Intra in contact cu noi

Bucuresti

Cum incalca Mega Image legea si vinde paine congelata fara sa anunte clar

Publicat cu

pe

Românii care cumpără o pâine din supermarket nu ştiu dacă aceasta a fost sau nu anterior congelată, pentru că aceste informaţii nu sunt semnalizate în mod vizibil la raft, deşi legea îi obligă pe comercianţi să specifice acest lucru.
„Consumatorului din hipermarket îi este greu să afle dacă un produs a fost sau nu anterior congelat. Legea cere să specifice, dar unii comercianţi consideră că nu au nicio obligaţie. Pun un fulg de nea pe etichetă, fără să explice ce înseamnă acel fulg de nea. E o întreagă dezbatere pe lege, fiecare o interpretează cum vrea. Problema este că autorităţiile nu fac controale la raft, numai în depozite şi pe linia de producţie. Noi nu cumpăram însă din depozite sau direct din fabrică, ci de la raft”, a spus Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, o asociaţie de protecţie a consumatorului.
Spre exemplu, retailerul Mega Image foloseşte imaginea unui mic fulg de nea pentru a semnaliza produsele de panificaţie congelată. Publicul larg nu ştie însă ce reprezintă acel simbol mic poziţionat în colţul din dreapta-sus al etichetei, pentru că pe etichetă nu apare nici o legendă care să explice acest lucru.
„Avem un catalog la raft unde sunt incluse informaţii despre fiecare produs. Am lucrat un an şi jumătate la el”, a spus Adrian Nicolaescu, directorul de marketing al Mega Image.
Alţi retaileri, precum Kaufland, specifică pe etichetele de la raft faptul că pâinea provine dintr-un produs anterior congelat, dar şi care sunt ingredientele folosite, însă pentru a afla aceste detalii consumatorul trebuie să citească cu atenţie eticheta de la raft. „O simplă etichetă la raft nu ajută, întrucât oamenii nu o citesc. Poziţia este incomodă, literele sunt mici, distanţa de citire este mare”, a spus Alexandru Epure, administratorul Moripan Alex, un brutar din Vrancea, care consideră că etichetarea pâinii ar trebui să se facă pe pungile aflate la raft, în care clienţii îşi pun produsele de panificaţie. În prezent, legea etichetării produselor de panificaţie congelată discriminează brutarii veterani, care au mai multe obligaţii în ceea ce priveşte informarea consumatorului decât producătorii de panificaţie congelată.
„Nu trebuie făcută discriminare între produse din punctul de vedere al infor­mă­rii consumatorului, de exemplu, între produsele amba­late şi produsele congelate. Pen­tru o informare care nu discri­minea­ză, ar trebui să afişeze reţeta, data conge­lării, ter­menul de valabilitate, valorile nutri­ţionale”, a spus Nicolae Şerbănescu, preşe­dintele consi­liului de administratie al Vel Pitar, liderul industriei de panificaţie din România. Zilele trecute, Autoritatea Naţio­­nală pentru Protecţia Consu­matorilor (ANPC) a publicat pe site-ul insti­­tuţiei un ordin spre dezbatere, prin care vrea să oblige comercianţii de panificaţie congelată să treacă pe am­balaje că produsele lor „pot conţine gră­simi, zaharuri sau amelioratori pentru gust”.
Această măsură nu-l ajută aproape deloc pe consumator, care în continuare nu are acces la toate informaţiile necesare pentru a lua decizia de cumpărare în cunoştinţă de cauză. Luni, 20 martie, membrii Rompan şi reprezentanţii ANPC au dezbătut aceast ordin aflat în dezbatere pe siteul institu?iei. În urma acestei întâlniri, ANPC a hotărât că va face o nouă propunere în următoarea perioadă şi va schimba termenul privind intrarea în vigoare a ordinului, potrivit reprezentanţilor Vel Pitar.
Piaţa de panificaţie din România este estimată la 1,8 mld. euro, din care valoarea producţiei interne este în jur de 1,1 mld. euro. Produsele de panificaţie congelată reprezintă 5-6% din totalul vânzărilor din industria panificaţiei, potrivit Vel Pitar.
Ce spune legea despre etichetarea produselor de panificaţie congelată?
„Operatorii economici care comercializează către populaţie pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile de restauraţie colective care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligaţia de a informa consumatorii prin afişare la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea, după caz, pe un afiş, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoţesc produsul, cu menţiunea «produs/din produs decongelat»”.
Sursa: zf.ro

Bucuresti

Cât va costa reabilitarea fântânii arteziene „Charles de Gaulle”

Publicat cu

pe

Primăria Capitalei va reabilita fântâna arteziană “Charles de Gaulle”. Un proiect în acest sens a trecut în ședința CGMB, din 31 ianuarie, cu 27 voturi, pentru, scrie Buletin de Bucuresti. Potrivit proiectului de hotărâre, finanțarea va fi făcută din bugetul propriu al Municipiului București prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement si se ridică la 7.4 milioane.

Potrivit proiectului de hotărâre, finanțarea va fi făcută din bugetul propriu al Municipiului București prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement si se ridică la 7.4 milioane de lei. Durata estimată de execuție este de 24 luni, iar contractul intră în vigoare la data semnării.

Potrivit notei de fundamentare, bazinul fântânii este degradat puternic, iar placările laterale sunt degradate aproape în totalitate. Mozaicul de pe fundul bazinului este stricat, iar instalaţia de pompare a apei este uzată.

Reclama

Lucrarea de reabilitare presupune, consolidarea cuvei de beton armat; desfacerea straturilor cuvei; placarea pereţilor cuvei cu piatră şi remontarea mozaicului existent restaurat; demolarea integrală a spaţiilor tehnice şi construirea unui spaţiu tehnic complet îngropat, refacerea instalaţiilor aferente obiectivului, inclusiv a sistemului de iluminat. Fântâna face parte din peisagistica Parcului Herăstrău și se află în spatele statuii lui Charles de Gaulle. Bazinul are formă dreptunghiulară, iar pe centru este dispus un mozaic decorat cu forme variate.

În anul 2004, conform plăcii din marmură, amplasată pe latura sudică a bazinului, fântâna a fost reabilitată de Primăria Municipiului București.

Parcul Herăstrău a fost amenajat după 1933 şi va purta numele Parcul Naţional Carol al II-lea. Situat în partea opusă parcului Carol, în zona de nord a orașului, noul parc avea o suprafaţă de 60 de ha și un lac cu o suprafaţă de 80 de ha, cuprins între Calea Dorobanţilor, Arcul de Triumf și Vila dr. Minovici. După cel de-al doilea război mondial, parcul Carol al II lea va deveni Parcul de Cultură și Odihnă „I. V. Stalin”, până în 1963.

Reclama

Începând din anul 2018, Parcul Herăstrău a devenit Parcul Regele Mihai | al României, în urma Hotărârii Consiliului General al Muncipiului Bucureşti de la finele anului 2017.

Continua sa citesti

Bucuresti

Bucureștenii au cel mai înalt grad de educație. Cine e pe ultimul loc?

Publicat cu

pe

Conform statisticilor publicate de PeCifre, preluate de la rezultatele Recensământului Populației din 2021, București, Ilfov, Cluj, Timiș și Brașov sunt cele 5 județe/zone cu cel mai înalt grad de educație din România, în această ordine, potrivit Monitorul de Cluj. „Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş, Brașov.

Clasamentul județelor în funcție de procentajul absolvenților de studii universitare:

Bucureşti 35.14%
Ilfov 25.13%
Cluj 24.60%
Timiş 22.01%
Braşov 20.70%
Constanţa 18.23%
Sibiu 18.02%
Bihor 16.56%
Iaşi 16.12%
Argeş 15.99%
Dolj 15.99%
Hunedoara 15.75%
Arad 15.63%
Prahova 14.82%
Alba 14.43%
Gorj 14.24%
Vâlcea 13.50%
Mureş 13.04%
Maramureş 12.42%
Caraş-Severin 12.39%
Galaţi 12.24%
Sălaj 11.83%
Satu Mare 11.74%
Brăila 11.68%
Mehedinţi 11.26%
Dâmboviţa 11.14%
Harghita 10.86%
Bistriţa-Năsăud 10.81%
Covasna 10.52%
Buzău 10.38%
Neamţ 10.31%
Olt 10.27%
Bacău 10.04%
Suceava 9.96%
Tulcea 9.88%
Vrancea 9.49%
Ialomiţa 8.80%
Teleorman 8.66%
Giurgiu 8.54%
Botoşani 7.90%
Călăraşi 7.35%
Vaslui 7.20%

Continua sa citesti

Bucuresti

Minicentrale termice pentru zonele unde agentul termic este livrat sub parametri

Publicat cu

pe

Primăria Municipiului București organizează o licitație pentru achiziționarea a 20 de minicentrale termice pentru zonele unde agentul termic este livrat sub parametri.

”Achiziţionăm 20 de mini centrale termice pentru a fi amplasate în zone unde agentul termic nu este livrat în parametri suficienţi. Compania Municipală Energetica Servicii a lansat în SEAP procedura pentru achiziţia unor capacităţi modulare de producere de energie termică (tip container) pentru reţeaua de termoficare”, anunţă primarul Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Nicuşor Dan, cele 20 de capacităţi modulare ”vor asigura furnizarea optimă a agentului termic şi apei calde pentru 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi aproximativ 40.000 de locatari din toate cele 6 sectoare”.

Reclama
”Centralele vor fi amplasate în anumite puncte termice, situate la capetele de reţea unde funcţionarea a fost deficitară şi unde agentul termic a fost livrat în parametrii insuficienţi. Este vorba despre patru puncte termice din sectorul 1, şase din sectorul 2, alte trei puncte termice din sectorul 3, unul în sectorul 4, trei în sectorul 5 şi alte trei în sectorul 6”, arată Nicuşor Dan.
Continua sa citesti
Reclama
Stirile Zilei5 zile in urma

BAT vrea o lume fără fum! Investiție de 30 de milioane de lire sterline într-un Centru de Inovare din Southampton

BAT a inaugurat un nou Centru de Inovare de ultimă generație în cadrul facilității sale globale de cercetare și dezvoltare...

Stirile Zilei5 zile in urma

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 îi răspunde primarului Clotilde Armand, după începerea urmăririi penale

După o serie de acuze aduse procurorilor în ultimele zile de către primarul Clotilde Armand, Parchetul de pe lângă Judecătoria...

Stirile Zilei4 săptămâni in urma

Drum expres de la București la Târgoviște

Constructorul ESTA (Turcia) începe în martie lucrările pentru modernizarea și lărgirea la 4 benzi pe DN 71 Bâldana -Târgoviște, o...

Politica4 săptămâni in urma

Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților...

Transport4 săptămâni in urma

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă...

Sectorul 1o lună in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea candideaza la functia de primar in Sectorul 1! Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 aproape de final

Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 este aproape de final deoarece mai este putin pana la alegerile locale. Circul promovat timp...

Reclama

La mare cautare