Daca va intrebati de ce Romania se umple de dealuri si munti unde padurile au fost rase de pe fata pamantului intrebati atunci oameni precum Duta Gica din Focsani. Personaj celebru in media de mai bine de un deceniu el ar fi trebuit sa pazeasca padurile patriei. In schimb, a ajuns sa-si treaca bogatiile din domeniul public in administrare proprie. Fost secretar de stat la Ministerul Padurilor, Duta Gica se pregateste de pensionare din pozitia de sef la Ocolul Silvic Focsani, dar nu oricum… ci tragand toate sforile politice si administrative pentru a lasa postul mostenire fiului sau Cristian Ionut Duta.
Palmaresul incredibil al lui Gica Duta
Numele lui Guca Duta apare intr-un dosar care zace in dulapurile de la Bucuresti, mai ales ca rand pe rand padurile s-au mutat de la ape la agricultura ori la mediu… S-a pierdut urma lui Gica Duta, darsa nu uitam ca numele sau apare intr-un dosar gros legat de Mosia Vladnicu ce a apartinut Mariei Plagino. In 1911 avea 1332 de hectare de padure. In timp Plagino vinde din mosie iar in cele din urma o lasa mostenire unui anume Cristofil Constantin, care vinde si el din padure. In anul 1948 din documentele detinute de Romsilva, Cristofil Constantin mai avea 300 de hectare de padure din vechea mosie.
Acum, in contemporaneitate, Cristofil Denisa in calitate de mostenitor a solicitat si primit cele 300 de hectare de padure dar mai vrea alte 1.479 de hectare. Aici intervine Duta Gica. Cumpara cele de 300 de hectare de la Cristofil Denisa si drepturile litigioase pentru restul suprafetei.
In baza unei harti din 1877, comisia locala din Tanasoaia, condusa de primar hotaraste ca Dutu Gica are dreptul sa primeasca si restul de padure de aproape 1500 de hectare. Comisia judeteana respinge decizia comisie locale dar se merge in instanta iar judecatorul Carmen Comanescu de la Adjud ii dreptul sa primeasca 1422 de hectare din care aproape o mie vor fi date din padurile statului. In documentele Romsilva se afirma ca decizia judecatorului Comanescu s-a bazat pe informatii false.

