12.8 C
București
sâmbătă, iunie 6, 2020
Acasă Bani Decizia care apara interesele fermierilor romani, votata in Parlamentul European

Decizia care apara interesele fermierilor romani, votata in Parlamentul European

0
362
Comisia Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a adoptat prin vot plafonarea voluntară a subvențiilor pentru agricultură, o soluție care apără atât interesele marilor fermieri, cât și pe cele ale fermierilor mici și mijlocii. 
„Astfel, se va lăsa la latitudinea statelor membre modul de acțiune în această privință. Mai mult decât atât, în urma consultărilor cu fermierii români s-a constatat că dorința acestora este ca viitoarea Politică Agricolă Comună să nu impună plafonarea plăților la o anumită sumă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
De asemenea, potrivit ministrului agriculturii, Petre Daea, s-a aprobat o convergenţă progresivă a subvențiilor prin care România este avantajată de creşterea subvenţiei la unitatea de suprafaţă.
România nu a susţinut plafonarea plăţilor directe deoarece această restricție ar fi afectat grav fermele mari locale care ar fi pierdut din competitivitate în raport cu importurile din ţările terţe. De altfel, fermierii din România şi din alte şase state europene au semnat în luna decembrie 2018 un document privind poziţia acestor ţări în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), principalele măsuri susţinute fiind mărirea bugetului PAC, uniformizarea subvenţiilor și renunţarea la plafonarea subvenţiilor.

Reamintim ca România, care deține o treime din numărul total de exploatații din Uniunea Europeană, are o agricultură extrem de polarizată, din punctul de vedere al dimensiunii fermelor. Exploatațiile mici și foarte mici au o dimensiune medie de 1,6 hectare, față de 3,5hectare media europeană.

În schimb, exploatațiile mari din România au, în medie, 484,6 hectare, cu mult peste media europeană, de 270 de hectare, potrivit ultimelor date disponibile de la Institutul Național de Statistică.
În acest context, România a reușit, anul trecut, să devanseze principalele țări producătoare din Europa la producțiile de porumb și floarea-soarelui.
Producția record la porumb, de 18,35 milioane tone, care a plasat România pe primul loc între statele europene, a fost obținută de pe o suprafață de 2,3 milioane de hectare, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). În medie, 7,97 tone la hectar, în timp ce Franța, a doua clasată în topul european, a obținut o producție de 12,51 milioane tone pe o suprafață de 1,4 milioane hectare, adică în medie 8,93 tone la hectar. Germania, cu 3,3 milioane tone pe 0,4 milioane hectare, a obținut o producție medie la hectar apropiată de cea a Franței, de 8,25 tone.
Randamentele inferioare celor două țări clasate după România sunt influențate de fermele mici, care nu pot obține o productivitate ridicată. De remarcat că, din totalul exploatațiilor mici și foarte mici din Europa, aproape 40% sunt din România, conform datelor de la INS. Micii fermieri ar trebui să treacă de la „sămânța din porumbar” la folosirea soiurilor hibride, spun specialiștii, iar costurile ar justifica rezultatele obținute.