Politica
Decalogul PNL pentru Nicusor Dan: Ce trebuie sa faca primarul Bucurestiului pentru un nou mandat

Partidul Național Liberal îi cere Primarului General Nicușor Dan atingerea de către administrația condusă de către acesta a unor indicatori, pe 10 teme prioritare, în termen de 6 luni de acum înainte, dacă nu îl amenință cu retragerea sprijinului.
Cerințele liberalilor:
I. Investiții în termoficare, reducerea riscului de pierdere a fondurilor europene
„Bani sunt, dar PMB se mișcă extrem de greu. Investițiile în termoficare sunt întârziate. La începutul mandatului, încă din noiembrie 2020, a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 22% din rețeaua de termoficare din București cu fonduri europene – 1,6 miliarde lei. ”, acuză liberalii.
(1) Acum, la peste 2 ani de la momentul în care banii au fost disponibili, din cauză că strategia de contractare a lucrărilor a fost extrem de prost executată, nu s-au început efectiv lucrările la niciun tronson. Practic, din acest motiv, Bucureștiul a pierdut banii. Banii ar putea fi readuși în București, printr-o procedură amplă de planificare pe care Primăria Generală și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să o parcurgă. Pentru ca acest lucru să se poată întâmpla, conform procedurilor de fazare ale Comisiei Europene, trebuie ca minim un tronson din cele cinci să fie finalizat până la sfârșitul anului
MDRAP a acordat o finanțare de 250 milioane de lei către PMB în luna octombrie 2022 pentru execuția a încă cinci tronsoane. Suma a fost suplimentată în decembrie 2022 cu încă 210 milioane de lei. Până acum nici măcar nu au fost demarate licitațiile de atribuire a lucrărilor de proiectare și execuție.
Indicatori de realizare:
Demararea execuției lucrărilor la minim două tronsoane în următoarele șase luni finanțate din proiectul de 1,6 miliarde lei prin POIM pentru a crea posibilitate fazării pentru exercițiul financiar actual. Atenție! Cel puțin un tronson TREBUIE să fie executat în totalitate 2023;
Demararea proiectării pentru cele cinci loturi a căror execuție este finanțată de către MDRAP;
Referință: Nicușor Dan estimează că în 2023 Primăria Capitalei va înlocui 50 km de rețea de termoficare / Anul trecut a atins doar jumătate din țintă
II. Creșterea ritmului de execuție a marilor proiecte de investiții care bat pasul pe loc
În acești 2 ani de mandat nu a fost demarat niciun mare proiect de investiții, unul a fost abandonat (drumul Ciurel), unul a mers prost (pasaj Dna. Ghica) și unul a mers extrem de prost (Prelungirea Ghencea), susține PNL.
Indicatori de realizare:
Deschiderea circulației pe Pasajul Dna. Ghica până la data de 31 iulie 2023;
Lucrările la tronsonul 1 din Prelungirea Ghencea să ajungă măcar la 50% execuție (inclusiv plăți) până la 31.07.2023. Atribuirea contractelor de execuție prin proceduri de achiziție pentru tronsoanele 3 și 4 până la 31.07.2023;
Primarul General va veni în fața Consiliului General cu o decizie în ceea ce privește Drumul Ciurel, având practic două opțiuni:
(1) Deblocarea proiectului prin angajarea serviciilor de expropriere și bugetare adecvată.
2) Stoparea argumentată a proiectului prin introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de anulare a PUZ Ciurel și a coridorului de expropriere.
III. Mobilitate: creșterea calității serviciilor publice de transport, adoptarea unei strategii unitare de parcări și deblocarea serviciului de taximetrie
Indicatori de realizare:
• Prezentarea, dezbaterea și punerea pe ordinea de zi a strategiei de parcare de la nivelul municipiului București;
• Publicare primei variante din master-planul pe biciclete;
• Datoriile curente la pentru serviciul de transport public să nu depășească contravaloarea facturilor STB pe ultimele 2 luni;
• Subscrierea capitalului social la STB cu minimum 100 de milioane lei pentru planul de recondiționare a flotei de transport public;
• Deblocarea autorizațiilor de taximetrie;
IV. Digitalizarea și eficientizarea serviciilor publice
Indicatori de realizare:
Prezentarea versiunii finale a strategiei de digitalizare, care să conțină termene clare de execuție și bugetele aferente;
Digitalizarea măcar a unui serviciu public important până la 31 iulie 2023 (ex. licențe taxi, ocuparea domeniului public, taxa de drum pentru autovehicule grele, trasabilitatea solicitărilor cetățenilor etc.).
V. Demararea reformelor instituționale reale
„La nivelul aparatului PMB și a instituțiilor subordonate nu a existat nicio reformă, nicio reorganizare, nicio comasare, nicio desființare, deci nicio eficientizare a activității.”
Indicatori de realizare:
Reorganizarea Primăriei Municipiului București pe criterii de eficiență și performanță administrativă;
Prezentarea în următoarele două luni a unui plan de reducere a numărului de instituții din subordinea PMB;
Reforma Poliției Locale pe baza unei analize și a unui document de reformă asumat în fața Consiliului General;
VI. Creșterea transparenței instituționale
Conform rapoartelor independente, un număr foarte mic de proiecte cu caracter normativ sunt puse în dezbatere publică. Dispozițiile de primar nu sunt publicate.
Indicatori de realizare:
Respectarea prevederilor legale în ceea ce privește transparența prin punerea în dezbatere publică a proiectelor Consiliului General;
Publicarea tuturor dispozițiilor de primar emise în ultimii 3 ani.
VII. Revitalizarea parcurilor și înlăturarea pericolelor prezentate de arborii bolnavi din mediul urban
Parcurile administrate de către PMB se află într-o stare de degradare avansată. În comparație cu parcurile administrate de către primăriile de sector, aceste parcuri sunt mizerabile, prost întreținute, lipsite de investiții și mentenanță.
Referință: Vor fi mai îngrijite în 2023 Parcurile Cișmigiu și Herăstrău? Cine va avea grijă de spațiile verzi și ce investiții are în plan Primăria Capitalei să facă
Indicatori de realizare:
Amenajarea și readucerea într-o siuație de bun simț a parcurilor aflate în administrarea PMB în special Cișmigiu, Mihai I (Herăstrău), Carol I, Tineretului și Izvor;
Soluționarea tuturor avizelor de toaletare/defrișare în termenul legal;
Prezentarea unei strategii legate de realizarea registrului verde.
VIII. Risc Seismic / Patrimoniu Construit
Bucureștiul continuă să prezinte un mare risc seismic. Actuala administrație nu a consolidat nici măcar o clădire cu risc seismic.
Indicatori de realizare:
Finalizarea consolidărilor clădirilor demarate în mandatul precedent;
Demararea execuției lucrărilor de consolidare și restaurare pentru minim 10 clădiri emblematice din București;
IX. Asumarea prin acțiuni concrete a politicii de urbanism a Bucureștiului, cu accent pe zonele centrale
Nici până acum Bucureștiul nu beneficiază de un Plan de Urbanism General (PUG), actuala administrație deblocând abia după mai bine de doi ani contractul pentru realizarea PUG-ului. Zonele centrale se află într-un proces avansat de degradare.
Indicatori de realizare:
Actualizarea bazei de date aferente PUG;
Demararea a cel puțin două Planuri Urbanistice Zonale de regenerare urbană: (1) Bd. Magheru. (2) Bd. Calea Victoriei care acum se prezintă ca două zone urbane destructurate;
X. Crearea unui sistem multianual de planificare de investiții care să integreze toți deținătorii de rețele
În acest moment operatorii de rețele de la nivelul PMB (Termoenergetica, STB, Apa Nova, Distrigaz, Enel, NetCity etc.) și de la nivelul Sectoarelor Municipiului București acționează disparat, nu au un plan comun de investiții pe termen lung, ceea ce face ca, de exemplu, o stradă reabilitată recent, în câteva săptămâni sau luni să fi săpată iar. De asemenea, noile investiții în rețeaua rutieră sunt multul întârziate pentru că aceste lucrări nu sunt prinse și în planurile de investiții ale operatorilor.
Indicatori de realizare:
Realizarea unui mecanism de planificare, transparentizare și prioritizare a lucrărilor publice, din care să reiasă clar etape, bugete, responsabilități și termene de realizare.
