Cătălin Scarlat este proprietarul a şaşe minimarketuri. Toate sunt poziţionate în centrul capitalei. Deşi are în toate magazinele atât sisteme de supraveghere video, cât şi agenţi de pază, hoţii îi trec zilnic pragul şi îi aduc prejudicii. În situația lui sunt mulţi mici comercianţi din centrul Bucureștiului.
„În magazinul meu de Bulevardul Naţiunile Unite zilnic intră doi – trei hoţi care îmi aduc un prejudiciu de minim 200 de lei, în funcţie de produsele pe care apucă să le ia. Am avut săptămână asta un caz unde un hoţ a furat de trei ori într-o singură zi. În principiu, un magazin de cartier aduce un profit net în jur de 500-600 lei zilnic. Din banii ăştia, dacă cumva te-au călcat hoţii, rămâi fix cu jumătate. Sunt din ce în ce mai mulţi hoţi pe care eu nu i-am mai văzut. Au metode de furat din ce în ce mai diversificate. Sunt oameni care nu par a fi hoţi. Vin extrem de bine îmbrăcaţi, încât de multe ori ţi-e şi ruşine să te duci să-i întrebi de ce au băgat în geantă”, a declarat pentru G4Media.ro Cătălin Scarlat.

Dincolo de pagubele înregistrate zilnic, comercianţii spun că cel mai tare îi revoltă faptul că cei care se ocupă cu mica infracţionalitate au devenit din ce în ce mai agresivi.
Bărbatul cu şapcă neagră a fost filmat recent într-un magazin de cartier din centrul Bucureştiului. Este un „client fidel” care se aprovizionează zilnic fără să se mai ferească câtuşi de puţin de camerele de supraveghere. Intră sfidător în magazin, îşi umple sânul cu produse şi pleacă. În prezent, poliţiştii Secţiei 14 au deschis un dosar penal pentru furt calificat şi fac cercetări pentru a-l prinde pe suspect.
„Ceea ce mă deranjează este că sunt foarte agresivi. Am avut un caz unde un hoţ surprins la furat a bătut-o pe vânzătoare. L-a văzut când a furat din raft şi s-a simţit jignit. Ei nu au nicio treabă cu nimic. Nu-i interesează nici camerele video. Ba chiar mi-au transmis că dacă am cumva dovezi, să-i caut. Fură pentru că ei se consideră şmecheri şi cred că nimeni nu le poate face nimic. Pe vânzătoare le ameninţă de fiecare dată. Acum câteva luni aveam un magazin la Dristor pe care l-am închis şi din cauza hoţilor”, a declarat pentru G4Media.ro proprietarul unui magazin de cartier din zona Unirii.
Poliţiştii consultaţi de G4Media.ro admit că fenomenul celor care fură din magazine a căpatat amploare, dar spun că nu pot face mare lucru pentru a frâna tendinţa. Asta pentru că, spun ei, de vină ar fi o modificare adusă legii în anul 2014. Dacă până în acel moment, pentru orice furt, Politia si Parchetul aveau posibilitatea să facă sesizare din oficiu indiferent de prejudiciu, acum nu ar mai avea voie să o facă deoarece legiuitorul a introdus o condiţie obligatorie: existenţa unei plangeri prealabile din partea persoanei vătămate.
Sursa: g4media.ro

<
Transparenta face diferenta