Intra in contact cu noi

Cultura

Avertismentul lui Oreste Teodorescu pentru PNL: Nu lăsați culoarul conservator liber pentru AUR sau chiar PSD!

Publicat cu

pe

Cunoscutul jurnalist Oreste Teodorescu a transmis pe pagina personala de facebook un avertisment pentru PNL. Oreste vorbește despre „trei vulnerabilități majore ale liberalismului”. Jurnalistul consideră că „cea mai mare eroare strategica pentru PNL ar fi ca după tranșarea competiției pentru președinția partidului sa renunțe de tot la sintagma naționala și sa încerce o canibalizare a votanților progresisti, deja reprezentați de USR Plus, lăsând culoarul conservator liber pentru AUR sau chiar PSD”.

”Avertismentul unui jurnalist de dreapta:Trei vulnerabilități majore ale liberalismuluiIn istorie, epoca modernă este sinonima cu democrația liberală și capitalismul. Secolul al XIX-lea statuează sistemul parlamentar pluripartidist, apoi după Primul Război Mondial liberalismul generează votul universal, iar după catastrofala conflagrație încheiata in 1945, gândirea liberală obliga ideologia de centru-dreapta sa adauge noi drepturi sociale, pe lângă cele politice și civile și așa a apărut un nou tip de contract între stat și cetățean privind libertățile economice și asociative. Undeva la jumătatea anilor 80 ai secolului trecut, democrația liberală putea fi definita ca un sistem parlamentar cu partide alternative, cu organizații civice neguvernamentale, care respecta a priori, suma drepturilor indivizilor de a participa necenzurați la toate activitățile politice, culturale, economice, sociale in interiorul unor alianțe transfrontaliere.

Așadar, paradigma democrației liberale moderne , sau neoliberalismul a reușit timp de doua secole sa reziste unui asalt cvasi continuu al populismelor și extremismelor fasciste, naziste, comuniste și chiar dacă prin globalizare și interconectare a dispărut doctrina suveranității naționale așa cum fusese ea propusă de iluminism acum trei secole. Ei bine, astăzi conceptul democrației liberale este atacat chiar din inima nașterii sale, bătrânul continent și mai apoi in prelungirea lui filosofica, de peste Ocean. De ce se întâmpla toate acestea? Pai in primul rând faptul ca in interiorul alianței occidentale, deciziile statelor nu sunt in primul rând in acord cu cetățenii ci in primul rând se supun legislației internaționale și regulilor stabilite la Bruxelles Și aici apar breșele in acordul statului cu cetățeanul, abil speculate de forte extremiste. Globalizarea care înseamnă indubitabil o forma de uniformizare nu are nevoie de concepte naționale ci internaționale și aici este punctul vulnerabil al liberalismului. Suveranitatea politica dispare incet, ceea ce nu presupune și neantizarea tradiției, religiei, proprietații, culturii care sunt atribute esențiale liberalismului.

Reclama

Secolul XXI, tehnologic, tehnocrat și globalizant schimba din temelii fundamentele gândirii liberale, unde indiferent de rasa, cultura, religie sau nivel social te puteai regăsi intr-o identitate comuna, numita națiune. Viziunea părinților fondatori ai Națiunilor civice cu participarea cât mai multor paturi sociale la jocul politic, care avea ca sens prosperitatea națiunii, cu tot patrimoniul ei spiritual și material, este transformată astăzi in plin proces de globalizare, intr-o participare transfrontalieră, preocuparea nu mai include satul, orașul sau țara, ci lumea întreaga, adică începând cu secolul 21, mentalul colectiv a făcut trecerea de la local la global și de la national la internațional. Așadar, pilonul central al liberalismului secolului al XIX-lea, care era națiunea, doua secole mai târziu își pierde relevantă socială și iată o prima vulnerabilitate a sistemului liberal. Apoi, spre deosebire de secolul trecut, când ordinea liberală guverna impartind muncitorii in sindicate și investitorii in patronate, punându-i astfel la masa negocierii și obținând liniște, pace și prosperitate, astăzi trăim într-un cu totul alt ritm și cu referentialul valoric profund schimbat. Globalizarea și mai ales faptul ca multinaționalele controlează masiv piața economică, a bulversat paradigma negocierii colective, lăsând multe categorii sociale, vulnerabile, fără putere de decizie și prin acestea, victime sigure populismului și extremismului, dușmanii de moarte ai liberalismului. Scriam mai devreme ca atacul mortal împotriva doctrinei liberale vine chiar de la Bruxelles prin atacul la valorile patrimoniale ale statelor membre și din SUA, unde părinții gândirii liberale sunt considerați rasiști si retrograzi. Un adevăr pe care, din păcate politicienii lumii nu-l rostesc deși ar fi mult mai bine in raport cu proprii cetățeni este ca in interiorul modelului democrației occidentale asistam la o ciocnire brutala între conservatorii care deși au acceptat pierderea suveranității politice nu pot accepta atacul la religie, tradiție, cultura si progresiștii care văd in globalizare o uniformizare, care prin însăși definiție, este opusa total liberalismului.