Politica
Imediat intrăm în luna aprilie și Sectorul 1 încă n-are buget. Clotilde Armand face scandal

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand acuză PSD şi PNL pentru că sectorul nu are încă aprobat bugetul, astfel încât nu mai sunt fonduri pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a căminelor pentru bătrâni.
”Plata burselor şcolare, plăţile utilităţilor către şcoli, finanţarea celui mai important spital de urgenţă din ţară şi a celui mai mare spital de copii din România precum şi indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap vor fi stopate din cauza neaprobării bugetului local al Sectorului 1 pentru anul 2023”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 1.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat de îndată, miercuri, începând cu ora 12.00, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Sector 1. Este a zecea şedinţă când bugetul pentru anul 2023 este pe ordinea de zi a Consiliuliui Local Sector 1 pentru a fi dezbătut şi votat.
“Două luni coaliţia PSD-PNL se răzbună pe comunitate. Este foarte grav ce se întâmplă, pentru că aici nu este vorba despre mine, ci despre bugetul comunităţii din Sectorul 1. Dacă nu votează astăzi bugetul consilierii PNLPSD sunt direct responsabili pentru că nu vom mai avea fonduri să plătim cele 3.100 de indemnizaţii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap sau pe cei 360 de asistenţi care au grijă de persoanele cu handicap. Nu mai avem fonduri pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a căminelor pentru persoane vârstnice. Nu vom mai putea plăti burselor şcolare, plăţile utilităţilor către şcoli, finanţarea celui mai important spital de urgenţă din ţară şi a celui mai mare spital de copii din România. Astăzi este a zecea încercare de a trece Bugetul Sectorului 1 pentru anul 2023,” a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Direcţia Management Economic din Primăria Sectorului 1 atrage atenţia asupra situaţiei grave în care se află administraţia locală Sectorului 1 din cauza nevotării bugetului.
Conform sursei citate, dacă nu este votat rapid proiectul de buget vor fi suspendate:
plata cheltuielilor pentru învăţământul de masă;
plata cheltuielilor pentru învăţământul special;
plata burselor pentru învăţământul de masă;
plata burselor pentru învăţământul special de stat;
plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare;
plata stimulentelor educaţionale acordate copiilor din familii defavorizate;
plata drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă;
plata drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul special;
plata învăţământului particular şi confesional, acreditate;
finanţarea căminelor pentru persoane vârstnice;
finanţarea „Programului pentru şcoli al României”, potrivit HG nr. 1007/2022 pentru acordarea gratuită de fructe şi legume proaspete, de lapte de consum şi produse lactate, de produse de panificaţie în anul şcolar 2022-2023;
finanţarea sistemului de protecţie a copilului;
finanţarea centrelor de zi şi a centrelor rezidenţiale pentru personae adulte cu handicap;
finanţarea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii Şcolii gimnaziale nr. 178, conform Ordinului Ministrului Educaţiei nr. 5369/2022.
“Anul trecut au făcut la fel cu votarea bugetului şi ne-au întârziat nejustificat 2 luni. Au blocat investiţiile şi tot ce vrem să facem bun pentru comunitate. Au blocat asfaltările de drumui sau programul de termoficare de la soare (un program de vreo 800 milioane lei blocat de aceşti inconştienţi). Gândiţi-vă bine la ce aţi ales şi ce veţi alege în viitor,” a mai afirmat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Ce spune PNL
PNL a emis un comunicat de presă săptămâna trecută prin care o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că nu aplică procedurile legale privind votul bugetului în sectorul pe care îl conduce.
”Clotilde Armand continuă să sfideze legea și locuitorii Sectorului 1 prin neaplicarea procedurilor legale privind votul pe bugetul Sectorului 1.
Deși legea prevede că primarul trebuie să participe la dezbaterea bugetului în ședința de Consiliu Local, unde trebuie să-l prezinte și explice, Clotilde Armand convoacă ședințe peste ședințe la care în mod ostentativ nu participă.
În schimb, în loc să participe la ședința pe care tot dânsa a convocat-o azi, 15.03.2023 sau la cea din 10.03.2023, Clotilde Armand preferă să conducă primăria de pe Facebook, crezând că totul se rezolvă de la sine. Cere 1,1 miliarde lei, însă nu se deranjează să explice transparent ce vrea să facă cu aceștia!
