Intra in contact cu noi

Bani

Bancomat cu bani falsi in Bucuresti. Pagubele se ridica la un sfert de milion de euro

Publicat cu

pe

Aproape un sfert de milion de euro. Iată paguba suferită de o bancă din Capitală, după ce s-a trezit în bancomate cu bani falși.

Doi indivizi au depus aproximativ 500 de bancnote de 500 de euro contrafăcute, atât de bine realizate, încât senzorii aparatelor nu le-au depistat. După șase luni de investigații, suspecții au fost identificați, iar, miercuri, au ajuns la DIICOT. Nu este clar, deocamdată, unde au fost tipăriți banii fără valoare.

Banii falși au ajuns în bancomatele care permit depunerile, spun anchetatorii. În trei zile, suspecții au introdus 486 de bancnote false, toate de 500 de euro. Au retras contravaloarea în lei și au dispărut, păgubind banca astfel cu 240.000 de euro. Suspecții au ales sucursale din București, Dâmbovița, Prahova, Argeș și Constanța.

Reclama

Persoanele care s-au deplasat și au pus în circulație aceste bancnote, erau foarte bine pregătite în sensul că purtau mască facială, șapcă, glugă, hanorac închis până la gât, astfel încât să nu poată fi observate detaliile feței persoanei și, mai mult decât atât, pe degete purtau scotch, astfel încât să nu lase urme papilare la fața locului.

Experții în falsuri de la Crimă Organizată susțin că aceste bancnote fac parte dintr-un tip de fals extrem de periculos, cunoscut la nivelul întregii Europe pentru calitatea superioară a contrafacerii, dar mai ales pentru că nu pot fi detectate cu ochiul liber. Mai grav este că, dintre cele 486 de bancnote încărcate în automatele multifuncționale ale băncii păgubite, doar șase au fost detectate de senzori.

Legătura cu o grupare infracțională internațională

Reclama

Bancnotele contrafăcute au fost descoperite de angajații băncii, înainte ca hărtiile fără valoare să fie date mai departe unor clienți de bună credință. Așa că, pe fir au intrat nu doar polițiștii și procurorii DIICOT, care i-au identificat pe suspecți în doar câteva zile, ci și experții criminaliști și cei ai băncii centrale. După o perioadă de supraveghere în care a fost căutată și sursa banilor falși, suspecții au fost reținuți. La percheziții, însă, nu au mai fost găsiți leii obținuți din schimbul valutar cu euro falși.

Suspecții reținuți pentru constituirea unui grup de crimă organizată, punerea în circulație a unor valori falsificate și înșelăciune, nu sunt, însă, singura țintă în anchetă. DIICOT încearcă să afle unde au fost tipărite bancnotele contrafăcute, cel mai probabil în străinătate, dar și când și cum au fost aduse în țară. Există bănuiala că cei doi indivizi, cunoscuți cu antecedente penale, au fost folosiți de o grupare care acționează la nivel european.

Între timp, însă, specialiștii în contrafaceri ne sfătuiesc ca atunci când intrăm în poesesia unei bancnote de valoare, să analizăm textura unică a hârtiei pe care a fost tipărită, care este din bumbac pur, să o privim spre o sursă de lumină pentru a vedea fereastra-portret, filigranul, dar și firul de siguranță care devin vizibile. O altă metodă de depistare a unui fals presupune înclinarea bancnotei, astfel încât pe banda argintie să poată fi văzut portretul Europei într-o fereastră transparentă, dar și numărul verde-smarald care crează un efect luminos care se deplasează în sus și în jos. Pentru profesioniștii din sistemul bancar, de ajutor sunt și dispozitivele speciale care, iată, pot fi, totuși, păcălite.

Reclama

Bani

Studiu Gfk: Puterea de cumpărare în București este dublă față de media pe țară

Publicat cu

pe

Județul Constanța se află, în acest an, la jumătatea clasamentului național privind puterea de cumpărare, cu o medie anuală pe cap de locuitor de aproximativ 7.740 de euro, arată un studiu realizat de compania GfK, relatează Rador Radio România.

