Intra in contact cu noi

Bani

Compania evazionistă Heliportugal, protejată de Dorin Ivașcu, ani de zile beneficiar al contractelor cu dedicație

Publicat cu

pe

Dorin Ivașcu, beneficiar ani la rând al unor contracte cu dedicație, protejează compania evazionistă Heliportugal, potrivit evz.ro.

Evazioniști în România, acuzații de corupție în Portugalia. HeliPortugal, compania care de zece ani nu plătește un leu la bugetul de stat al României, este vedeta mai multor contracte controversate primite la ea acasă în ultimii zece ani, scrie presa portugheză.

Compania Heliportugal, aflată acum în vizorul autorităților Antifraudă și al Poliției Ilfov sub acuzația că nu a plătit taxe pe teritoriul României, unde activează de mai bine de zece ani, este implicată și la ea acasă în mai multe scandaluri de corupție care au ținut prima pagină a presei portugheze în 2006, 2014 și 2018, implicați fiind chiar înalți oficiali din guvernele de la Lisabona.

Reclama

Interesant este că în România, Heliportugal a operat de pe Aerodromul Tuzla, aflat în propritatea Regional Air Services (RAS), companie controlată de controversatul om de afaceri Dorin Ivașcu. RAS Tuzla a beneficiat din plin de hegemonia tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky timp de 20 de ani la Constanța, primind mai multe contracte prin atribuire directă, care au încălcat principiul transparenței procedurilor de încredințare a seviciilor publice și cele de interes economic general. A fost și cazul contractului de mentenanță în valoare de aproape 800.000 de euro pentru “elicopterul morții” (vezi accidentul din lacul Siutghiol) care i-a și adus recent condamnarea definitivă fostului șef al CJ, Nicușor Constantinescu. Dorin Ivașcu a scăpat.

Dacă la Constanța, a fost vorba de un elicopter folosit în operațiuni de salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă, Heliportugal a beneficiat în Portugalia de contracte care au privit de fiecare dată elicoptere de stins incendii.

În 2018, Heliportugal primea prin atribuire directă un contract de închiriere a trei elicoptere Kamov pentru suma 3,6 milioane de euro, ceea ce însemna un cost de operare per oră de 12.000 de euro, mai mult decât dublu față de cei 5.000 de euro/oră plăți companiei Everjets, contract întrerupt în mai 2018 în favoarea HeliPortugal. Ministerul de Interne și-a apărat decizia, spunând că nu trebuie luat în calcul tariful pe oră, fiind vorba de un contract cu preț fix care include și costul cu mentenanța.

Reclama

Culmea este că presa portugheză scria la acel moment că elicopterele operate de Heliportugal erau într-o stare precară de funcționare. Autoritatea Națională de Aviație Civilă din Portugalia a invocat legea protecției datelor, când jurnaliștii au întrebat cum a reușit Heliportugal să obțină certificările necesare în doar trei zile, ținând cont de starea de deteriorare.

Mai mult, aparatele au fost luate de la compania Pecotox Air din Republica Moldova, aflată de nouă ani lista neagră a UE și drept urmare nu sunt autorizate să zboare în spațiul european. Mai mult, Heliportugal a tras sforile necesare pentru ca elicopterele cu pricina să primească „autorizație temporară” pentru a interveni în caz de incendii. „Pecotox nu are în prezent o autorizație TCO [acronim pentru operatorii din țări terțe]” pentru a opera în spațiul aerian european, explica Ula Loew, purtătorul de cuvânt al Agenției Europene pentru Siguranța Aviației (AESA), citată de publicația Jornal de Notícias.

Heliportugal nu este la prima ispravă cu iz de corupție. A mai avut un contract controversat despre care presa portugheză a scris pe larg, obținut în mandatul premierului António Costa și sistat în 2014 de guvern în urma acuzațiilor de neconformitate. Era vorba de un contract de achiziție în valoare de 42,1 milioane de euro, atribuit în 2006 în guvernul Sócrates. Pentru a nu mai plăti pentru contracte de închiriere extrem de costisitoare, guvernul de atunci a decis să cumpere șase elicoptere de stins incendii. Heliportugal a primit contractul și s-a angajat să cumpere șase elicoptere Kamov de producție rusească, numai că nu le-a livrat în perioada prevăzută în contract (nu a plătit decât 14% din penalitățile impuse de clauzele contractuale, adică 2,5 milioane de euro). Drept urmare, statul portughez a fost nevoit ca în 2007 să închirieze din nou aparate pentru intervențiile aeriene menite să combată incendiile.

