Intra in contact cu noi

Sanatate

Cazul bebelusului mort de septicemie la Spitalul Sf. Pantelimon: Ministerul Sanatatii da vina pe parinti!

Publicat cu

pe

Ministerul Sanatatii sustine, intr-un comunicat, ca mama bebelusului infectat cu candida, care a murit de septicemie pe 7 octombrie anul trecut la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, „a fost depistata cu infectie vaginala si cu germene multirezistent la internare”. Tolo.ro a scris, miercuri, ca Ministerul Sanatatii a ordonat un control in acest caz abia la aproape 3 luni de la decesul bebelusului. 
Nascut in 1 septembrie 2017, Tudor Radu a decedat pe 7 octombrie 2017, iar ministrul Florian Bodog a cerut un control abia pe 28 decembrie, a scris Tolo.ro.
Fiind inainte de Revelion, „nu s-a putut lua legatura cu departamentul de prevenire a infectiilor intraspitalicesti” de la „Sf. Pantelimon”, au scris in raport inspectorii Directiei de Sanatate Publica, potrivit sursei citate.
Spitalul a primit ragaz sa-si pregateasca raspunsurile pana dupa Anul Nou, cand s-au facut deja trei luni de la moartea baietelului, a mai scris Tolo.ro, adaugand ca „raportul curge catre ideea ca mama a adus infectiile fatului, copilul s-a nascut cu pneumonie si, in concluzie, spitalul Sf. Pantelimon nu are nicio responsabilitate.”

Comunicatul Ministerului Sanatatii: 

Urmare a informatiilor aparute in mass-media cu privire la decesul unui nou-nascut in Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon in luna octombrie 2017, Ministerul Sanatatii precizeaza urmatoarele:
Familia nou-nascutului a depus o sesizare la Ministerul Sanatatii in data de 13 noiembrie 2017, in care solicita investigarea cauzelor care au dus la decesul nou-nascutului. La depunerea sesizarii, familia a solicitat verbal si o audienta la Cabinetul ministrului Sanatatii, in care sa discute despre cazul fiului lor. Conform calendarului de audiente (afisat pe pagina de web a MS, www.ms.ro, Date de Contact), urmatoarea data la care Cabinetul ministrului acorda audienta a fost 4 decembrie 2017.
In data de 4 decembrie 2017, familia s-a intalnit  cu consilierul pe probleme de asistenta medicala al ministrului Sanatatii, In cadrul discutiilor, reprezentantul MS a explicat familiei ca, potrivit legislatiei in vigoare,  in situatia in care un pacient considera ca a fost victima unui act de malpraxis, acesta trebuie sa adreseze personal o sesizare la Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis care functioneaza la nivelul Directiei de Sanatate Publica teritoriala. Aceasta procedura legala este reglementata  prin  art. 679 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare. Comisiile de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis constituite la nivelul directiilor de sanatate publica functioneaza independent, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1343/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a comisiei de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis. De asemenea, pacientul trebuie sa sesizeze, personal,  Colegiul Medicilor, care are atributiile si competentele necesare de investigare a cazurilor semnalate.
De comun acord, reprezentantul MS si familia, au decis ca sesizarea sa fie preluata si de catre Ministerul Sanatatii pentru a fi directionata catre Colegiul Medicilor, solicitandu-se investigarea acestui caz. Astfel, Ministerul Sanatatii a transmis sesizarea familiei catre Colegiul Medicilor  in data de 6 decembrie 2017. De asemenea, sesizarea a fost transmisa in atentia Directiei de Asistenta Medicala si  Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sanatatii.
In urma acestor demersuri, Directia de Asistenta Medicala a solicitat Directiei de Sanatate Publica Bucuresti sa preia analiza cazului semnalat si sa faca verificarile necesare, in limita competentelor.
Directia de Sanatate Publica Bucuresti a initiat o actiune de verificare in data de 28 decembrie 2017 la Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon. Primele rezultate ale controlului au fost transmise in data de 9 ianuarie 2018 catre Ministerul Sanatatii si nu evidentiaza incalcari ale procedurilor de acordare a asistentei medicale.
Conform raportului de control, gravida a fost depistata cu infectie vaginala si cu germene multirezistent la internarea in unitatea sanitara.
Acelasi raport de control  arata ca, in luna septembrie 2017, in Sectia de Obstetrica Ginecologie a fost inregistrat un singur caz  de infectie asociata asistentei medicale care nu a fost confirmata in investigatiile medicale ale  gravidei. De asemenea, in rapot se precizeaza ca, in sectia de Neonatologie nu au fost inregistrate infectii asociate asistentei medicale in luna septembrie 2017. In cazul nou-nascutului a fost depistata aceeasi infectie ca in cazul mamei.
Ministerul Sanatatii trateaza cu seriozitate cazurile semnalate si efectueaza investigatiile necesare, in limita competentelor.
O analiza profesionala a actului medical, care sa constate daca este vorba despre o greseala medicala sau o corelatie directa  intre actul medical si decesul nou-nascutului, poate fi realizata de catre Colegiul Medicilor sau Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, organisme abilitate sa pronunte un verdict in acest caz.
Facem precizarea ca, in cursul zilei de ieri (marti – n.red.), imediat dupa ce a fost informat despre acest caz, ministrul Sanatatii, Florian Bodog a cerut demararea unei anchete interne pentru a se verifica daca procedurile interne au fost respectate.
Sursa: Tolo.ro 
Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te

Lasa un raspuns

Sanatate

Cele mai poluate locuri din Bucuresti in 2023

Publicat cu

pe

Poluarea aerului este una dintre principalele cauze care duc la afecțiuni pulmonare în cadrul cetățenilor, cei mai vulnerabili fiind copiii sau persoanele cu boli cronice. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea duce la peste 7 milioane de morți premature în fiecare an, informează Rador.

Bucureştiul este unul dintre cele mai unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Unul dintre factorii principali ce alimentează poluarea din capitala României este traficul auto (aproximativ 60%).

În cadrul proiectului „I’velo x Aerlive: Aer pentru bicicliști”, 10 stații I’velo din oraș București au fost monitorizate, în perioada august – noiembrie 2023, prin intermediul senzorilor Aerlive, informează Rador Radio România:

Reclama

Ministerul Mediului: Bulevardul Libertății numărul 12, Sector 5,

Piața Alba Iulia: Bulevardul Unirii numărul 73,

Centrul Vechi: Strada Franceză numărul 62,

Reclama

Piața Revoluției,

Kaufland: Strada Sergent Năstase Pamfil numărul 2,

Bulevardul Aviatorilor 72,

Reclama

Piața Arcul de Triumf,

Sky Tower: Barbu Văcărescu numărul 260,

Piața Presei,

Reclama

Piața Operei: Splaiul Independenței numărul 94.

Acestea sunt locații centrale ale orașului, intens circulate de mașini și de pietoni. Informațiile privind calitatea aerului colectate din aceste zone au fost relevante. În urma datelor colectate, s-a concluzionat că cel mai poluat loc din București este Centrul Vechi.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Sedinta de vineri a Consiliului General al Capitalei: Spitalele Bucurestiului vor fi digitalizate

Publicat cu

pe

Consiliul General al Municipiului București urmează să dezbată în şedinţa de vineri, 28 iulie, nouă proiecte de investiţii în infrastructura digitală a spitalelor, pentru care Primăria Capitalei va solicita finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie Agerpres.

Viceprimarul Horia Tomescu a precizat că proiectele vizează achiziţii de componente hardware, precum şi integrarea spitalelor din subordinea municipalităţii într-un sistem, cu informaţii despre medicamentele administrate, materialele folosite, dar şi fişele pacienţilor.

Proiectele totalizează 50,5 milioane lei şi vizează nouă spitale din subordinea PMB:

Reclama

– Spitalul Clinic de boli infecţioase şi tropicale “Victor Babeş” – proiectul “Modernizarea infrastructurii digitale” în cuantum de 5.934. 411 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare totala de 5. 877. 410 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a unităţii sanitare – 57.001 lei;

– Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino” – proiectul “Modernizarea reţelei de calculatoare, asigurarea cerinţelor de securitate necesare funcţionării corespunzătoare a aplicaţiilor clinice şi non clinice şi digitalizarea fluxurilor de documente”, în valoare de 6.468.434 lei, dintre care cheltuieli nerambursabile 5. 876. 234 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – 592.200 lei;

– Spitalul Clinic Colentina – proiectul “Digitalizarea fluxurilor interne de documente şi a modalităţii de interacţiune cu terţii” în cuantum de 5.876.234 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic Filantropia – proiectul “Digitalizarea activităţii” în cuantum de 5.901.186 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile 5.877.386 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie – 23.800 lei (inclusiv TVA);

– Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor – proiectul “Implementarea unei platforme informatice integrate pentru creşterea adresabilităţii şi interoperabilităţii”, în valoare de 6.225.376 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare de 5.877.392 lei, iar contribuţia proprie – 347.984 lei;

– Spitalul Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu” – proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii digitale”, în cuantum de 5.865.655 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” – proiectul “Creşterea nivelului de digitalizare”, în cuantum de 5.877.410 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

– Spitalul Clinic “Sfânta Maria” – proiectul “Sistem integrat de guvernanţă a datelor”, în cuantum de 5.856.620 lei (inclusiv TVA);

– Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian” – proiectul “Îmbunătăţirea activităţii specifice medicale a spitalului prin implementarea unei platforme securizate de creştere a siguranţei pacientului şi a unei platforme pentru managementul fluxului de documente” în cuantum de 2.938.117 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile.

Reclama

Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu arată că acesta este ultimul apel de proiecte pentru componenta “Sănătate” din PNRR.

El menţionează că municipalitatea a depus până în prezent patru proiecte de spitale noi cu o valoare de finanţare de 1,1 miliarde lei pentru componenta “Infrastructură spitalicească nouă”, dintre care a fost aprobat unul de 51 milioane lei.

Potrivit lui Tomescu,  au mai fost depuse 11 proiecte cu o valoare de 196 milioane lei pentru componenta “Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie”, fiind aprobate şase în valoare de 24 milioane lei.

Reclama

Pentru componenta “Reducerea riscului de infecţii nosocomiale”, au fost depuse zece proiecte cu o valoare de 216 milioane lei, iar cinci în valoare de 46 milioane lei au fost aprobate.

Proiectele care nu au fost aprobate sunt trecute pe lista de rezervă.

Horia Tomescu completează că trei proiecte cu o valoare de 67 milioane lei pentru componenta “Secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi” se află în evaluare la ministerul de resort.

Reclama

“Proiectele care nu au primit finanţare prin PNRR nu vor fi uitate la sertar, avem soluţii de finanţare din alte fonduri europene şi le vom face să devină realitate”, transmite viceprimarul Capitalei.

Continua sa citesti

Sanatate

Viceprimarul Stelian Bujduveanu: Continuăm activitatea de vânzare a cabinetelor medicale din București

Publicat cu

pe

Stelian Bujduveanu, viceprimarul liberal al Capitalei, anunță continuarea activității care are ca scop vânzarea de cabinete medicale.

„Vor fi scoase la vânzare alte 4 cabinete medicale, situate în Policlinicile Vitan și Apusului (sectoarele 3 și 6 din București).

Toate detaliile referitoare la spațiile, procedurile și termenele de depunere a documentelor sunt publice și le găsiți aici.

Reclama

Punem la lucru patrimoniul orașului, în interesul locuitorilor Capitalei”, transmite viceprimarul municipiului București.

Continua sa citesti
Reclama
Bani23 de ore in urma

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită...

Sectorul 123 de ore in urma

Surpriză majoră la Sectorul 1! Andrei Florin-Mircea de la Alternativa Dreaptă are 21% în sondaje

Potrivit unui sondaj, dacă duminca viitoare ar avea loc alegeri locale Clotilde Armand (USR PMP FD) ar lua cele mai...

Bucuresti24 de ore in urma

Vine vara bine-mi pare! Locurile de joacă din Sectorul 1 se închid! Clotilde Armand nu își asumă…

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că de luni locurile de joacă din sectorul pe care îl administrează ar putea...

Culturao săptămână in urma

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă,...

Banio săptămână in urma

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare:...

Timp libero săptămână in urma

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale...

Reclama

La mare cautare