Bani
Bucurestenii vor plati dublu pentru incalzire. Pretul actual este neschimbat din 2011

Primarul Nicușor Dan propune majorarea prețului gigacaloriei la 330 lei pentru populație, începând cu 1 aprilie 2022, potrivit unui proiect ce urmează a fi pus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Consiliului General de miercuri. În prezent, populația plătește 143 lei/gigacalorie.
”În Municipiul București prețul local de facturare către populație a energiei termice este neschimbat din data de 01 august 2011, când a fost aprobat prin HCGMB nr. 141/27. 07. 2011 la nivelul de 137 lei/Gcal, exclusiv TVA. În tot acest interval Municipalitatea a depus eforturi pentru suportarea diferenței de preț pentru energia termică furnizată populației având totodată și obligația legală de a asigura continuitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, precum și calitatea, siguranța și accesibilitatea lui”, se arată în raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre.
Râmâne de văzut dacă propunerea va fi aprobată de majoritatea din Consiliul General.
Consiliul General nu a aprobat majorarea prețului la gigacalorie deși mai sunt câteva zile și se încheie sezonul de încălzire. Prețul de producere a gigacaloriei a fost majorat la finalul lunii octombrie, iar cel de transport și distribuție pe 18 ianuarie, majorarea fiind de 86% față de sezonul trecut de încălzire. Astfel, prețul gigacaloriei a ajuns la 860 lei, dar bucureștenii au plătit 143 lei. Cetățenii nu pot plăti retroactiv, diferența urmând să fie plătită de Primărie, prin subvenție.
În aceste condiții, necesarul de subvenție pentru a acoperi diferența dintre prețul real și cel plătit de populație ar fi undeva la peste 2,1 miliarde de lei. Subvenția aprobată prin bugetul pe 2022 este însă de circa 1 miliard, iar primarul Nicușor încă speră să primească de la Guvern un ajutor de aproape 1 miliard pentru a acoperi diferența.
Primarul Nicușor Dan a propus în urmă cu două luni ca populația să plătească 280 de lei, dar propunerea nu a fost agreată la nivelul Consiliului General.
Doar puțin peste 10% din rețeaua de termoficare din București este modernizată
În București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare este modernizată, iar pierderile sunt colosale – undeva la 2.200.000 l/h în 2020.
Primarul Nicușor Dan spunea că iarna care tocmai a trecut va fi „un pic mai bine” ca iarna trecută, însă mii de blocuri au rămas frecvent fără apă caldă și căldură.
Potrivit informațiilor făcute publice de compania Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat ai Gabrielei FNirea s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare, din care doar puțin peste 30 km de rețea primară.
Într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii septembrie2021, Nicușor Dan declara că în 2021 au fost modernizați 15 km de rețea primară.
Reabilitarea celor 210 kilometri de rețea primară cu fonduri europene – 1,6 miliarde lei – și a altor 40 de kilometri din banii Primăriei Capitalei – 150 milioane lei plus TVA -, lucrări care vor îmbunătăți considerabil calitatea serviciului, nu a început încă.
În sistemul de termoficare s-au înregistrat, în primele șase luni ale anului 2021, 836 de avarii pe circuitul primar și alte 844 de avarii pe circuitul secundar. În ceea ce privește cantitatea de apă de adaos, adică pierderile din rețea, care a fost cumpărată în primul semestru din anul 2021, aceasta este de 9.422.357 mc.
Instalaţiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea Termoenergetica, se compun din:
46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
rețelele termice primare – 987,34 km;
puncte termice și module termice – 1.012 buc.;
rețele termice secundare – 2.964,64 km.
Peste 500.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire
De sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei beneficiază circa 1.200.000 de locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 de apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.
Un raport aprobat de Consiliul General al Municipiului București în 2018 arată starea extrem de proastă în care se află sistemul centralizat de termoficare la vremea respectivă, iar de atunci lucrurile s-au înrăutățit:
– din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani, și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;
– din 2.963,27 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire), 48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22% o vechime mai mică de 10 ani.
Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de 1,4 miliarde de euro desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai preciza documentul.
În perioada septembrie 2019-septembrie 2020, pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat, circa 2,2 milioane de litri/oră de apă fierbinte ajungând în pământ, se arată într-un comunicat de presă transmis în septembrie 2020 de ELCEN, producătorul de energie termică din Capitală.
Situația pierderilor din rețeaua de termoficare era următoarea în septembrie 2020, potrivit ELCEN:
2016: 800.000 l/h
2019: 1.200.000 l/h
2020: 2.200.000 l/h
Bani
Plata parcării publice a devenit mai simplă în București prin scanarea de cod QR

Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiului București, anunță că plata parcării publice a devenit mai simplă. Liberalul transmite că acum cetățenii pot scana un cod QR, iar acesta să-i direcționeze către plată, selectând intervalul de timp.
„Așa cum am promis, cetățenii au la dispoziție modalități mai simple pentru plata parcării. Cele mai rapide metode sunt:
Scanarea, cu ajutorul telefonului personal, a QR Code-ului de pe panou, care ne direcționează către plată. Tot aici, vom selecta și intervalul de care avem nevoie: 1, 2, 3 sau 4 ore, abonament pentru o zi sau abonament pentru o lună;
Online, prin intermediul aplicației Parking București și al altor aplicații partenere. De asemenea, serviciul va fi disponibil, în curând, și prin platforma Ghișeul.ro;
SMS-ul către numărul 7458. Acesta trebuie să conțină doar numărul de ore (sau 1 zi) pentru care doriți să plătiți parcarea și numărul de înmatriculare al mașinii, fără a mai fi nevoie de confirmare”, transmite liberalul.
Bani
Directorul comercial al Aeroportului Otopeni a cerut 22 de milioane de euro MITĂ pentru magazinele duty-free!