Cea mai ridicată putere de cumpărare, de 15.300 de euro, este în București, aproape dublă față de Constanța, iar cea mai redusă, de aproximativ 4.000 de euro, este consemnată în Vaslui.

Datele studiului arată că județul Constanța nu a reușit să își valorifice eficient, din acest punct de vedere, multiplele avantaje oferite de amplasarea geografică, cu ieșire la mare, de existența portului, de resursele de energie regenerabilă și de accesul la autostradă.

Reclama

La nivel european, puterea medie de cumpărare a crescut anul acesta la aproape 17.700 de euro, în timp ce România, cu nivelul de 7.740 de euro, urmează un trend descrescător și a coborât două poziții în clasament, față de anul trecut, până pe locul 33, din totalul de 42.

Continua sa citesti

Bani

Sectorul care va atrage investii uriase in Romania in anii urmatori. Iohannis: ”România vrea să devină un lider în regiune”

Publicat cu

pe

Guvernele și companiile petroliere, prezente la Summitul pentru climă al Națiunilor Unite din Dubai, au promis să ia măsuri mai puternice pentru a combate încălzirea globală. Mai mult de 100 de țări au semnat un angajament pentru a tripla folosirea surselor regenerabile de energie până la finalul deceniului.

Pe de altă parte, peste 20 de state, între care și România, au susținut triplarea capacităților de energie nucleară ca o altă măsură de combatere a încălzirii globale. Președintele Klaus Iohannis a vorbit în cadrul conferinței ONU despre planurile de dezvoltare a producției naționale de energie nucleară, care ar corespunde cerințelor ecologice și nevoilor de stabilitate energetică.

Klaus Iohannis: Ne angajăm să finalizăm două unități noi la Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă și să construim reactoare modulare mici în România. Aceasta este o nouă tehnologie la care colaborăm cu prietenii noștri din Statele Unite.
România vrea, de asemenea, să devină un lider în regiune în implementarea energiei nucleare. România recunoaște energia nucleară ca o sursă stabilă de energie care contribuie la securitatea energetică și decarbonizare.

Reclama

Realizator: Președintele Klaus Iohannis a mai spus că, până în 2030, România își propune să reducă emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990. Astăzi, șeful statului român va participa la evenimentul care marchează intrarea României în Alianța Solară Internațională, al cărui obiectiv este acela de a încuraja o mai bună exploatare a energiei solare pentru a reduce dependența de combustibilii fosili.

Continua sa citesti

Bani

Negoita vrea sa dea 133 de milioane de lei, bani publici, unei firme din Buzău cu cifră de afaceri 0 între 2014 și 2021. Ciolacu nu e departe

Publicat cu

pe

Un contract cadru de 133 de milioane de lei scos la licitație de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, este pe punctul de a fi semnat cu o firmă din Buzău cu cifre de afaceri 0 între 2014 și 2021, după ce a fost câștigat într-o procedură de atribuire cu multe semne de întrebare, scrie g4media.ro.

Pentru îndeplinirea unei condiții-cheie de participare, societatea din Buzău are ca terț susținător o firmă din domeniul construcțiilor al cărei patron și soția lui au fost finanțatori PSD în mandatul actualului președinte al formațiunii, premierul Marcel Ciolacu.

Mai multe documente și indicii descoperite de G4Media.ro dezvăluie faptul că în spatele micii firme care țintește banii de la Sectorul 3 s-ar afla membri a două familii – Docuz și Arghir –, apropiate de actualul primar al Sectorului 3 și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Reclama

Informația pe scurt

Primăria condusă de Robert Negoiță scoate la licitație  în iunie 2023 un contract cadru pentru servicii de catering în școli în valoare de 133 de  milioane de lei (27 de milioane de euro).
Pe data de 25 august, comisia de licitație a anunțat rezultatul preliminar: Pe primul loc este asocierea Gab Pavolux-Bedamiro.
Cu câteva luni înainte de licitația pentru contractul mare, de 27 milioane de euro, o școală din sectorul 3 scoate la închiriere o fostă cantină, în care primăria investise deja circa 2 milioane de euro în dotări de lux. Câștigătorul licitației:Gab Pavolux, în urma unei proceduri cel puțin discutabile.

