Sanatate
Bucurestenii care vor sa doneze sange pot apela incepand de astazi la Unitatea Mobila de Transport Sange

Cresterea numarului de donatori de sange din Romania, dar si scaderea timpilor de asteptare pentru pacientii aflati in stare grava in spitalele din tara, sunt principalele beneficii ale celui mai nou proiect al asociatiei Donorium si Centrului de Transfuzie Bucuresti, cu sprijinul OMV Petrom.
Unitatea Mobila de Transport Sange (UMTS) este un vehicul special dotat, care se poate deplasa, pe baza de solicitare, oriunde pe teritoriul Romaniei, pentru a ajuta la prelevarea sangelui si transportarea acestuia in centrele de transfuzii sau acolo unde exista o urgenta majora sau o nevoie rapida de sange. Concret, masina se deplaseaza oriunde exista nevoie de sange, preluat de la centrele de transfuzie, in limita stocului.
„Unitatea Mobila de Transport Sange (UMTS) este o premiera pentru Romania. Masina ne va oferi posibilitatea sa fim mult mai mobili, sa transportam sange acolo unde este nevoie, in conditii de siguranta. Toate acestea vor contribui la cresterea numarului de donatori de sange din Romania, dar si la scaderea timpilor de transport catre spitale, pentru situatii de urgenta. Speram ca intr-un an de zile sa crestem cu aproximativ 10% numarul de donatori de sange fata de cati sunt acum”, declara dr. Doina Gosa, sefa Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.
„Sunt foarte multi pacientii care asteapta ca spitalele sa procure necesarul de sange. Toate acestea au ca scop eficientizarea sistemului de transfuzie si redistribuirea sangelui acolo unde este nevoie. Nu este suficient sa mergem sa donam o singura data, pentru ca nevoia de sange este constanta, astfel ca Romania are nevoie permanent de donatori”, declara Dragos Mutascu, presedinte Donorium.
Vara mai putini romani doneaza sange decat de obicei, din cauza vacantelor
In fiecare an, perioada de vara si vacantele duc la scaderea numarului de donatori, iar prin proiecte de genul acesta se incearca si stimularea donarilor de sange in lunile iulie si august. De exemplu la Centrul de Transfuzie Sanguina din Bucuresti, care alimenteaza cu sange toate marile spitale din Capitala, numarul de donatori a scazut cu aproximativ 30% vara trecuta. Ca atare spitalele din tara sunt nevoite sa amane operatii din cauza lipsei de sange. La Iasi de exemplu, la cel mai mare spital din Moldova, se amana aproape zilnic cate doua interventii.
1 din 10 pacienti din spitalele din Romania are nevoie urgenta de sange. Dintr-o singura donare, medicii fac 2 sau 3 unitati de componente de sange.
Romania, pe ultimele locuri din Europa la donare de sange, Austria pe primul loc
Romania se afla pe ultimele locuri in Europa, cu un procent de aproximativ 2% oameni care doneaza periodic, comparativ media europeana de 10%. 37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sange. Desi se constata o crestere a acestei tendinte in ultimii ani, statisticile arata ca, in comparatie cu generatiile mai in varsta, tinerii nu sunt atat de interesati de acest lucru. Cei mai multi donatori de sange provin din Austria. Aici, 66% dintre cetateni participa la astfel de actiuni. Printre statele membre cu un procent ridicat de donatori se numara Franta, Grecia si Cipru. La polul opus se pozitioneaza Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta si Suedia.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa poti dona?
varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani
greutate peste 50Kg
puls regulat, 60 -100 batai/minut.
tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg
sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale
femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala
sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii
sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
In plus trebuie sa fii cetatean roman cu domiciliul in Romania sau orice cetatean al Uniunii Europene care are resedinta in Romania, in deplina stare de sanatate.
Sanatate
Inca un medic fals descoperit in Bucuresti. Autoritatile isi incaseaza salariile degeaba!

Doi cetățeni sirieni, dintre care unul a lucrat într-un cabinet din București ca stomatolog fără să aibă dreptul, au fost reținuți.
Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a căutat doi cetățeni sirieni, cercetați pentru înșelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități și fals în înscrisuri, sub semnătură privată.
Poliția face precizări
„În fapt, unul dintre aceștia a exercitat, în luna noiembrie 2022, profesia de medic stomatolog, fără a avea drept de liberă practică pe teritoriul României, față de mai multe persoane, la un cabinet medical stomatologic, din Sectorul 5, fiind ajutat de către un alt cetățean sirian, care este medic stomatolog, cu drept de liberă practică în România”, informează Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.
Cei doi bărbați, ambii în vârstă de 26 de ani, au fost prinși și reținuți pentru 24 de ore.
Sanatate
Recipiente medicale si flacoane cu sange, abandonate langa o scoala din Bucuresti

