Intra in contact cu noi

Politica

Decalogul PNL pentru Nicusor Dan: Ce trebuie sa faca primarul Bucurestiului pentru un nou mandat

Publicat cu

pe

Partidul Național Liberal îi cere Primarului General Nicușor Dan atingerea de către administrația condusă de către acesta a unor indicatori, pe 10 teme prioritare, în termen de 6 luni de acum înainte, dacă nu îl amenință cu retragerea sprijinului.

Cerințele liberalilor:
I. Investiții în termoficare, reducerea riscului de pierdere a fondurilor europene
„Bani sunt, dar PMB se mișcă extrem de greu. Investițiile în termoficare sunt întârziate. La începutul mandatului, încă din noiembrie 2020, a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 22% din rețeaua de termoficare din București cu fonduri europene – 1,6 miliarde lei. ”, acuză liberalii.
(1) Acum, la peste 2 ani de la momentul în care banii au fost disponibili, din cauză că strategia de contractare a lucrărilor a fost extrem de prost executată, nu s-au început efectiv lucrările la niciun tronson. Practic, din acest motiv, Bucureștiul a pierdut banii. Banii ar putea fi readuși în București, printr-o procedură amplă de planificare pe care Primăria Generală și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să o parcurgă. Pentru ca acest lucru să se poată întâmpla, conform procedurilor de fazare ale Comisiei Europene, trebuie ca minim un tronson din cele cinci să fie finalizat până la sfârșitul anului

MDRAP a acordat o finanțare de 250 milioane de lei către PMB în luna octombrie 2022 pentru execuția a încă cinci tronsoane. Suma a fost suplimentată în decembrie 2022 cu încă 210 milioane de lei. Până acum nici măcar nu au fost demarate licitațiile de atribuire a lucrărilor de proiectare și execuție.

Indicatori de realizare:
Demararea execuției lucrărilor la minim două tronsoane în următoarele șase luni finanțate din proiectul de 1,6 miliarde lei prin POIM pentru a crea posibilitate fazării pentru exercițiul financiar actual. Atenție! Cel puțin un tronson TREBUIE să fie executat în totalitate 2023;
Demararea proiectării pentru cele cinci loturi a căror execuție este finanțată de către MDRAP;
Referință: Nicușor Dan estimează că în 2023 Primăria Capitalei va înlocui 50 km de rețea de termoficare / Anul trecut a atins doar jumătate din țintă

Reclama

II. Creșterea ritmului de execuție a marilor proiecte de investiții care bat pasul pe loc
În acești 2 ani de mandat nu a fost demarat niciun mare proiect de investiții, unul a fost abandonat (drumul Ciurel), unul a mers prost (pasaj Dna. Ghica) și unul a mers extrem de prost (Prelungirea Ghencea), susține PNL.

Indicatori de realizare:
Deschiderea circulației pe Pasajul Dna. Ghica până la data de 31 iulie 2023;
Lucrările la tronsonul 1 din Prelungirea Ghencea să ajungă măcar la 50% execuție (inclusiv plăți) până la 31.07.2023. Atribuirea contractelor de execuție prin proceduri de achiziție pentru tronsoanele 3 și 4 până la 31.07.2023;
Primarul General va veni în fața Consiliului General cu o decizie în ceea ce privește Drumul Ciurel, având practic două opțiuni:
(1) Deblocarea proiectului prin angajarea serviciilor de expropriere și bugetare adecvată.

2) Stoparea argumentată a proiectului prin introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de anulare a PUZ Ciurel și a coridorului de expropriere.

Reclama

III. Mobilitate: creșterea calității serviciilor publice de transport, adoptarea unei strategii unitare de parcări și deblocarea serviciului de taximetrie
Indicatori de realizare:
• Prezentarea, dezbaterea și punerea pe ordinea de zi a strategiei de parcare de la nivelul municipiului București;

• Publicare primei variante din master-planul pe biciclete;

• Datoriile curente la pentru serviciul de transport public să nu depășească contravaloarea facturilor STB pe ultimele 2 luni;

Reclama

• Subscrierea capitalului social la STB cu minimum 100 de milioane lei pentru planul de recondiționare a flotei de transport public;

