Intra in contact cu noi

Timp liber

”Bucurestii lui Caragiale”, o saptamana de festival pe aleile celui mai mare parc al Capitalei

Publicat cu

pe

Festivalul Bucureștii lui Caragiale revine între 27 august și 2 septembrie cu o edițiune nouă în stabilimentul cunoscut, în grădină la Cișmigiu. Domni, domnițe și tineri marineri sunt invitați, timp de o săptămână, să descopere un program de comédii și muzici, mofturi și surprize care transpun universul surprins în opera lui I.L.Caragiale, reputat dramaturg și cronicar al Bucureștilor de altădată, pe aleile celui mai vechi parc din Capitală, anunta Teatrul Ion Creangă.
Organizat de Primăria Municipiului București, prin Teatrul Ion Creangă, Festivalul propune o selecție variată de evenimente: spectacole de teatru – montări de amploare din repertoriul teatrelor din Capitală și din provincie, dar și spectacole produse de companii independente, concerte de jazz, swing și muzică de promenadă, recitaluri, demonstrații, și ateliere susținute de artiști plastici și meșteșugari.
Caleidoscopul cultural, desfășurat în zona Aleii Platanului (în perimetrul delimitat de Intrarea Rigas, Piața Valter Mărăcineanu și Lacul Cișmigiu), este completat de o serie de activități conexe: animație stradală în costume de epocă, expoziții care surprind farmecul perioadei Belle Époque și nu numai, conferințe, tururi ghidate și – în premieră – o instalație interactivă care aduce laolaltă fragmente din Bucureștiul de altădată și de astăzi.
Spectacole de teatru
Selecția principalei secțiuni din festival pune în lumină veșnicul carnaval al mofturilor, propunând atât piese clasice, bine aduse din condei, cu dialoguri inteligente și întrebări esențiale, cât și spectacole-concert cu sonorități moderne, nume consacrate de pe marile scene ale teatrului românesc, dar și tineri studenți, care scriu istorie în spectacole de an.
Din programul acestei ediții amintim spectacolele: „Magic Național” – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București; „…Escu” de Tudor Mușatescu – Teatrul Mic; „Gaițele” de Alexandru Kirițescu – Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște; „Ultima oră” de Mihail Sebastian – Teatrul Municipal Ariel, Râmnicu Vâlcea; „Slugă la 5 stăpâni” de Mihai Gruia Sandu – UNATC „I.L. Caragiale”; „Gunoierul” de Mimi Brănescu; „Căldură? Mare?”, după I.L.Caragiale sau „The Fly”, spectacol-concert cu Marius Vernescu și Alexandru Pribeagu.
Concerte
Scena Mică din Parcul Cișmigiu răsună pe acorduri calde de jazz și swing, fado și tango în cheie modernă, alături de Irina Sârbu, Mircea Tiberian și Nadia Trohin, Adrian Nour & Trio Zamfirescu, Bianca Mihai, Alex Ștefănescu sau Marthin Marcos. Nu lipsesc concertele de folclor reinterpretat, în compania lui Marius Mihalache sau Adrian Naidin, dar nici serile de șlagăre din perioada interbelică sau muzica de promenadă.
Păstrând tradiția concertelor susținute de fanfare, Bucureștii lui Caragiale prilejuiesc o întâlnire specială luni, 27 august, cu ocazia unui program de muzică militară și de promenadă prezentat de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava”, din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre.
Programul muzical se încheie duminică, 2 septembrie, pe Scena Mare, alături de Orchestra Națională Radio, care va interpreta o serie de melodii celebre aparținând compozitorilor Ion Vasilescu, Ionel Fernic, Dino Olivieri sau Astor Piazzolla.
Program pentru copii
Secțiunea dedicată copiilor reunește zilnic, între orele 10:00 – 13:00, un program diversificat de spectacole de teatru („Pantalone în lună”, „Goe în Țara Minunilor”, „Amintiri într-o valiză”, „România dodoloață” – Teatrul Ion Creangă, „Caragiale Express” – MiniArtShow, „Fluturi și oameni” – Compania Two of Us), teatru de păpuși („Prințesa Anastasia” – Asociația CREAS), spectacole muzicale („Copilăria lui Mozart” – Asociația Clasic e fantastic), spectacole cu baloane de săpun (Claudia Stroe), cu jonglerii și acrobații (Funny Circus) sau magie (Cristina Strecopîtov).
Pentru foarte tinerii melomani, Scena Mică găzduiește concerte susținute de Corul de Copii al Operei Naționale București, Corul de Copii Radio, Corul de Copii „Sunetul Muzicii” și Corul Meloritm, dar și momente de improvizație instrumentală, recitaluri, un atelier de percuție și sesiuni distractive de karaoke. Programul este completat de demonstrații de dans clasic, dans popular, dans sportiv sau urban, demonstrații de magie sau acrobații pe bicicletă.
Ateliere de creativitate
Dedicate publicului de toate vârstele, atelierele propuse în cadrul festivalului stau sub semnul creativității. Astfel, cei mici vor avea ocazia să își exerseze îndemânarea și creativitatea alături de Recreativo (pictură pe apă) și de meșteșugarii Școlii de la Piscu (linogravură, fierărie, olărit, pictură pe farfurii de lut, tehnici de decorare a măștilor de pâslă și jucăriilor de lemn). Pentru publicul adult, programul este realizat sub îndrumarea artiștilor plastici de la Fundația Calea Victoriei, care coordonează cinci ateliere, fiecare dintre acestea o experiență artistică inedită, participanții fiind încurajați să improvizeze și să creeze în spiritul epocii.
Evenimente conexe
Secțiunea evenimente conexe transformă aleile parcului într-un muzeu interactiv, publicul având ocazia să descopere povești fascinante și istorii mai puțin cunoscute, fotografii și înregistrări din epocă, dar și obiecte și personaje desprinse din schițele lui Nenea Iancu.
Printre principalele atracții se numără cele două expoziții prezentate cu succes în cadrul ediției anterioare a festivalului – Fotografii din Bucureștii de altădată și Mașini de epocă, revăzute și îmbogățite cu noi exponate, dar și o expoziție inedită: Biciclete retro, realizată cu sprijinul Asociației Retro Velo România.
Plimbările culturale „la bulivar” sunt încurajate de lectorii și istoricii de la Fundația Calea Victoriei, care transformă un tur în împrejurimile Parcului Cișmigiu într-o ocazie ideală de a povesti despre apariția Universității București, despre personajele și balurile de la Cercul Militar Național sau despre viața tumultoasă a redacțiilor de ziar.
Totodată, în premieră, festivalul găzduiește, în perioada 29 august – 2 septembrie, instalația interactivă „Telefonul Amintirilor”. Lansată de Asociația Punctart, în cadrul proiectului Muzeul Memoriei, instalația le permite tuturor celor curioși nu doar să asculte fragmente din universul orașului de altădată, ci și să imprime în albumul cu amintiri propriile gânduri și impresii despre Bucureștiul cotidian.
Accesul la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuit.
Pentru atelierele cu număr limitat de participanți, înscrierile se vor realiza în spațiile destinate activităților, cu 30 de minute înainte de începerea atelierelor.

Timp liber

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

Publicat cu

pe

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 19 martie, ora 10:00 – 21 martie, ora 20:00, temporar vor fi precipitaţii slabe, sub formă de ninsoare în nordul şi centrul Moldovei şi mixte în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul şi estul Transilvaniei.

În Carpaţii Orientali şi Meridionali va ninge local moderat cantitativ (10 – 15 l/mp) şi se va depune strat nou de zăpadă.

Reclama

De asemenea, vor fi intensificări ale vântului cu rafale în general de 40 – 50 km/h în estul, sud-estul ţării şi la munte, iar în cursul zilei de marţi şi în vest.

Continua sa citesti

Timp liber

West Side Christmas Market are program special de Craciun

Publicat cu

pe


Primăria Sectorului 6 a transmis programul special de Crăciun de la West Side Christmas Market, din Parcul Drumului Taberei (perioada 18 – 24 decembrie). Vor urca pe scenă Moonlight Breakfast, The Motans, Vunk, Costina Lica, Minelli și Romanița.

Distracția continuă până duminică, 24 decembrie. Concertele au loc zilnic, de la ora 19:30, iar accesul este gratuit.

Programul concertelor:

Reclama
  • The Motans – miercuri, 20 decembrie;
  • Vunk – joi, 21 decembrie;
  • Costina Lica / Corul Universității București – vineri, 22 decembrie;
  • Minelli – sâmbătă, 23 decembrie;
  • Romanița – duminică, 24 decembrie.

Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei și toate atracțiile vor fi deschise și în perioada Crăciunului.

Dacă ajunul îl petrecem cu Romanița, în prima zi de Crăciun, de la ora 19.30, Irina Sârbu va susține un concert special. Pe 26 decembrie, Olivia Addams urcă pe scena West Side Christmas Market, de la ora 19:30. Miercuri, de la aceeași oră, sărbătorile se încheie alături de Eva Timush, transmite Primăria Sectorului 6.

Programul West Side Christmas Market în perioada sărbătorilor:

  • Duminică, 24 decembrie, între orele 11:00 – 20:00;
  • Luni, 25 decembrie, între orele 13:00 – 22:30;
  • Marți, 26 decembrie, între orele 13:00 – 22:30;
  • Miercuri, 27 decembrie, între orele 13:00 – 22:30.

Pentru a evita aglomerația, organizatorii recomandă vizitatorilor să folosească mijloacele de transport în comun pentru a ajunge la Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei.

