Meteorologii au emis o avertizare nowcasting de furtună pentru județele Ialomița și Călărași.
Se vor semnala vânt cu peste 100…110 km/h, aspect tornadic, grindină de mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor cumula cantități de 30…35 l/mp”, se arată în avertizarea nowcasting emisă de meteorologi.
Avertizarea, valabilă până la ora 18:30, a fost emisă pentru mai multe localități din județul Ialomița și Călărași: Ciulnița, Albești, Buești, Dragalina, Dor Mărunt, Perișoru, Ciocănești, Grădiștea, Cuza Vodă, Independența, Dragoș Vodă, Alexandru Odobescu, Vlad Țepeș, Ștefan Vodă, Vâlcelele.
Este pentru prima dată când meteorologii emit o astfel de avertizare, de vânt cu aspect tornadic.
Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Rad Arafat, a sfătuit oamenii din zonele afectate de codul roșu de furtună să se adăpostească și să nu se îndrepte spre posibila tornadă, în cazul în care aceasta s-ar forma.
Tot în județul Călărași s-a produs o tornadă, săptămâna trecută.
Duminică, aplicaţia Accuweather a inclus, în premieră, în prognoza meteo pentru ziua de luni, în zona Bucureştiului, o avertizare de tornadă.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o informare de vreme rea, cu ploi torenţiale, vijelii, grindină şi temperaturi scăzute, valabilă în cea mai mare parte a ţării, începând de duminică după-amiaza până miercuri dimineaţa.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 5 mai, ora 15:00 – 8 mai, ora 9:00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15 – 25 l/mp şi izolat 40 – 60 l/mp.
Pentru zona Capitalei, meteorologii au anunţat, tot duminică, o răcire semnificativă a vremii, în următoarele zile, în timp ce instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, vijelii şi grindină.

<
Transparenta face diferenta