• Deblocarea autorizațiilor de taximetrie;

IV. Digitalizarea și eficientizarea serviciilor publice
Indicatori de realizare:
Prezentarea versiunii finale a strategiei de digitalizare, care să conțină termene clare de execuție și bugetele aferente;
Digitalizarea măcar a unui serviciu public important până la 31 iulie 2023 (ex. licențe taxi, ocuparea domeniului public, taxa de drum pentru autovehicule grele, trasabilitatea solicitărilor cetățenilor etc.).
V. Demararea reformelor instituționale reale
„La nivelul aparatului PMB și a instituțiilor subordonate nu a existat nicio reformă, nicio reorganizare, nicio comasare, nicio desființare, deci nicio eficientizare a activității.”

Reclama

Indicatori de realizare:
Reorganizarea Primăriei Municipiului București pe criterii de eficiență și performanță administrativă;
Prezentarea în următoarele două luni a unui plan de reducere a numărului de instituții din subordinea PMB;
Reforma Poliției Locale pe baza unei analize și a unui document de reformă asumat în fața Consiliului General;
VI. Creșterea transparenței instituționale
Conform rapoartelor independente, un număr foarte mic de proiecte cu caracter normativ sunt puse în dezbatere publică. Dispozițiile de primar nu sunt publicate.

Indicatori de realizare:
Respectarea prevederilor legale în ceea ce privește transparența prin punerea în dezbatere publică a proiectelor Consiliului General;
Publicarea tuturor dispozițiilor de primar emise în ultimii 3 ani.
VII. Revitalizarea parcurilor și înlăturarea pericolelor prezentate de arborii bolnavi din mediul urban
Parcurile administrate de către PMB se află într-o stare de degradare avansată. În comparație cu parcurile administrate de către primăriile de sector, aceste parcuri sunt mizerabile, prost întreținute, lipsite de investiții și mentenanță.

Referință: Vor fi mai îngrijite în 2023 Parcurile Cișmigiu și Herăstrău? Cine va avea grijă de spațiile verzi și ce investiții are în plan Primăria Capitalei să facă
Indicatori de realizare:
Amenajarea și readucerea într-o siuație de bun simț a parcurilor aflate în administrarea PMB în special Cișmigiu, Mihai I (Herăstrău), Carol I, Tineretului și Izvor;
Soluționarea tuturor avizelor de toaletare/defrișare în termenul legal;
Prezentarea unei strategii legate de realizarea registrului verde.

Reclama

VIII. Risc Seismic / Patrimoniu Construit
Bucureștiul continuă să prezinte un mare risc seismic. Actuala administrație nu a consolidat nici măcar o clădire cu risc seismic.

Indicatori de realizare:
Finalizarea consolidărilor clădirilor demarate în mandatul precedent;
Demararea execuției lucrărilor de consolidare și restaurare pentru minim 10 clădiri emblematice din București;
IX. Asumarea prin acțiuni concrete a politicii de urbanism a Bucureștiului, cu accent pe zonele centrale
Nici până acum Bucureștiul nu beneficiază de un Plan de Urbanism General (PUG), actuala administrație deblocând abia după mai bine de doi ani contractul pentru realizarea PUG-ului. Zonele centrale se află într-un proces avansat de degradare.

Indicatori de realizare:
Actualizarea bazei de date aferente PUG;
Demararea a cel puțin două Planuri Urbanistice Zonale de regenerare urbană: (1) Bd. Magheru. (2) Bd. Calea Victoriei care acum se prezintă ca două zone urbane destructurate;
X. Crearea unui sistem multianual de planificare de investiții care să integreze toți deținătorii de rețele
În acest moment operatorii de rețele de la nivelul PMB (Termoenergetica, STB, Apa Nova, Distrigaz, Enel, NetCity etc.) și de la nivelul Sectoarelor Municipiului București acționează disparat, nu au un plan comun de investiții pe termen lung, ceea ce face ca, de exemplu, o stradă reabilitată recent, în câteva săptămâni sau luni să fi săpată iar. De asemenea, noile investiții în rețeaua rutieră sunt multul întârziate pentru că aceste lucrări nu sunt prinse și în planurile de investiții ale operatorilor.

