Cristian Tudor Popescu este revoltat de modul in care PSD continua sa ii trateze pe pensionari, folosindu-se in mod populist de tema cresterii pensiilor cu 40%. „De ce sa le cresti cu 40%? Ca sa nu le mai poti plati inca din prima luna…? E absolut lipsit de sens. Cum sa sustii asa ceva?”, a declara CTP la Digi24.

<

„E suficient sa intrebati oricare cetatean, simplu cetatean, nu cu pensii de felul acesta, un pensionar, intrebati-l daca e cinstit, daca e drept, ce se intampla cu sistemul de pensii din Romania. Si asta nu inseamna ca se rezolva lucrurile, pe de alta pare e presiunea asta extraordinara din partea puterii parlamentare sa creasca cu 40% pensiile. De ce sa le cresti cu 40%? Ca sa nu le mai poti plati inca din prima luna…? E absolut lipsit de sens. Cum sa sustii asa ceva? Eu nici nu stiu cum pot fi luate in considerare astfel de initiative parlamentare.

Aici e vorba de tratarea acestor oameni, a pensionarilor, tratarea lor cu dispret, ca o masa de manevra. De 30 de ani incoace ei asa sunt tratati. De catre toate puterile politice care au fost aici in Romania. Nimeni nu s-a ocupat cu adevarat de probleme pensionarilor, adica sa ia sistemul de pensii, nu numai sistemul de pensii, viata unui pensionar din Romania si sa vada, unde sunt suferintele, problemele grave, unde apar – la medicamente, la tratament, la cumpararea de produse unde preturile sunt din ce in ce mai mari. Sa vada intreaga situatie a pensionarilor si sa gandeasca un sistem echitabil pentru toata lumea, care sa nu insemne neaparat belsug, ca sa folosesc o expresie a domnului Dan Barna, ci echitate si demnitate.

Pentru ca ce ii scoate acum din sarite, oamenii acestia se simt in primul rand desconsiderati, jigniti, cei mai multi dintre ei au muncit ani multi, au muncit si in sistemul comunist, iar pensiile astea de mizerie pe care le iau in raport cu aceste pensii nesimtite, sfidatoare, pentru ca asta e problema, iti bati joc de mine in ultima instanta. Eu poate ca pot sa traiesc si cu 2000 de lei in timp ce tu ai 70.000 de lei. Dar cum arata asta? Iti bati joc de mine, de munca mea. Pentru ca, de fapt, pensia nu reprezinta numai niste bani, ci si o apreciere a muncii depuse de om in cursul vietii. Nimeni nu a abordat asa problema pensionarilor. Toata lumea a vrut sa genereze ideea ‘Noi va dam! Cu noi o sa fie belsug, o sa va dam pensii pan’ la cer’.

Daca oamenii s-ar simti apreciati, tratati cu respect, s-ar simti demni in aceasta postura a lor, atunci ar fi deschisi si ar intelege ca nu se poate da acum 40% marire la toata lumea.

In momentul de fata pensia minima cat este? 700 de lei? Nu se poate asa ceva! Aia este o jignire. Problema nu e ca nu se maresc pensiile cu 40% ci ca nu ar trebui sa existe pensii de asemenea dimensiune, la asemenea nivel. Eu, daca as fi politician si m-as ocupa de sistemul de pensii as spune: ‘dom’le, in primul rand vreau sa nu mai exista nicio pensie sub 2000 de lei’, de pilda. De ce? Fiindca indiferent de ce-a muncit, c-a fost sef de stat sau a fost femeie de serviciu, omul ala e batran. Are aceleasi nevoi, aceleasi cerinte la batranete si pentru asta 700 de lei nu ii ajung. Categoric!

La peste 2000 de lei intervine contributivitatea. Aici ar trebui date pensiile speciale, la baza piramidei! Astia sunt bani de la stat. Ar trebui dati acesti bani la baza piramidei pentru a ii ridica la un minim nivel de supravietuire decenta, de vietuire decenta pe toti pensionarii din aceasta tara. Dupa aceea, vii peste cu contributivitatea care te poate duce la sume mult mai mari”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Transparenta face diferenta