Rezultatele la alegerile europarlamentare si prezenta la vot de aproape 50% au in spate o munca imensa si strategii foarte bine facute in laboratoarele partidelor politice.
Daca USR-PLUS a mizat pe scarba romanilor fata de guvernare PSD-ALDE pentru a-si asigura succesul la vot, la PNL lucrurile au fost foarte complicate. Cu un scor in sondaje care urca greu spre 20% in urma cu un an, Orban si echipa sa tanara au reusit sa faca pasi importanti pentru a confrunta PSD-ul si a strange voturi cot la cot cu o alianta noua pe scena politica venita tot in randurile Opozitiei – USR-Plus.
In afara de Ludovic Orban si Rares Bogdan, ale caror merite sunt incontestabile in umbra se afla oameni despre care se vorbeste putin sau deloc.

Primul factor este secretarul general adjunct Cristi Barbu care a gravitat in jurul lui Ludovic Orban incercand sa asigure ca o curea de transmisie legaturile acestuia cu zona de oameni cu influenta in media. Barbu are un rol important in asigurarea seriozitatii privind ofertarea lui Rares Bogdan si de a sprijini candidatura acestuia din toate faliile formate in PNL (PD, PNL-uselist, vechiul PNL, Forta Civica si alte grupari din interior).
Al doilea factor important este secretarul general Robert Sighiartau, care a coordonat intreaga campanie pentru europarlamentare in mod impecabil la doar 30 de ani.
Al treilea lucru la care lumea va avea mult de gandit este presedintele Klaus Iohannis care si-a intors fata catre PNL, dupa ce ani la rand a refuzat sa se implice in certurile din partid. Iohannis a apreciat la randul sau munca depusa de echipa lui Orban formata din Rares Bogdan, Robert Sighiartau, Cristi Barbu in prima linie de comunicare.
Al patrulea lucru dar, poate cel mai important este faptul ca Ludovic Orban a luat cateva decizii de lider autentic. Nu s-a autopropus pe lista la europarlamentare. I-a pus pe lista insa pe dusmanii din partid… vezi cazul Cristian Busoi pe care l-a invins in lupta penetru conducerea PNL.
Al cincilea factor este Diaspora. Fata de diferenta de trei ori mai mare in Bucuresti, in Diaspora PNL-ul a fost foarte aproape de USR-PLUS pierzand doar 10 procente, in vreme ce PSD-ul a fost inexistent. Meritul voturilor aduse din Diaspora revine in mare parte lui Viorel Badea si Valentin Fagarasan, care au batut mii de kilometri pentru a tine PNL-ul viu in inimia romanilor plecati din tara.

<
Cu toata aceasta insiruire de factori ramane insa o singura intrebare la care trebuie sa raspunda tinerii liberali de succes. Ce se intampla cu Bucurestiul unde PNL-ul nu mai trece pragul de 16%?
Transparenta face diferenta