Reclama

Indicatori de realizare:
Realizarea unui mecanism de planificare, transparentizare și prioritizare a lucrărilor publice, din care să reiasă clar etape, bugete, responsabilități și termene de realizare.

Politica

Contract de 27 de milioane de euro aproape să fie atribuit de Primăria Sectorului 3 unei firme apropiată de Ciolacu 

Publicat cu

pe

Firma Gab Pavolux SRL, prin intermediul căreia un fotomodel din Dubai, patron în acte, este pe cale să câștige un contract de 27 de milioane de euro atribuit de Primăria Sectorului 3, a fost fondată de unchiul Sorinei Stan Docuz, apropiata premierului Marcel Ciolacu. În plus, într-un comentariu pe o rețea de socializare, Sorina Stan Docuz i s-a adresat soției fotomodelului cu ”iubita mea”, iar două surse G4Media.ro susțin că cele două ar fi în relații apropiate, chiar de rudenie.

La câteva ore de la momentul în care reporterul G4Media.ro a realizat capturi cu un dialog pe Instagram dintre cele două femei, Sorina și-a schimbat numele contului și și-a scos poza de la profil.

Reclama

Aceste informații noi sunt indicii solide că familia Docuz se află în realitate în spatele firmei care este pe punctul să câștige licitația de 27 de milioane de la sectorul 3, condus de Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei Docuz.

Informația pe scurt: În acest nou episod, G4Media.ro a descoperit că o întreagă rețea de oameni care provin din comuna Racovițeni, județul Buzău, are directă legătură cu familia Docuz iar firmele controlate sau înființate de aceste personaje primesc contracte la primăria Sector 3 condusă de Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei. Numele implicate și firmele din cadrul rețele organizate au fost documentate de G4Media.ro pe parcursul mai multor luni. Un aport esențial l-a avut o sursă apropiată afacerii din Sectorul 3.

În urmă cu o săptămână, G4Media.ro dezvăluia faptul că, pe filiera București-Buzău, a fost creată o rețea de interese care intenționează să obțină fonduri publice în special de la Primăria Sector 3 prin intermediul unor firme private.

Reclama

Prima firmă se numește Gab Pavolux, a fost fondată în 2013 de un anume Gabi Iulian Slămnoiu din comuna Racovițeni (județul Buzău), asociat, în altă societate, cu Cristina Arghir, sora Sorinei Stan Docuz. Sorina Docuz este protejata și apropiata președintelui PSD, premier în funcție, Marcel Ciolacu.

Sorina Stan Docuz este la rândul ei din comuna Racovițeni, județul Buzău.
În octombrie 2022, Gab Pavolux a fost preluată de Andrei Andrei, un fotomodel care locuiește de mai mulți ani în Dubai alături de soția sa, Flory Nicolaescu, de loc din Buzău.

Reclama
Continua sa citesti

Politica

Mesajul lui Nicușor Dan către bucureștenii care stau iarna fără apă caldă și căldură: ”O să fie bine, dacă nu se întâmplă vreo altă avarie”

Publicat cu

pe

Primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, anunţă că avariile în urma cărora aproximativ 10% dintre blocurile din Capitală nu au agent termic sau primesc apă caldă sub parametri vor fi remediate, conform previziunilor joi seară, la ora 23, iar reluarea furnizării se va face, în parametri, vineri după-amiază, dacă nu apar noi avarii.

”Noi avem vreme rece de şapte-opt zile. Weekendul a fost foarte bine, a fost practic aproape sută la sută (furnizare de căldură – n.r.). A fost o avarie la începutul săptămânii şi a fost o avarie la mijloc, adică ieri dimineaţă. Cea de la începutul săptămânii a fost remediată, a fost o reţea magistrală, am avut 40% apartamente afectate în prima fază. Acum este o avarie care se va repara în cursul acestei seri, ora 23 este ora la care ni s-a promis că se remediază, urmând ca mâine, până la amiază, să se încarce treptat apa caldă, pentru că având reţeaua asta în care multe porţiuni sunt vulnerabile nu poţi să vii cu presiune mare de la început. Cam asta este situaţia. Deci mâine, la amiază, o să fie, dacă nu se întâmplă vreo altă avarie, mâine la amiază o să fie bine”, a declarat Nicuşor Dan, joi seară, la TVR Info.
 