În 2022, tărâmul de poveste West Side Christmas Market a atras un milion de vizitatori și a fost desemnat cel mai frumos târg de Crăciun din România, în urma unui top realizat la nivel național.

Reclama
Continua sa citesti

Timp liber

Fabiano Caruana câștigă Grand Chess Tour 2023. Cum va arăta calendarul circuitului în 2024

Publicat cu

pe

Americanul Fabiano Caruana a obținut în decembrie o victorie triplă – la Saint Louis Rapid & Blitz, Cupa Sinquefield și, implicit, a devenit câștigătorul Grand Chess Tour la general. Astfel, Caruana este campionul de anul acesta al circuitului internațional fondat de legendarul Garry Kasparov. În 2024, etapa GCT din România se va desfășura între 25 iunie și 6 iulie. Fondul total de premiere crește de la 1,4 la 1,5 milioane de dolari.

După o prestație impresionantă pe parcursul lunii noiembrie, în care a dominat Saint Louis Rapid & Blitz și Cupa Sinquefield, Fabiano Caruana a reușit să-și adjudece în decembrie și titlul de mare câștigător al Grand Chess Tour 2023 (GCT). Tot el câștigase și etapa de la București de șah clasic, Superbet Chess Classic Romania 2023, desfășurată în luna mai. În înfruntarea decisivă și ultima etapă a Grand Chess Tour, Cupa Sinquefield, Caruana l-a învins și pe GM Richard Rapport, care joacă pentru România din 2022.

„Grand Chess Tour de anul acesta a fost unul dintre cele mai puternice de până acum, deoarece toți jucătorii de top au concurat în diversele noastre turnee din întreaga lume. A fost multă emoție și șah incredibil pe parcursul sezonului. Suntem încântați să-l felicităm pe Fabiano Caruana pentru o performanță spectaculoasă în Saint Louis, câștigând Grand Chess Tour 2023”, a declarat Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari ambasadori ai șahului în lume, prezent și anul acesta la București pentru a da startul competiției de șah clasic de la București, prima din cele cinci etape ale circuitului internațional.

Calendarul GCT 2024

Organizatorii Grand Chess Tour au anunțat și calendarul pentru 2024:

Superbet Poland Rapid & Blitz                  6-13 mai 2024 în Varșovia, Polonia

Superbet Romania Classic                          25 iunie – 6 iulie 2024 în București, România

SuperUnited Croatia Rapid & Blitz            8-15 iulie 2024 în Zagreb, Croația

Saint Louis Rapid & Blitz                             10-17 august 2024 în Saint Louis, Missouri, SUA

Cupa Sinquefield                                           17-31 august 2024 în Saint Louis, Missouri, SUA

Dacă în 2023, premiile întregului circuit Grand Chess Tour au fost de 1,4 milioane de dolari, pentru anul viitor suma pusă la bătaie ajunge la 1,5 milioane de dolari – premiile pentru fiecare dintre cele două turnee clasice vor fi de 350.000 de dolari, iar pentru fiecare dintre cele trei de rapid și blitz de 175.000 de dolari. Și fondul de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari în 2023 va urca la 275.000 de dolari și va fi încasat de primii trei clasați la finalul întregii competiții. De asemenea, primii trei clasați ai Grand Chess Tour 2024 vor primi și un premiu bonus de 100.000 de dolari.

Întregul efort este susținut de principalii sponsori – Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Din 2022, Fundația Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

¨Din 2019, Fundația Superbet a sponsorizat cu mândrie Grand Chess Tour și a investit activ în dezvoltarea jucătorilor de șah talentați atât la nivel național, cât și internațional. În strânsă colaborare cu Federația Română de Șah, suntem încântați să anunțăm susținerea în continuare a importantului turneu pentru al patrulea an consecutiv. Angajamentul nostru de a aduce an de an talente de talie mondială la București rămâne ferm, deoarece credem cu tărie în potențialul imens al României de a conta pe scena globală a șahului”, a declarat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet.

Evenimentul este în fiecare an deschis și publicului larg

Mai multe informații pe www.grandchesstour.org și pe www.superchess.ro.

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația.

Despre Saint Louis Chess Club

Saint Louis Chess Club este o organizație non-profit, 501(c)(3), angajată să facă din șah o parte importantă a comunității noastre. Pe lângă faptul că oferă un forum pentru comunitate pentru a juca turnee și jocuri ocazionale, clubul oferă și clase de îmbunătățire a șahului, lecții pentru începători și lecții speciale. Recunoscând beneficiile cognitive și comportamentale ale șahului, Saint Louis Chess Club este dedicat susținerii programelor de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând în același timp dezvoltarea de noi programe școlare și extrașcolare. Pentru mai multe informații, vizitați saintlouischessclub.org.

Continua sa citesti
Reclama
Banio zi in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucurestio zi in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica3 zile in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti3 zile in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare