Doi medici foarte buni și-au încheiat activitatea la un spital de stat și au plecat la privat după ce au reclamat numeroase nereguli din partea conducerii. Din păcate, niciun pacient sau viitor pacient nu a ieșit să protesteze ca cei doi să rămână în sistemul de stat. Și se mai plâng unii că pleacă doctorii.
Pe Facebook Dorin Chiotea a scris: „ȘOMERII de lux ai neurochirurgiei de la Stat
În urmă cu câteva minute a încetat, oficial, aventura neurochirurgilor Dorin Bica și Gobej Ionut la Spitalul Colentina. Preavizul a ajuns la scadență, unde e Codul Muncii nu-i tocmeală. De mâine, cei doi medici care – împreună cu fostul manager Bogdan Andreescu – au arătat că în România se poate face și la stat performanță vor lucra exclusiv în mediul privat, la clinica ProVita. Colentina rămâne ca din algoritmul greoi să facă față unuia imposibil, pentru că secția a rămas doar cu doi doctori.
Deși exista posibilitatea unor contracte de voluntariat, până azi niciun draft nu a sosit din partea spitalului.
Dnii Bica și Gobej nu au renunțat la demisii. Nici Sistemul nu a renunțat la principiile-i solide de a-i face să-și ia lumea-n cap nu doar pe ei, ci și pe mii și mii de alți colegi de-ai lor. Mă șochează în acest caz simptomatic nu opoziția la schimbare, la modernitate, cât forța colosală a ratării cronice, căreia nici cel mai înalt nivel al puterii politice nu i se poate opune serios, rezolvabil.
Spre lauda ei, primarul Gabriela Firea s-a implicat direct. Ba aud chiar că noul manager a încercat să forțeze soluții de ultim moment. Unitatea de monolit a vechilor metehne, a baronilor medicali, a regulamentelor anacronice e însă de neclintit.
Frica de schimbare e un fel de luptă de clasă. S-a mers până acolo încât “colegi” din Colentina au trimis la Paris, de unde reveneau în țară neurochirurgii, e-mailuri cu vorbe compromițătoare, chipurile întru verificarea trecutului. Nu le-a ținut, pentru că reputația construită cu răbdare și enormă pasiune a sufocat orice minciună, orice exagerare negativă.
I-am contactat pe cei doi tineri. “Ne-am imaginat orice, numai vedete media nu credeam și nu doream să ajungem. Trebuie să oprim asta, rămânem să ne cufundăm în profesie”; e singura declarație, la unison, pe care mi-au dat-o.”

<
Transparenta face diferenta