El a explicat că aproximativ 10% dintre apartamentele din Capitală sunt afectate de avarie, unele dintre acestea având ”furnizare sub parametri”, iar altele neavând deloc apă caldă.
 
Nicuşor Dan a afirmat că ”avariile sunt inevitabile”, având în vedere vechimea sistemului de termoficare, însă a susţinut că important e ca intervenţiile să fie cât mai puţine şi făcute ”în timp util”.
 
Conform lui Nicuşor Dan, din aproximativ o mie de kilometri cât are reţeaua de termoficare, 150 sunt mai noi de 10 ani, alţi 50 sunt mai noi de 20 de ani, alţi 50 de kilometri de reţea sunt mai noi de 30 de ani. Edilul a catalogat drept ”jale” restul kilometrilor din reţeaua de termoficare a oraşului.
 
El a explicat că intervenţiile pentru reparaţii făcute în mandatul său s-au realizat în mod special acolo unde se produceau frecvent avarii, însă a spus că ”asta nu înseamnă că în alte zone nu există risc”.
 
”Eu cred că o să fie mai bine. Până când sistemul se calibrează, apare tipul acesta de avarii, eu sunt optimist că o să fie mai bine. Iarna trecută, în februarie, când a fost luna cea mai friguroasă, a fost chiar foarte bine în Bucureşti”, a adăugat Nicuşor Dan.
 
Întrebat dacă lucrările de reparaţii la sistemul de termoficare sunt în grafic, edilul a explicat că a promis în campania electorală repararea a 50 de kilometri de reţea principală pe an, iar anul acesta se apropie de acest obiectiv.
 
El a arătat că în anii 2021 şi 2022 nu s-a atins obiectivul de 50 de kilometri reabilitaţi pe an pentru că nu au existat contracte atribuite pentru realizarea lucrărilor de reparaţii, dar pentru că unele firme refuzau să participe la licitaţii, pentru că ”nu aveau încredere” în primărie că îşi respectă obligaţiile contractuale.
 
Dan a afirmat că Bucureştiul nu a pierdut bani europeni pentru realizarea lucrărilor de reparaţii la reţeaua de termoficare, el spunând că este de aşteptat ca în următorii patru ani să fie reabilitaţi, din fonduri europene, 200 de kilometri de reţea.

Reclama
Continua sa citesti

Politica

Sondaj Inscop: Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă, favoriți la alegerile prezidențiale

Publicat cu

pe

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu 26,2%, urmat de Marcel Ciolacu, Diana Şoşoacă, George Simion şi Nicolae Ciucă, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Dacă Geoană nu candidează, primul loc îi revine lui Ciolacu, cu 27,4% din voturi, urmat de Şoşoacă, Simion şi Ciucă.

„Se observă faptul că Diana Şoşoacă şi George Simion concurează pe acelaşi segment de votanţi, ceea ce înseamnă că o creştere a unuia determină automat scăderea intenţiei de vot pentru celălalt”, afirmă directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Intenția de vot față de Șoșoacă a crescut cu 4,3% față de septembrie, aceasta trecând în fața lui Simion, care are cu 4,7% mai puține intenții de vot decât în septembrie.

Estimare participare alegeri prezidenţiale

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” voi merge la vot şi 10 „sigur da” voi merge la vot, 13% dintre români au ales 1, 1.7% au ales 2, 1.6% au ales 3, 1.2% au ales 4, 6.2% au ales 5, 2.1% au ales 6, 2.9% au ales 7. 7% indică 8, 6% – 9 şi 57.6% – 10. 0.7% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale (Scenariul 1)

În primul scenariu, care repetă măsurătoarea din luna septembrie, lista a inclus următorii potenţiali candidaţi: Mircea Geoană (independent), Marcel Ciolacu (PSD), Diana Şoşoacă (SOS România), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Ciolos (REPER) şi Kelemen Hunor (UDMR).