Firma care va presta servicii de catering pentru școlile din sectorul 3 și-a asigurat, prin urmare, înainte de licitație, spațiul pentru cantină amenajat deja cu toate dotările pe banii primăriei.
Firma Gab Pavolux este deținută  de Andrei Andrei, un fotomodel din Timișoara care trăiește în Dubai. Zeci de fire leagă însă firma Gab Pavolux de familia Docuz. Sorina Stan Docuz, fostă Miss Buzău, trece drept protejata premierului Marcel Ciolacu, originar și el tot din Buzău.

Reclama

Bedamiro, firma care a susținut la licitație firma Gab Pavolux, are sediul tot în Buzău și este deținută de omul de afaceri Mihai Leonard Rotaru. În toamna lui 2020, la scurt timp după ce Marcel Ciolacu a devenit președinte ales al PSD, atât Rotaru, cât și soția sa, Daniela, au împrumutat acestei formațiuni politice câte 445.000 de lei pentru finanțarea campaniei electorale. Rotaru este considerat drept unul dintre apropiații premierului Ciolacu și finanțatorii de bază ai PSD.
Primarul Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei Docuz, este puternic susținut de Marcel Ciolacu.  În calitate de premier, Ciolacu a lăudat public activitatea primarului din Sectorul 3. Potrivit unor surse din PSD, Ciolacu îl susține pe Negoiță pentru o eventuală candidatură la Primăria Capitalei.
Deși licitația organizată de primăria lui Negoiță și-a desemnat câștigătorii, pe primul loc fiind firma Gab Pavolux strâns legată de familia Docuz, contractele nu au fost încă semnate. G4Media.ro a început investigația în urmă cu câteva luni.

Ancheta pe larg în g4media.ro.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Sectorul 45 ore in urma

VIDEO-Pasajul Europa Unită se deschide marți traficului rutier. Băluță: Înainte, pentru câteva ore pasajul va fi pietonal, la cererea locuitorilor Sectorului 4

Pasajul Europa Unită se deschide marți traficului rutier, a anunțat Primăria Sectorului 4. Potrivit autorităților locale, acesta va fi deschis inițial pentru pietoni. „Înainte,...

Bani12 ore in urma

Studiu Gfk: Puterea de cumpărare în București este dublă față de media pe țară

Județul Constanța se află, în acest an, la jumătatea clasamentului național privind puterea de cumpărare, cu o medie anuală pe...

Timp liber16 ore in urma

O celebra berarie din Viena a deschis o franciză la București

Celebra berărie Salm Braeu din Viena, Austria, a deschis o franciză la București. Aceasta este situată pe Bulevardul Bucureștii Noi, nr. 48....

Turist16 ore in urma

Cea mai frumoasa casa din București iarna aceasta: Coana Mita Biciclista a devenit loc de pelerinaj

Pe 1 decembrie, Casa istorică a Miței Biciclista a dat startul sezonului sărbătorilor de Crăciun. Ceremonia de inaugurare a decorațiunilor și...

Stiri Bucuresti actualitateo zi in urma

Au început lucrările de refacere a trotuarelor pe B-dul Alexandru Ioan Cuza și Șos. Pantelimon din Capitală

Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiului București, a anunțat începutul lucrările de refacere a trotuarelor pe B-dul Alexandru Ioan Cuza și Șos....

Banio zi in urma

Sectorul care va atrage investii uriase in Romania in anii urmatori. Iohannis: ”România vrea să devină un lider în regiune”

Guvernele și companiile petroliere, prezente la Summitul pentru climă al Națiunilor Unite din Dubai, au promis să ia măsuri mai...

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: