Printre activităţile stradale de weekend pe care pesedista Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, noul primar al Capitalei, a anunţat luni că le va interzice se numără şi o competiţie sportivă cu o anvergură uriaşă pentru România: Maratonul Internaţional Bucureşti. Lovitura este cumplită pentru sportul de masă din ţara noastră şi pentru prestigiul oraşului, pentru că Maratonul Bucureşti, care în octombrie ar trebui să fie la a noua ediţie, a devenit o competiţie de tradiţie, e în dezvoltare explozivă, cu participare internaţională masivă şi înscris în circuitul mondial.
Deşi măsura nu s-a discutat încă în Consiliul General al Primăriei Bucureştiului, ea se aplică deja efectiv, reclamă Mihai Deneş, de la Asociaţia Adevăraţii Veloprieteni România, organizator al unui eveniment ciclist căruia i s-a interzis să-l desfăşoare, deşi legea nu permite edililor acest lucru.

<

„Chiar in acest weekend, circulatia din Capitala a fost blocata si asta nu pentru ca erau foarte multe masini in trafic – lumea era pe la mare, pe la munte, au plecat multi in concediu – ci pentru ca se aproba foarte multe evenimente stradale in centrul Capitalei, fie ca sunt culturale, de divertisment sau sportive, ceea ce nu se intampla in nicio capitala europeana. Acolo este respect pentru cetateni, pentru turisti si in general respect pentru faptul ca nu trebuie sa ‘strangulezi’ circulatia cu evenimente – care este foarte bine ca se organizeaza – dar nu trebuie sa fie organizate in centru, in punctul zero al Capitalei”

Valeria Răcilă van Groningen, fosta campioană olimpică la canotaj care a avut ideea maratonului şi se ocupă de organizarea competiţiei, a mărturisit pentru ProSport că i s-a făcut rău când a aflat, luni, ce idee a avut Firea.

„Nici nu pot să spun cât de dezamăgiţi suntem. Sper să nu fie adevărat. Ieri nici n-am mâncat, m-a durut stomacul toată ziua. Sper că se mai gândeşte, că nu poate să facă aşa ceva. E un eveniment mare, cu renume în lume, nu putem să ne batem joc“, a povestit Valeria, care este măritată cu olandezul Steven van Groningen, fost campion olimpic de canotaj, acum directorul Raiffeisen Bank.

De menţionat că, pe parcursul întregii campanii electorale, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele s-a afişat cu fosta campioană olimpică la atletism Gabriela Szabo, înscrisă, de asemenea, în PSD. ProSport a încercat să ia legătura şi cu Szabo (fost ministru al tineretului şi sporturilor în guvernul Ponta), pentru a afla ce sfat i-a dat primarului, dar aceasta – aflată în Olanda – n-a răspuns la telefon.
Decizia luată de primăriţă, aleasă în iunie în această funcţie cu 246.553 de voturi, dinamitează o muncă sisifică desfăşurată de-a lungul unui deceniu şi care a ridicat o competiţie de importanţă majoră, cea mai mare din România în acest moment. Valeria Răcilă era pur şi simplu debusolată la 24 de ore după bomba detonată de Firea:

„Se pare că a revenit asupra… Of, nici nu ştiu ce să zic! Eu mă duc mâine cu o scrisoare, cu o jalbă-n proţap, semnată… Noi facem şi Campionatul Naţional de maraton al României tot atunci, se ţine odată cu Maratonul Internaţional Bucureşti. A semnat şi de la MTS… Mă duc să stau de vorbă cu ea. Nu ştiu… Să vedem ce facem, pentru că eu am toate aprobările semnate, oamenii se înscriu, am comandat medalii, eu nu pot să mă joc cu astfel de lucruri. E un maraton internaţional, da? Cu mii de oameni! Eu fac asta… Din 2008, de când am început, s-a dezvoltat ceva sportul de masă în România!“.