Reclama

Ulterior, contractul a ajuns pe masa Procurorului General cu suspiciunea comiterii mai multor fraude. Cu privire la același contract, Curtea de conturi portugheză s-a pronunțat că nu este corect din punct de vedere financiar (ora de zbor costa acolo 22.000 de euro) și drept urmare “nu slujește interesul public.”

Activitățile celor două companii par mai potrivite însă pentru distracția publicului larg. În fiecare an, pe 30 iunie, RAS Tuzla este gazda unui eveniment european dedicat elicopterelor, susținut de European Helicopter Association (EHA). În ultimii ani, Heliportugal a fost o prezență constantă și pentru a nu mai fi… excepții, toți participanții la respectivul eveniment sunt scutiți de taxe. Taxele de aeroport.

Reclama

Bani

Studiu Gfk: Puterea de cumpărare în București este dublă față de media pe țară

Publicat cu

pe

Județul Constanța se află, în acest an, la jumătatea clasamentului național privind puterea de cumpărare, cu o medie anuală pe cap de locuitor de aproximativ 7.740 de euro, arată un studiu realizat de compania GfK, relatează Rador Radio România.

Cea mai ridicată putere de cumpărare, de 15.300 de euro, este în București, aproape dublă față de Constanța, iar cea mai redusă, de aproximativ 4.000 de euro, este consemnată în Vaslui.

Datele studiului arată că județul Constanța nu a reușit să își valorifice eficient, din acest punct de vedere, multiplele avantaje oferite de amplasarea geografică, cu ieșire la mare, de existența portului, de resursele de energie regenerabilă și de accesul la autostradă.

La nivel european, puterea medie de cumpărare a crescut anul acesta la aproape 17.700 de euro, în timp ce România, cu nivelul de 7.740 de euro, urmează un trend descrescător și a coborât două poziții în clasament, față de anul trecut, până pe locul 33, din totalul de 42.

Continua sa citesti

Bani

Sectorul care va atrage investii uriase in Romania in anii urmatori. Iohannis: ”România vrea să devină un lider în regiune”

Publicat cu

pe

Guvernele și companiile petroliere, prezente la Summitul pentru climă al Națiunilor Unite din Dubai, au promis să ia măsuri mai puternice pentru a combate încălzirea globală. Mai mult de 100 de țări au semnat un angajament pentru a tripla folosirea surselor regenerabile de energie până la finalul deceniului.

Pe de altă parte, peste 20 de state, între care și România, au susținut triplarea capacităților de energie nucleară ca o altă măsură de combatere a încălzirii globale. Președintele Klaus Iohannis a vorbit în cadrul conferinței ONU despre planurile de dezvoltare a producției naționale de energie nucleară, care ar corespunde cerințelor ecologice și nevoilor de stabilitate energetică.

Klaus Iohannis: Ne angajăm să finalizăm două unități noi la Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă și să construim reactoare modulare mici în România. Aceasta este o nouă tehnologie la care colaborăm cu prietenii noștri din Statele Unite.
România vrea, de asemenea, să devină un lider în regiune în implementarea energiei nucleare. România recunoaște energia nucleară ca o sursă stabilă de energie care contribuie la securitatea energetică și decarbonizare.

Realizator: Președintele Klaus Iohannis a mai spus că, până în 2030, România își propune să reducă emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990. Astăzi, șeful statului român va participa la evenimentul care marchează intrarea României în Alianța Solară Internațională, al cărui obiectiv este acela de a încuraja o mai bună exploatare a energiei solare pentru a reduce dependența de combustibilii fosili.

Continua sa citesti

Bani

Negoita vrea sa dea 133 de milioane de lei, bani publici, unei firme din Buzău cu cifră de afaceri 0 între 2014 și 2021. Ciolacu nu e departe

Publicat cu

pe

Un contract cadru de 133 de milioane de lei scos la licitație de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, este pe punctul de a fi semnat cu o firmă din Buzău cu cifre de afaceri 0 între 2014 și 2021, după ce a fost câștigat într-o procedură de atribuire cu multe semne de întrebare, scrie g4media.ro.

Pentru îndeplinirea unei condiții-cheie de participare, societatea din Buzău are ca terț susținător o firmă din domeniul construcțiilor al cărei patron și soția lui au fost finanțatori PSD în mandatul actualului președinte al formațiunii, premierul Marcel Ciolacu.

