Orchestra Națională Radio și Cristian Măcelaru, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, concerteaza vineri, 10 iunie, la Sala Radio. Veți putea asculta celebra partitură „Aşa grăit-a Zarathustra”, semnată de compozitorul german, Richard Strauss. Poemul simfonic este inspirat de tratatul filozofic cu acelaşi nume al lui Friedrich Nietzsche, ce tratează problema divinităţii într-un mod inedit pentru epoca respectivă, cuprinzând şi cunoscuta formulare „Dumnezeu a murit”.
Premiera absolută a lucrării a avut loc la Frankfurt, în 1896, chiar sub conducerea dirijorală a compozitorului. Partea de început, intitulată „Răsăritul”, a devenit foarte cunoscută și datorită includerii sale în banda sonoră a filmului „Odiseea spațială”, al regizorului Stanley Kubrick.
În același eveniment o veți aprecia și pe tânăra violonistă Ioana Cristina Goicea, distinsă, în 2013, la doar 20 de ani, cu premiul I la prestigioasa competiţie internaţională Johannes Brahms (Pörtschach, Austria), care este invitată să cânte „Concertul în re major pentru vioară şi orchestră” de Brahms, alături de Orchestra Națională Radio. În urma concursului, organizat în 2013, de Fundaţia Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg, violonista a câştigat dreptul de a cânta pe vioara Giambattista Guadagnini, realizată în 1761, la Parma. În prezent, artista urmează cursurile de Master ale Universității de Muzică din Hanovra.
Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. A studiat la Universitatea Rice şi a obţinut diploma de master pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. A fost invitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu succes alături de Orchestra Simfonică din Gothenburg, Suedia.
Ioana Cristina Goicea s-a născut în București, în 1992, într-o familie de muzicieni. Mama sa, Cristina Anghelescu, violonistă de renume internațional și câștigătoare a concursului Sibelius în 1991, cât și bunicul său, pedagog și membru al Operei Naționale București, i-au îndrumat pașii de la vârsta de 4 ani. Violonista este, de asemenea, laureată a prestigioaselor concursuri  Fritz Kreisler (Viena), Michael Hill (Noua Zeelandă),  ACM Trio di Trieste Chamber Music Competition (duo vioară – pian împreună cu pianistul Andrei Banciu), precum și câștigătoare a concursurilor Andrea Postacchini și Kloster Schönthal. Violonista Ioana Cristina Goicea a concertat ca solistă cu numeroase orchestre: Südwestdeutsche Philharmonie, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret, Norddeutsche Philarmonie, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Ansamblul Concertino, Filarmonica de Stat Chișinău, precum și cu toate orchestrele simfonice din România. Tânăra violonistă a susţinut concerte și recitaluri solo în săli de renume precum: Ateneul Român, Wiener Konzerthaus, St. Martin-in-The-Fields, Hamburger Rathaus și Palais Esplanade Hamburg, Heidelberger Stadthalle.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

<