<
 

Decizia judecatoriei vine exact in perioada in care Duta Gica era subsecretar de stat in ministerul padurilor. In documentele Romsilva se arata ca Duta Gica in functia publica detinuta trebuia sa apere padure si nu sa actioneze in interes personal in detrimetrul proprietatii publice a statului. Romsilva a constestat decizia instantei. Pentru 3 sute de hectare,bugetarul duta gica spune ca a platit 300.000 de euro. Pentru restul de 1.400 de hectare nu a platit deocamdata nimic.
Dupa ce intra in posesia terenului, legea il obliga pe proprietar sa incheie un contract cu un Ocol Silvic care sa-i administreze padurea. In cazul lui Gica Duta cine credeti ca este administratorul? In foarte multe cazuri proprietarii nici nu vor sa auda si taie dupa bunul plac. Cam asa a administrat Gica Duta padurea… pana a bagat-o in proprietatea sa.
Fiul cel mic si cel vrednic
Ajuns la momentul pensionarii Gica Duta si-a pregatit plecarea lasand locul caldut fiului sau, “mostenitor la tron”. Inainte de pensionare a numit deja director economic la Ocolul Silvic Focsani pe Cosmin Viziniuc. Tatal lui Cosmin Viziniuc fiind nasul copilului lui Duta.
Cristian Ionut Duta, fiul cel mic al directorului Ocolului Silvic Focsani, Gica Duta, are deja un doctorat la 27 de ani, dar daca il lasi in padure probabil nu stie pe unde sa mai iasa. Acum este un controversat investitor imobiliar fiind si el vedeta in publicatiile locale dupa ce s-a lansat sa construiasca un bloc cu 9 etaje in Focsani, pe strada Cuza Voda 63, colt cu strada Marasesti. Proiectul privind aceasta constructie, care va deservi spatii comerciale, birouri si locuinte colective.
Terenul are o suprafata de aproape 2.100 de mp si este vecin cu fostul stadion 23 de August. Interesant este ca in urma cu aproape doi ani, in aprilie 2017, primarul Cristi Misaila a venit in Consiliul Local cu un proiect privind initierea unei proceduri de cumparare a acestui teren, care se vindea la licitatie pentru pretul de 1.133.750 de lei. Proiectul a fost atunci aprobat in unanimitate iar primarul preciza ca terenul urma sa fie folosit pentru realizarea unui sens giratoriu.
Nu stim daca Primaria Focsani s-a mai prezentat la licitatia publica, dar cert este ca terenul a ajuns in posesia firmei DCI Cofrom International, administrata de Cristian Duta.
Aceeasi firma mai are un proiect privind constructia unei cladiri in Focsani, pe un spatiu verde de langa fostul Tribunal Vrancea, proiect care asteapta aviz de la Comisia Monumentelor.
Milionari angajati la stat
Gica Duta, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii pe probleme de paduri, si sotia sa Silvia Gabriela, judecator la Tribunalul Vrancea, au scapat ca prin urechile acului de DNA dupa ce au mentionat in declaratiile de avere terenuri, case si alte bunuri in totala contradictie unul fata de celalalt. Este voba despre terenuri care apar in alte localitati, achizitionate la ani diferiti si unele dintre ele avand suprafete neegale in declaratiile depuse.
Gica Duta are o adevarata aplecare spre zona forestiera. Acest lucru este demonstrat si de trecutul sau profesional in domeniul silvic, precum si de proprietatile forestiere pe care le detine in judetul Vrancea. Potrivit declaratiei de avere, Gica Duta detine 198 hectare de padure, asa cum am aratat mai sus. El a declarat presei ca le-a achizitionat printr-un credit bancar. Numai ca in acte mai aparea ca proprietar al unei suprafete de 1422,50 hectare de padure. El a intrat in posesia acestei adevarate mosii pe data de 10 iulie 2009, cand Judecatoria Adjud a dat solutie in dosarul cu numarul 832/173/2009, inregistrat la data de 15 aprilie 2009 (dupa ce Gica Duta a fost uns subsecretar de stat), avand ca obiect “fondul funciar”. Partile prezente in acest proces au fost Denisa Ileana Cristofil, in calitate de petent, Comisia Locala de Aplicare a Legii Fondului Funciar – Primaria Tanasoaia, in calitate de intimat, Comisia Judeteana de Aplicare a Legii Fondului Funciar – Prefectura Vrancea, in calitate de intimat, si… Gica Duta in calitate de petent. La data de 10.07.2009, instanta admite in parte plangerea la fond funciar, anuleaza o hotarare, cu numarul 14/07.02.2008 a Comisiei Judetene de Aplicare a Legii Fondului Funciar Vrancea si dispune sa fie reconstituit, pe numele petentului Gica Duta, dreptul de proprietate pentru suprafata totala de 1422,50 hectare teren padure, 434,71 hectare pe vechiul amplasament si 987,79 hectare padure pe un alt amplasament liber situat pe raza administrativa a Ocolului Silvic Adjud.
Actualul subsecretar de stat in Ministerul Agriculturii, care se ocupa de paduri, a activat, potrivit CV-ului depus la Minister, ca inginer fond forestier in cadrul Ocolului Silvic Dumitresti – Inspectoratul Silvic Judetean Vrancea (in perioada 1979 – 1983), ca Sef Inspectie Fond Forestier, Paza si Protectia Padurilor din cadrul Inspectoratului Silvic Judetean Vrancea (in perioada 1983-1990), ca sef de ocol la Ocolul Silvic Focsani din cadrul Directiei Silvice Focsani (in perioada 1990 – 2001), ca director al Directiei Silvice Focsani – care cuprinde judetele Vrancea si Galati – (in perioada 2001-2005), ca inginer principal la Ocolul Silvic Gugesti din cadrul Directiei Silvice Focsani (in perioada 2005 – 2007), si ca inginer principal la Ocolul Silvic Focsani din cadrul Directiei Silvice Focsani (in perioada 2007-2009).

Transparenta face diferenta