Intra in contact cu noi

Transport

Ce solutii au gasit alte orase mari pentru a scapa de traficul infernal?! Alternative la ideile fixe ale Gabrielei Firea

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a facut un test si a introdus o banda unica pentru RATB pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti. Numai ca efectul a fost unul devastator, caci zona a paralizat pur si simplu, luni dimineata, din cauza supraaglomerarii in trafic.

Drept consecinta, edilul a amanat proiectul pana la vacanta de vara a elevilor. Asa ca pana atunci, poate ar fi util sa ne uitam la ce au facut altii in orasele lor, ca sa nu mai circule bara la bara.
Ride-sharing si car pooling
Pentru multi, atunci cand vine vorba de ride-sharing, Uber le rasare automat in minte. Serviciul e prezent deja in patru orase din tara noastra (Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov), asa ca nu e de mirare ca a speriat taximetristii, care cer scoaterea lui si a celor similare in afara legii. In replica, firma americana vrea ca ride-sharingul sa fie reglementat, insa fara sa se faca abuzuri.
Dupa lansarea din Capitala, reprezentantii Uber au transmis ca „spera sa puna bazele unei platforme eficiente de ride-sharing in Bucuresti si sa imbunatateasca eficienta masinilor din oras, in conditiile in care acelasi numar de drumuri zilnice ar putea fi realizat cu mai putine masini”.
Cu toate acestea, poti imparti un Uber doar cu prietenii si familia, nu si cu necunoscutii care merg pe acelasi traseu ca tine sau pe unul aproximativ. Aceasta varianta ar fi mult mai eficienta pentru reducerea numarului de masini in oras. Compania ofera un astfel de serviciu, numit UberPOOL, in pietele mai dezvoltate, dar si-a propus sa il lanseze in curand si in Bucuresti.
Principalul rival al Uber in Bucuresti este Taxify, care functioneaza pe acelasi principiu, iar pe distante lungi romanii au la dispozitie platforme precum blablacar, care permite soferului sa imparta calatorile si costurile aferente cu pasageri pe care ii „culege” de pe drum.
In alte tari functioneaza alte variante de ride-sharing care au succes. De exemplu, in Teheran exista un astfel de sistem pentru taxiuri, care presupune ca taximetristul ia mai multi pasageri de pe o ruta, la cerere. The Guardian arata ca proiectul e eficient si ca, odata ce te obisnuiesti cu ideea, vei vedea cat de important este pentru decongestionarea traficului.
Taxa pentru intrarea in centru sau amenzi mai mari
Administratia unor orase a introdus o taxa de acces in zonele centrale, in speranta eliberarii soselelor si reducerii poluarii. Potrivit NewsTalk.com, in Londra, soferii sunt nevoiti sa plateasca un bir de 11,5 lire sterline/zi daca vor sa conduca in „buricul” orasului, intre 7:00 si 18:00, de luni pana vineri.
Similar, cei care circula cu automobilul in zona centrala din Stockholm trebuie sa achite un tarif de acces, care variaza si poate ajunge la 3,24 euro in timpul orelor de varf.
Proiectele au avut mai mult sau mai putin succes. Evident ca o astfel de taxa duce la imputinarea numarului de masini din zona centrala, insa e posibil ca varful de traficul sa se mute spre periferie.
Totusi, pe termen lung, lumea s-ar putea adapta si va alege variante alternative de transport mai prietenoase cu mediul (trolee sau biciclete) si ar putea ajunge sa isi cumpere chiar masini electrice sau hibride.
Pe de alta parte, administratia din orasul vietnamez Ho Chi Minh a propus pentru decongestionarea traficului o crestere a amenzilor pentru neregulile de pe sosele (parcari si stationari neregulamentare, folosirea incorecta a benzii destinate tramvaiului etc.), informeaza Vietnam News.
Tehnologia, bate-o vina!
Unele orase din lume au implementat sisteme inteligente care ajuta la eliberarea rapida a intersectiilor.
De exemplu, olandezii din ‘s-Hertogenbosch au parte de semafoare extrem de inteligente.
Sistemul functioneaza pe baza unor senzori care identifica instantaneu numarul si tipul participantilor la trafic dintr-o anumita intersectie si schimba culoarea semaforului in asa fel incat nimeni sa nu piarda prea mult timp stand, informeaza Car Scoops.
Astfel, sa zicem ca un singur biciclist se apropie de intersectie – atunci senzorii vor schimba automat culoarea rosie cu cea verde, daca traficul permite acest lucru. Semaforul va permite trecerea timp de 4 secunde pentru un singur biciclist, dar daca din urma vin si altii, atunci timpul va fi suplimentat cu alte cateva secunde.
De asemenea, se contorizeaza si viteza de circulatie. Astfel, daca respectivul participant la trafic merge repede, atunci culoarea verde dureaza doar 3,2 secunde, iar restul de 0,8 este alocat pietonilor, de exemplu.
O abordare integrata
Sa ramanem in Olanda. Orasul Amsterdam a investit in crearea unei retele de platforme bazate pe sharing economy (economia bazata pe bunuri pe care utilizatorii le impart unii cu altii).
Spre exemplu, o aplicatie numita ParkFlyRent inchiriaza masinile pe care cei ce pleaca cu avionul in vacanta le lasa in parcarea aeroportului Schiphol. Astfel, in loc sa stea nefolosite cateva saptamani, aceste automobile sunt folosite de cei care au nevoie de o deplasare temporara prin oras. Mai mult, proprietarul primeste o parte din veniturile obtinute din inchiriere.
Abel face legatura intre soferii si pasagerii care merg in aceeasi directie. De asemenea, aplicatia SnappCar permite utilizatorilor sa isi inchirieze automobilele atunci cand nu le folosesc, monetizand astfel mijloacele de transport care sunt nefolosite 90% din zi. De asemenea, o alta aplicatie numita MyWheels permite utilizatorilor sa inchirieze o masina din vecinatate. Iar lista nu se opreste la masini, ci si la alte servicii si bunuri, precum mancare sau spatii de depozitare.

Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te

Lasa un raspuns

Transport

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Publicat cu

pe

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă sâmbătă primarul general, Nicuşor Dan. ”15 troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti sunt de azi în circulaţie pe străzile Capitalei.

Până la 1 martie vor fi 30 de troleibuze în circulaţie.

Potrivit sursei citate, troleibuzele Solaris au o lungime de 12 metri, aer condiţionat, rampă de acces pentru pasagerii cu mobilitate redusă, podea coborâtă, prize pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale călătorilor, computer de gestiune management vehicul cu funcţii GPS şi comunicare online, sistem de informare audio-video şi sisteme de numărare a călătorilor.

Totodată, aceste troleibuze au o autonomie de 20 kilometri, având funcţia de autobuz pe trasee neelectrificate, iar conectarea/deconectarea la/de la reţeaua electrificată se face autonom, din cabina şoferului, arată Nicuşor Dan pe Facebook.

Reclama

Pentru achiziţia celor 100 de troleibuze, Primăria Municipiului Bucureşti a obţinut fonduri nerambursabile de la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Continua sa citesti

Transport

Tentativă de sinucidere la stația de metrou Orizont

Publicat cu

pe

Tentativă de sinucidere, luni dimineață, la stația de metrou Orizont din Drumul Taberei. Persoana a fost salvată de angajații Metrorex, este conștientă și va fi transportată la spital pentru investigații. 

Circulaţia trenurilor de metrou a fost reluată în condiţii normale, transmite Metrorex.

„În jurul orei 08:15, în stația de metrou Orizont, pe direcția Valea Ialomiței a avut loc o tentativă de suicid. În acest moment circulația trenurilor a fost reorganizată și se circula alternativ între stațiile Eroilor – Orizont pe linia 1”, a transmis anterior compania.

„Personalul Metrorex a anunțat SMURD pentru intervenție. Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă de cercetare pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul. Vom reveni cu detalii referitoare la circulația trenurilor”, a adăugat sursa citată.

Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul, au precizat reprezentanții companiei.

Din primele informații, se pare că este vorba despre un bărbat, în vârstă de 47 de ani.

”În această dimineață, 5 februarie 2024, în jurul orei 08.30, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, au fost sesizați, prin sistem 112, cu privire la faptul că, într-o stație de metrou, din Sectorul 6, o persoană s-ar fi aruncat în fața trenului, în timp ce acesta intra în stație.

La fața locului s-au deplasat cu operativitate polițiștii Serviciului Metrou, fiind identificată persoana în cauză, un bărbat, în vârstă de 46 de ani.

De asemenea, un echipaj de prim ajutor i-a acordat bărbatului primele îngrijiri medicale, acesta fiind transportat la un spital pentru îngrijiri de specialitate.

Cercetările sunt continuate de către Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, anunță DGPMB.

Continua sa citesti

Transport

Doua tramvaie s-au ciocnit violent in zona Lizeanu din Bucuresti

Publicat cu

pe

Doua tramvaie s-au ciocnit duminica dimineata, in Sectorul 2 din Bucuresti. Ambii vatmani au fost raniti si au ajuns la spital. Potrivit informatiilor de la Brigada Rutiera, astazi, 24 decembrie a.c, in jurul orei 05:50, Brigada Rutiera a fost sesizata prin apel 112 cu privire la un accident de circulatie care a avut loc la intersectia dintre sos. Stefan cel Mare si str. Lizeanu.

Conducatorul tramvaiului liniei 1 care circula pe sos. Stefan cel Mare dinspre str. Vasile Lascar a intrat in coliziune cu tramvaiul liniei 5 care se deplasa pe sos. Stefan cel Mare dinspre Piata Obor in momentul in care acesta din urma a efectuat virajul la stanga.

In urma accidentului de circulatie a rezultat ranirea ambilor conducatori de tramvaie si a unui calator, care au fost transportati la spital pentru acordarea de ingrijiri medicale.

Conducatorii de tramvaie au fost testati cu aparatul alcooltest, rezultatul indicat fiind 0.

In continuare efectueaza cercetari pentru determinarea cu exactitate a cauzelor si conditiilor in care s-a produs accidentul de circulatie.

Pe durata efectuarii cercetarii la fata locului circulatia tramvaielor pe ambele sensuri de deplasare ale soselei Stefan cel Mare a fost restrictionata.

Continua sa citesti
Reclama
Bani4 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti4 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica6 zile in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti6 zile in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare