Jurnalistul Cristian Tudor Popescu considera ca anuntul presedintelui Iohannis privind ridicarea restrictiilor de circulatie din 15 mai a venit acum pentru a „detensiona starea opiniei publice”. „Daca lucrurile ar fi fost lasate cum au dorit unii politicieni, liber, lax, atunci ar fi fost jale! Si cu asta folosesc un eufemism. Este nevoie de astfel de masuri dure, sa nu uitam cate dosar penale s-au alcatuit in aceasta perioada”, a subliniat CTP.

<

„A fost o iesire de imagine a presedintelui, care vine dupa interventia foarte dura in legatura cu carantinarea fortata a persoanelor peste 65 de ani, vanturata in spatiul public in ultimele zile, si vine dupa interventiile cam toate dure, insa corecte. A simtit acum nevoia sa compenseze intr-un fel asprimea sa de pana acum cu acest anunt facut cu mai bine de 3 saptamani inainte de 15 mai. Putea sa-l faca pe 1 mai, pe 10 mai. De ce atat de devreme? Pentru a detensiona oarecum starea opiniei publice dupa aceste discursuri foarte aspre si de a da o perspectiva oamenilor, o speranta, ca lucrurile, macar in privinta libertatii de miscare, se vor imbunatati”, a spus CTP la Digi24.

Intrebat ce vor retine romanii din discursul presedintelui, Cristian Tudor Popescu a spus ca noutatea este vestea buna si ca se va transmite „mult mai bine si mai rapid”.

„Exista o prevedere in regulile pe care domnul presedinte a precizat ca trebuie sa le respectam in continuare si a facut-o pentru ca tendinta oamenilor, cum li se spune ca urmeaza o relaxare, imediat fac un scurt circuit in cap si spun ca de maine! Si vor fi, chiar si cu precizarea ferma si repetata a presedintelui, vor fi insi care de maine vor tipa la politisti ca nu mai au nevoie de declaratie”, a mai spus CTP.

CTP a adaugat, cu referire la mentiunea presedintelui ca raspunderea fiecaruia va fi mai mare, ca „ne putem baza pe raspunderea responsabila si liber constransa a romanului”.

„Daca lucrurile ar fi fost lasate cum au dorit unii politicieni, liber, lax, atunci ar fi fost jale! Si cu asta folosesc un eufemism. Este nevoie de astfel de masuri dure, sa nu uitam cate dosar penale s-au alcatuit in aceasta perioada, aproape 500, cate zeci de mii de insi au fost amendati si cate zeci de milioane de euro au insumat aceste amenzi. E clar ca multi nu respecta decat liber constrans. Cat avem in pandemie? O luna jumate. Daca pana acum au tinut seama de frica de infectare, tot atata o sa-i afecteze si de acum inainte. Ce s-a intamplat pana acum o sa se intample si de acum inainte. Oamenii nu vor fi nici mai infricosati si nici mai responsabili sau iresponsabili decat au avut ocazia sa demonstreze in aceasta luna si jumatate. Prin urmare, e corect ca masurile sa nu se schimbe pana la incetarea starii de urgenta”, a subliniat gazetarul.