Caz revoltător lângă o școală din Sectorul 6 al Capitalei. Mai multe recipiente medicale în care pare a fi sânge au fost lăsate pe o bancă. Culmea, în zonă sunt copii care se joacă pe lângă ele.
Poliția și ISU au ajuns la fața locului. Zona a fost delimitată. Este vorba despre Aleea Săndulești nr. 7 din Drumul Taberei.
Pe o bancă au fost abandonate 28 fiole cu un lichid care seamănă cu sângele.
Zona a fost dezinfectată, iar flacoanele au fost duse la laborator pentru a fi analizate.
Situația este cu atât mai gravă cu cât s-a aflat la 200 m de o școală, iar câțiva copii au fost curioși să vadă ce se află în pungă.
Fiolele au fost ridicate de CBRN de la ISU pentru a se face expertiza substanțelor.
Sanatate
Medic: În Bucureşti sunt 8.000 de consumatori de droguri injectabile, în special heroină

Bogdan Gheorghe, medic la Agenţia Naţională Antidrog a declarat marţi în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News că în Bucureşti sunt 8.000 de consumatori de droguri injectabile, în special heroină. El a atras atenţia că este greu să lupţi cu anumite reţele de socializare, influenceri, care susţinut consumul de anumite substanţe, iar numărul de centre de tratament este destul de mic, la nivelul ţării, anunță news.ro.
Întrebat care sunt difrele la nivelul Bucureştiului privind consumul de droguri, medicul a arătat că ”sunt în jur de 8.000 de consumatori, o estimare a consumatorilor de droguri injectabile, în special heroină.
Reprezentantul Agenţiei Naţionale Antidrog a arătat că ”consumul de drgorui asupra tinerilor mult mai nociv, pentru că sunt în perioada de creştere, de dezvoltare psihică şi fizică şi când îşi administrează astfel de substanţe această dezvoltare poate fi afectată şi pot apărea de multe ori efecte psihice ireversibile”.
„Este cool să consume şi pentru ei este ceva ieşit din tipar”
”Consumul de droguri pare să fie acum la modă, pe timpul meu nu prea erau astfel de substanţe disponibile, sunt multe filme, melodii care deduc. Este cool să consume şi pentru ei este ceva ieşit din tipar. Tinerii se infomează pe internet, ce combinaţii să facă cu alcool şi dealerii ajung aproape de ei, sunt o populaţie vulnerabilă”, a explicat medicul.
Despre fenomen, Bogdan Gheorghe a arătat că ”este puţin mai amplu, pentru că aceste substanţe au devenit mai disponibile”. ”Am avut episodul cu etnobotanicele, promovate de dealer ca substanţe naturale, acele magazine, s-a reuşit să se pună sub control, dar internetul a rămas.
”Este greu să lupţi cu anumite reţele de socializare, influenceri, care susţinut consumul de anumite substanţe, iar numărul de centre de tratament este destul de mic, la nivelul ţării”, a mai spus el, precizând că ”etnobotanicele din punctul lui de vedere sunt mult mai grave decât drogurile traditionale, pentru că nici nu pot să identifice ce tip de substanţe conţin.
El a mai arătat că ”şi părinţii poate sunt o parte a problemei”. ”Şi noi ne confruntăm cu această problemă a părinţilor care nu vor să fie informaţi, e clar că dacă nu sunt informaţi nu vor comunica cu copiii şi vor ascunde această problemă”, a mai spus medicul.
Bogdan Gheorghe a menţionat că şi noi ca ţară ne confruntăm cu lipsa specialiştilor în acest domeniu.
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Jurnalistii englezi, uimiti de ce au gasit in Piata Obor din Capitala: Nici in Londra nu vezi asa ceva!
- Stirile Zilei4 săptămâni in urma
VIDEO-Carne din plastic vanduta intr-un supermarket din Bucuresti
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Incident socant pe Aeroportul Otopeni: O femeie cu un copil in brate a incercat sa se agate de un avion la decolare!
- Politica4 săptămâni in urma
După celebra sârmă, Gabriela Firea se face de râs cu șurubul. Internauți: Nu știe două boabe de engleză!
- Stiri Bucuresti actualitate4 săptămâni in urma
Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, anunţă că 466 de noi locuri de parcare sunt amenajate în aceste zile
- Timp liber4 săptămâni in urma
“Sportul minții” devine parte integrantă a sistemului educațional românesc prin programul “Educație prin Șah”
- Banio săptămână in urma
Polițist din București, prins în flagrant de DNA când primea 10.000 de euro mită
- Bani2 săptămâni in urma
O noua escrocherie face victime in Bucuresti: Cum a fost înșelata o femeie cu 85.000 de euro