PNL Sector 1 cere în mod imperios primarului Sectorului 1 să nu încalce legea, să participe la ședințele Consiliului Local și să justifice bugetul Sectorului 1 așa cum îi cere legea!”, se arată în comunicatul emis de PNL Sector 1
PNL a emis un comunicat de presă prin care o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că nu aplică procedurile legale privind votul bugetului în sectorul pe care îl conduce.Deși legea prevede că primarul trebuie să participe la dezbaterea bugetului în ședința de Consiliu Local, unde trebuie să-l prezinte și explice, Clotilde Armand convoacă ședințe peste ședințe la care în mod ostentativ nu participă.În schimb, în loc să participe la ședința pe care tot dânsa a convocat-o azi, 15.03.2023 sau la cea din 10.03.2023, Clotilde Armand preferă să conducă primăria de pe Facebook, crezând că totul se rezolvă de la sine. Cere 1,1 miliarde lei, însă nu se deranjează să explice transparent ce vrea să facă cu aceștia!PNL Sector 1 cere în mod imperios primarului Sectorului 1 să nu încalce legea, să participe la ședințele Consiliului Local și să justifice bugetul Sectorului 1 așa cum îi cere legea!”, se arată în comunicatul emis de PNL Sector 1
Politica
Preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, e „sceptic” în ceea ce privește susținerea lui Nicușor Dan

Preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, spune că e „sceptic” în ceea ce privește susținerea lui Nicușor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei.
„Eu sunt sceptic, cu tot respectul pentru domnul Nicuşor Dan. Îl ştiu de mulţi ani de zile, cred că are bune intenţii, dar, până acum, nu cred că a livrat pentru Bucureşti, cel puţin la nivelul aşteptărilor bucureştenilor”, a spus Burduja, la Digi24.
„Vom vedea ce va fi peste patru, cinci luni, vom face o analiză atentă şi cred că şi Partidul Naţional liberal este dator electoratului său să vină cu o viziune proprie. În măsura în care ea va fi adoptată şi de domnul Nicuşor Dan, eu m-aş bucura să facă acest lucru. Dar şi noi avem datoria să ne testăm proprii candidaţi, să vedem ce strategie avem şi să luăm cea mai bună decizie”, a adăugat Burduja.
Întrebat dacă există varianta ca PNL să candideze împreună cu PSD la primăria Capitalei, în care social-democraţii să o susţină pe fostul primar Gabriela Firea, iar liberalii să ia trei primării de sector, Burduja a arătat că nu a auzit o asemenea variantă şi a reiterat că, personal susţine varianta ca PNL să aibă candidaţi proprii „peste tot în Bucureşti”, potrivit Agerpres.
„N-am auzit o asemenea variantă. Eu aş susţine, cu mare plăcere o variantă în care Partidul Naţional Liberal are candidaţi peste tot în Bucureşti. Şi vă vorbesc din experienţă proprie. Noi, la Sectorul 1, în 2020, am susţinut candidatul unui alt partid, USR, un candidat care, pe mine personal m-a dezamăgit. Şi a dezamăgit foarte mulţi cetăţeni din Sectorul 1. Eu acum trebuie să vin iarăşi în faţa acestor cetăţeni şi să îmi crape obrazul că promisiunile pe care noi le făceam în campania electorală, în parteneriat cu doamna Armand, nu pot fi îndeplinite, pentru că dânsa nu înţelege să facă un parteneriat”, a spus ministrul.
„Cred că PNL are suficient de mulţi lideri la nivel local care pot să garanteze performanţa în administraţia locală”, a adăugat Burduja. Acesta nu a exclus intrarea în cursa electorală, afirmând că nu s-a temut niciodată de provocări.
„Nu m-am temut niciodată de provocări. Nu m-am temut niciodată de votul românilor. Nu mă tem de un test direct în faţa electoratului şi cred că orice om politic trebuie să fie dispus să şi-l asume”, a spus preşedintele PNL Sector 1.
Politica
PNL Sector 1 cere demisia primarului Clotilde Armand după decizia Curții de Apel Bucureşti

Organizația PNL Sector 1 cere demisia primarului Clotilde Armand, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea acesteia de suspendare a raportului ANI privind starea de incompatibilitate. Raportul ANI este suspendat de drept și instanța va judeca cererea edilului de anulare a acestuia.
„Cerem demisia de onoare a primarului, aşa cum, în nenumărate cazuri, domnia sa şi partidul său au procedat în situaţii similare. Este momentul ca sloganul FĂRĂ PENALI ÎN FUNCŢII PUBLICE să îşi găsească aplicabilitatea şi în cazul lor! Altfel, nu este decât ipocrizie politică”, a declarat preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, într-un comunicat al PNL Sector 1 preluat de News.ro.
PNL Sector 1 spune că sunt numeroase situaţii care au scos la iveală ilegalităţi la Primăria Sectorului şi pe care PNL Sector 1 le-a adus în atenţia publică.
”Însă, de data aceasta, suspiciunile care vizează pe însăşi persoana primarului sunt suficient de grave şi, prin demisia de onoare, Clotilde Armand ar avea tot timpul necesar să îşi dovedească nevinovăţia, deşi nu putem spune că, până acum, funcţia de primar i-a consumat energia şi timpul muncind pentru locuitorii din Sectorul 1”, mai afirmă liberalii.
Curtea de Apel Bucureşti a respins, luni cererea de suspendare a Raportului de evaluare nr. 49614/G/II/04.11.2022 ca lipsită de interes. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare, cererea de exercitare a căii de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a precizat că raportul ANI este suspendat de drept, „astfel încât susținerile suplimentare referitoare la suspendare nu mai prezentau interes în cauză”.
Curtea de Apel București va judeca în luna mai solicitarea primarului Clotilde Armand de anulare a raportului ANI.
“În dosarul nr. 8199/2/2022, având ca obiect anulare raport evaluare ANI raport nr. 49614/G/II/04.11.2022, aflat pe rolul Curții de Apel București, la primul termen de judecată, din 13 martie 2023, a fost depusă o cerere completatoare din partea apărătorului meu ales. Față de această cerere completatoare ANI a invocat excepția tardivității, excepție care a fost respinsă în sală de către completul de judecată. În acest context, instanța de judecată a dispus amânarea cauzei și acordarea unui nou termen, pe 8 mai 2023, pentru ca ANI să depună întâmpinare.
De asemenea, instanța a constatat suspendate de drept efectele raportului de evaluare, astfel încât susținerile suplimentare referitoare la suspendare nu mai prezentau interes în cauză. Este important de menționat că efectele actului administrativ, care a fost contestat în instanță, sunt suspendate în acest moment. În concluzie, informațiile false lansate în spațul public de mai mulți oameni politici sunt propagate pentru a dezinforma opinia publică”, precizează primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Pe 7 noiembrie 2022, ANI a precizat, printr-un comunicat de presă, că primarul Sectorului 1 Clotilde Armand se află în conflict de interese administrativ pentru că a obţinut 18.720 Lei după ce s-a numit pe sine manager al unui proiect finanţat din fonduri europene, din acest statut decurgând şi acuzaţia de incopatibilitate, întrucât a exercitat simultan şi funcţia de primar. De asemenea, ANI a sesizat Parchetul ICCJ, pentru că, în perioada februarie – august 2022, Clotilde Armand a semnat un număr de 5 dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Jurnalistii englezi, uimiti de ce au gasit in Piata Obor din Capitala: Nici in Londra nu vezi asa ceva!
- Stirile Zilei4 săptămâni in urma
VIDEO-Carne din plastic vanduta intr-un supermarket din Bucuresti
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Incident socant pe Aeroportul Otopeni: O femeie cu un copil in brate a incercat sa se agate de un avion la decolare!
- Politica4 săptămâni in urma
După celebra sârmă, Gabriela Firea se face de râs cu șurubul. Internauți: Nu știe două boabe de engleză!
- Stiri Bucuresti actualitate4 săptămâni in urma
Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, anunţă că 466 de noi locuri de parcare sunt amenajate în aceste zile
- Timp liber4 săptămâni in urma
“Sportul minții” devine parte integrantă a sistemului educațional românesc prin programul “Educație prin Șah”
- Banio săptămână in urma
Polițist din București, prins în flagrant de DNA când primea 10.000 de euro mită
- Bani2 săptămâni in urma
O noua escrocherie face victime in Bucuresti: Cum a fost înșelata o femeie cu 85.000 de euro