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (83.1% din total eşantion), 26.2% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent) (faţă de 25.3% în septembrie 2023), 20.8% pentru Marcel Ciolacu (PSD) (faţă de 19.5% în septembrie 2023), 14.4% pentru Diana Şoşoacă (SOS) (faţă de 10.1% în septembrie 2023) şi 14% pentru George Simion (AUR) (faţă de 18.7% în septembrie 2023).

Pentru Nicolae Ciucă ar opta 12.1% dintre alegători (faţă de 11.2% în septembrie 2023), iar pentru Cătălin Drulă (USR) – 4.2% (faţă de 5.6% în septembrie 2023). Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 3.9% dintre votanţi (faţă de 4.1% în septembrie 2023), iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.4% (faţă de 2.7% în septembrie 2023). 1.9% spun că ar vota alt candidat (faţă de 2.8% în septembrie 2023).

Intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale (Scenariul 2)

În scenariul al doilea, lista a inclus următorii potenţiali candidaţi: Marcel Ciolacu (PSD), Diana Şoşoacă (SOS România), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Ciolos (REPER) şi Kelemen Hunor (UDMR).

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (76.4% din total eşantion), 27.4% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 19.1% pentru Diana Şoşoacă (SOS) şi 18% pentru George Simion (AUR).

Pentru Nicolae Ciucă ar opta 14.1% dintre alegători, iar pentru Cătălin Drulă (USR) 7.1%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 6.7% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.7%. 4.9% spun că ar vota alt candidat.

Ușoare creșteri pentru Geoană, Ciolacu și Ciucă

„INSCOP Research a testat două scenarii de vot pentru alegerile prezidenţiale, unul care include doar liderii principalelor partide politice în calitate de candidaţi, iar altul care îl include şi pe Mircea Geoană în calitate de candidat independent alături de liderii politici. Pe măsură ce ne vom apropia de momentul alegerilor prezidenţiale şi se va înmulţi numărul de candidaţi potenţiali, lista persoanelor testate în aceste cercetări sociologice se va modifica în mod corespunzător.

Comparativ cu luna septembrie, observăm uşoare creşteri ale intenţiei de vot pentru Mircea Geoană, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, dar şi o creştere mai mare în cazul Dianei Şoşoacă, evoluţie care se corelează cu scăderea intenţiei de vot pentru George Simion. Practic, la fel ca în cazul votului pentru partidele politice, se observă faptul că Diana Şoşoacă şi George Simion concurează pe acelaşi segment de votanţi, ceea ce înseamnă că o creştere a unuia determină automat scăderea intenţiei de vot pentru celălalt”, a declarat Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Continua sa citesti
Reclama
Stiri Bucuresti actualitate15 ore in urma

Spaga de 9.000 de euro in Politia Capitalei pentru cateva favoruri

Un polițist de la Centrul de Reținere și Arest Preventiv București a fost reținut de procurori, fiind acuzat că ar...

Politica17 ore in urma

Contract de 27 de milioane de euro aproape să fie atribuit de Primăria Sectorului 3 unei firme apropiată de Ciolacu 

Firma Gab Pavolux SRL, prin intermediul căreia un fotomodel din Dubai, patron în acte, este pe cale să câștige un...

Sectorul 323 de ore in urma

10.000 de lei de căciulă – Negoiță a premiat olimpicii din Sectorul 3

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a premiat joi, 6 decembrie, 18 elevi pentru rezultate deosebite obținute la olimpiade și concursuri...

Politica23 de ore in urma

Mesajul lui Nicușor Dan către bucureștenii care stau iarna fără apă caldă și căldură: ”O să fie bine, dacă nu se întâmplă vreo altă avarie”

Primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, anunţă că avariile în urma cărora aproximativ 10% dintre blocurile din Capitală nu au agent termic...

Transport23 de ore in urma

STB a introdus primele autobuze electrice pe traseele din Bucuresti

STB SA a introdus de joi primele două din cele 100 de autobuze electrice, achiziționate de Primăria Capitalei pe linia 330, ce...

Bucuresti2 zile in urma

”Eu am omorat-o!” – Un bătrân a intrat într-o secție de Poliție din București și a lăsat pe toată lumea mască

Crimă înfiorătoare în București, unde un bărbat de 72 de ani s-a prezentat la poliție și a mărturisit totul. Bărbatul...

Reclama

La mare cautare

%d