Procurorii DNA au deschis un dosar legat de activitățile comerciale de la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni și au dus marți la audieri mai multe persoane, au declarat pentru G4Media surse judiciare. Procurorii au făcut percheziții marți dimineață.
Dosarul vizează contractele încheiat de Compania Națională Aeroporturi București, din subordinea Ministerului Transporturilor, cu firme care gestionează spațiile comerciale din aeroport, unde de curând a fost deschisă inclusiv o sală de jocuri.
Astfel, sunt vizați administratorii unei firme care operează magazine duty-free și una care gestionează spații horeca în aeroport, precum și intermediari care ar fi făcut trafic de influență ca să prelungească aceste contracte, potrivit informațiilor G4Media.
Potrivit informațiilor G4Media, e vorba despre firmele Millenium Pro Design si Dnata Catering.
Conducerea Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) a anunțat că a luat cunoștință de măsurile dispuse de Direcția Națională Anticorupție, măsuri care privesc și doi angajați ai CNAB. “CNAB își reafirmă întreaga disponibilitate pentru colaborarea cu autoritățile judiciare și va pune la dispoziția acestora toate informațiile și documentele solicitate”.
DNA a anunțat oficial reținerea lui Ivan George Alexandru, director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, precum și a trei persoane fizice.
Potrivit procurorilor, George Alexandru Ivan ar fi cerut mită de 22,4 milioane de euro pentru prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni.
De asemenea, Bogdan-Șerban Lițoi, fost director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, a fost plasat sub control judiciar.
Context. În urmă cu doi ani, Consiliul Concurenței a sancționat cu 6,9 milioane lei (aprox. 1,4 milioane euro) șase companii care oferă servicii de alimentație publică (food & beverage) în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă București. Amenda a fost dată pentru fixarea prețurilor, iar cele șase companii au recunoscut fapta, scria Economedia.
Ancheta Consiliului Concurenței venea pe fondul a numeroase reclamații ale pasagerilor de pe Aeroportul Henri Coandă legate de prețul mâncării și băuturii, printre cele mai ridicate din toată Europa.
Bani
Nicusor Dan: PNRR-ul este de importanţă naţională pentru că aduce nişte bani pe care bugetul nu-i are şi atunci trebuie să facem…

Nicuşor Dan crede că este necesar să se facă toate reformele asumate de România, astfel încât să nu fie afectat PNRR: E vorba de bani pe care bugetul naţional nu-i are pentru investiţii Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă, miercuri, că este important ca PNRR să nu fie afectat, de aceea face un apel la Guvern şi partidele din coaliţie pentru realizarea reformelor asumate de România, scrie News.ro.
”PNRR e foarte important, pentru că e vorba de bani pe care bugetul naţional nu-i are pentru investiţii. Deci, evident că este o prioritate naţională ca PNRR să continue”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de rpesă, Nicuşor Dan.
Întrebat dacă face un apel către Guvern şi partidele din coaliţie să meargă mai departe cu reformele necesare, primarul general a afirmat: ”Da, aşa cum am spus, PNRR-ul este de importanţă naţională pentru că aduce nişte bani pe care bugetul nu-i are şi atunci trebuie să facem…Am agreat un acord cu Comisia Europeană şi trebuie să ne îndeplinim toate condiţiile pe care ni le-am asumat în acel acord”.
Una dintre freformele pe care România trebuie să le îndeplinească vizează pensiile speciale.
Legea care vizează aceste pensii este dezbătută, miercuri, în Senat.
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Jurnalistii englezi, uimiti de ce au gasit in Piata Obor din Capitala: Nici in Londra nu vezi asa ceva!
- Stirile Zilei4 săptămâni in urma
VIDEO-Carne din plastic vanduta intr-un supermarket din Bucuresti
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Incident socant pe Aeroportul Otopeni: O femeie cu un copil in brate a incercat sa se agate de un avion la decolare!
- Politica4 săptămâni in urma
După celebra sârmă, Gabriela Firea se face de râs cu șurubul. Internauți: Nu știe două boabe de engleză!
- Stiri Bucuresti actualitate4 săptămâni in urma
Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, anunţă că 466 de noi locuri de parcare sunt amenajate în aceste zile
- Timp liber4 săptămâni in urma
“Sportul minții” devine parte integrantă a sistemului educațional românesc prin programul “Educație prin Șah”
- Banio săptămână in urma
Polițist din București, prins în flagrant de DNA când primea 10.000 de euro mită
- Bani2 săptămâni in urma
O noua escrocherie face victime in Bucuresti: Cum a fost înșelata o femeie cu 85.000 de euro