Mai multe documente și indicii descoperite de G4Media.ro dezvăluie faptul că în spatele micii firme care țintește banii de la Sectorul 3 s-ar afla membri a două familii – Docuz și Arghir –, apropiate de actualul primar al Sectorului 3 și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Informația pe scurt

Primăria condusă de Robert Negoiță scoate la licitație  în iunie 2023 un contract cadru pentru servicii de catering în școli în valoare de 133 de  milioane de lei (27 de milioane de euro).
Pe data de 25 august, comisia de licitație a anunțat rezultatul preliminar: Pe primul loc este asocierea Gab Pavolux-Bedamiro.
Cu câteva luni înainte de licitația pentru contractul mare, de 27 milioane de euro, o școală din sectorul 3 scoate la închiriere o fostă cantină, în care primăria investise deja circa 2 milioane de euro în dotări de lux. Câștigătorul licitației:Gab Pavolux, în urma unei proceduri cel puțin discutabile.

Firma care va presta servicii de catering pentru școlile din sectorul 3 și-a asigurat, prin urmare, înainte de licitație, spațiul pentru cantină amenajat deja cu toate dotările pe banii primăriei.
Firma Gab Pavolux este deținută  de Andrei Andrei, un fotomodel din Timișoara care trăiește în Dubai. Zeci de fire leagă însă firma Gab Pavolux de familia Docuz. Sorina Stan Docuz, fostă Miss Buzău, trece drept protejata premierului Marcel Ciolacu, originar și el tot din Buzău.

Bedamiro, firma care a susținut la licitație firma Gab Pavolux, are sediul tot în Buzău și este deținută de omul de afaceri Mihai Leonard Rotaru. În toamna lui 2020, la scurt timp după ce Marcel Ciolacu a devenit președinte ales al PSD, atât Rotaru, cât și soția sa, Daniela, au împrumutat acestei formațiuni politice câte 445.000 de lei pentru finanțarea campaniei electorale. Rotaru este considerat drept unul dintre apropiații premierului Ciolacu și finanțatorii de bază ai PSD.
Primarul Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei Docuz, este puternic susținut de Marcel Ciolacu.  În calitate de premier, Ciolacu a lăudat public activitatea primarului din Sectorul 3. Potrivit unor surse din PSD, Ciolacu îl susține pe Negoiță pentru o eventuală candidatură la Primăria Capitalei.
Deși licitația organizată de primăria lui Negoiță și-a desemnat câștigătorii, pe primul loc fiind firma Gab Pavolux strâns legată de familia Docuz, contractele nu au fost încă semnate. G4Media.ro a început investigația în urmă cu câteva luni.

Ancheta pe larg în g4media.ro.

Continua sa citesti
Reclama
Transport7 ore in urma

Efectul autobuzelor si tramvaielor noi: A crescut numarul bucurestenilor care folosesc transportul in comun

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu anunţă că tot mai mulţi bucureşteni aleg transportul public, dovadă fiind faptul că în primele nouă...

Monden8 ore in urma

Dorian Popa, dupa ce a fumat canabis: ”Nu voi mai aprinde un cui de aici încolo, cât voi mai trăi” 

Dorian Popa, cunoscut influencer în rândul tinerilor, prins la volan în timp ce se afla sub influența canabisului, la sfârșitul...

Sectorul 68 ore in urma

Sectorul 6, tot mai periculos: Jaf intr-un magazin, vanzatoarea a fost amenintata cu un cutit

Un tânăr a intrat, luni, într-un magazin din Sectorul 6 al Capitalei și, sub amenințarea cuțitului, a obligat vânzătoarea să...

Sectorul 421 de ore in urma

VIDEO-Pasajul Europa Unită se deschide marți traficului rutier. Băluță: Înainte, pentru câteva ore pasajul va fi pietonal, la cererea locuitorilor Sectorului 4

Pasajul Europa Unită se deschide marți traficului rutier, a anunțat Primăria Sectorului 4. Potrivit autorităților locale, acesta va fi deschis inițial pentru pietoni. „Înainte,...

Banio zi in urma

Studiu Gfk: Puterea de cumpărare în București este dublă față de media pe țară

Județul Constanța se află, în acest an, la jumătatea clasamentului național privind puterea de cumpărare, cu o medie anuală pe...

Timp libero zi in urma

O celebra berarie din Viena a deschis o franciză la București

Celebra berărie Salm Braeu din Viena, Austria, a deschis o franciză la București. Aceasta este situată pe Bulevardul Bucureștii Noi, nr. 48....

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: