Centrul de Protectie a Plantelor Bucuresti va efectua tratamentele de dezinsectie – combatere a tantarilor in parcurile si pe spatiile verzi administrate de Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti pana la finalizarea licitatiei prin care acest serviciu va fi executat de un operator privat, potrivit unui proiect de hotarare de Consiliu General ce va fi discutat saptamana viitoare. La aceeasi sedinta, se propune si alocarea sumei de 433.000 lei/ circa 100.000 de euro catre Centrul de Protectie a Plantelor Bucuresti, din bugetul Primariei Capitalei,  pentru combaterea tantarilor.

Desi suntem in plina vara, potrivit proiectului de hotarare, nu s-au mai aplicat tratamente de combatere a tantarilor din 2015, deoarece contractul cu 3D Romania, firma care presta aceste servicii, a expirat in decembrie 2015, iar Primaria Capitalei nu a finalizat licitatia pentru desemnarea altui operator.
Pe scurt, licitatia pentru delegarea serviciului de dezinsectie si deratizare nu s-a realizat deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a adoptat strategia de dezinsectie si deratizare, dar si din cauza modificarii Legii serviciului de salubrizare a localitatilor si a legislatiei in domeniul achizitiilor publice, scrie Hotnews.ro.
In februarie 2016, Consiliul General a decis demararea unei proceduri de achizitie publica pentru atribuirea in regim de urgenta a contractului pentru prestarea serviciilor de dezinsectie, deratizare si dezinfectie, pe o perioada de cel putin un an si jumatate, pana la finalizarea licitatiei mari, privind delegarea serviciului. Insa nici aceasta procedura nu s-a finalizat.
„Legat de problema tantarilor, in acest moment nu exista un contractor care sa actioneze pe aceasta zona, licitatia fiind contestata, caietul de sarcini a fost refacut, iar pe 17 iulie, asa cum mi s-a explicat, va fi reluata procedura. In consecinta am dispus ca saptamana viitoare impreuna cu primarii de sector, dar si cu sprijinul Guvernului prin Prefectura Bucuresti, sa actionam de urgenta si sa gasim solutii ca impreuna sa putem face fata acestui fenomen fara sa mai asteptam o procedura care s-a dovedit atat de anevoiasa. Vechiul contract privind asigurarea acestui serviciu a expirat in luna decembrie a anului trecut si nu am cunostinta inca de ce procedura de licitatie nu a fost demarata mai devreme”, a declarat recent primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Pe langa disconfortul creat de muscaturile de tantari, acestia pot transmite si boli foarte grave.
„Asigurarea continuitatii serviciului public de salubrizare – activitatea de dezinsectie, este obligatorie tinand cont de faptul ca prin aceasta activitate sunt combatuti tantarii, vectori cu influenta asupra starii de sanatatea populatiei. Acesti vectori sunt responsabili de transmiterea unor boli grave si epidemii cum sunt meningo-encefalita prin virus West Nile si malaria”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.
Citeste continuarea pe Hotnews.ro.

<