Întrucât, de trei decenii am pătruns și noi, ce-i drept mai mult formal in spațiul democrației occidentale, constatam astăzi chiar in interiorul partidului national liberal existența celor doua curente opozabile reprezentate de Orban -conservatorul care dorește un PNL centrat pe valorile tradiționale și Citu- progresistul care vrea modernizarea partidului prin adoptarea deciziilor de la Bruxelles in sensul destul de marxist al dreptului suveran al minorităților.Ce ar trebui însă sa înțeleagă leadershipul PNL-ului este faptul ca se afla la conducerea coaliției de guvernare, alături de alianța progresista Usr Plus și de ultraconservatorul UDMR, anexa a partidului Fidesz al lui Victor Orban. Din aceasta perspectiva, o renunțare la valorile tradiționale din partea liberalilor, ar însemna pierderea identității politice. Liberalii au dat presedintele țării și au coagulat forțele politice de dreapta promițându-le alegătorilor proiecte capitaliste, cu transparentizarea cheltuielilor din bani publici, eliminarea corupției și respectarea valorilor națiunii: religia, arta și cultura! Cea mai mare eroare strategica pentru PNL ar fi ca după tranșarea competiției pentru președinția partidului sa renunțe de tot la sintagma naționala și sa încerce o canibalizare a votanților progresisti, deja reprezentați de USR Plus, lăsând culoarul conservator liber pentru AUR sau chiar PSD…

Așadar, ca sa concluzionam cele trei mari vulnerabilități ale liberalismului in general și evident și in România sunt:

Reclama

1. Pierderea conceptului identității comune care este națiunea.

2. Incapacitatea sistemica de a echilibra privilegiile patronatelor in raport cu salariații 3. Alianțele politice cu forte progresiste, neo marxiste care detesta organic valorile liberale: proprietatea, credința strămoșeasca, familia tradiționala si libertatea de exprimare.Cine are minte sa priceapă! Dar oare actualii lideri liberali gândesc singuri sau executa orbește sarcini trăsate de entități globaliste? Înaintașii liberali ne-au lăsat ca moștenire o națiune modernă și un concept de dezvoltare sănătos; prin noi înșine in armonie cu toți ceilalți, iar asta înseamnă cât se poate de clar ca acesta ar trebui sa fie crezul partidului care a scos de unul singur țara din criza pandemică, a câștigat toate alegerile si le-a promis romanilor un proiect de dezvoltare si modernizare in acord cu Așteptările majorității! Iar toate sondajele be arată ca peste 57% din populație crede cu tărie in valorile spirituale ale neamului”, a scris Oreste Teodorescu.

Reclama

Cultura

Ministrul Turcan: Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, vor fi restaurate

Publicat cu

pe

Am semnat documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare și care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.

Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare nr.  CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.
Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.

Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Continua sa citesti

Cultura

Nicușor Dan anunță că Primăria Bucureștiului susține cu câte 70.000 de lei fiecare proiect culturale incluziv şi social

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că proiecte culturale incluzive şi sociale sunt eligibile în premieră pentru bugetare participativă printr-un program derulat de Arcub, care pot fi înscrise până pe 21 aprilie, ora 17,00, bugetul disponibil fiind de 4,11 milioane lei.

„Ediţia din acest an, ‘Bucureşti acasă’, are o secţiune nouă care vizează combaterea şi prevenirea bullying-ului, excluderii sociale, consumului de droguri şi conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca în fiecare an, programul de finanţare nerambursabilă se adresează tuturor domeniilor culturale – de la teatru, dans şi muzică şi până la artă digitală şi noile media. Bugetul disponibil este de 4.110.000 de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.

Regulamentul, ghidul şi anexele sunt disponibile pe www.arcub.ro, platforma electronică dedicată înscrierii proiectelor fiind https://arcub.submittable.com/submit.

Continua sa citesti

Cultura

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Diana Baciuna: Acest demers este unul lăudabil

Publicat cu

pe

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”, demers pe care Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, îl consideră lăudabil și care „reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”.

Diana Baciuna: „Am petrecut momente speciale la un eveniment impresionant, care a avut loc ieri, la Biblioteca Metropolitană București, unde doamna director Ramona Mezei a prezentat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Fondul expus este unicat și conține documente, scrisori, manuscrise, jurnale, cărți, obiecte personale ce au aparținut marelui scriitor român”.

„Acest demers este unul lăudabil și reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”, a spus Secretarul de Stat.

Patru manuscrise care i-au aparținut lui Mircea Eliade au fost achiziționate anul trecut de Ministerul Culturii
În cadrul evenimentului organizat de Biblioteca Metropolitană București, Diana Baciuna a amintit de achiziția făcută de Ministerul Culurii anul trecut, atunci când în patrimoniul statului au intrat cinci manuscrise care le-au aparținut lui Emil Cioran și Mircea Eliade.

„Nu am putut să nu amintesc de faptul că Ministerul Culturii, prin comisia de negociere pe care am avut onoarea să o conduc, a achiziționat anul trecut cinci manuscrise care le-au aparținut lui Mircea Eliade și Emil Cioran, patru dintre acestea fiind sub semnătura distinsului istoric al religiilor. Biblioteca Metropolitană București merită toate felicitările noastre pentru modul în care aduce în atenția noastră un colos al literaturii și deschide noi perspective prin care să explorăm viața, geniul și creativitatea acestui erudit care a fost Mircea Eliade”, a transmis Secretarul de Stat.

Continua sa citesti
Reclama
Bani3 minute in urma

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal!

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare:...

Stirile Zilei6 zile in urma

BAT vrea o lume fără fum! Investiție de 30 de milioane de lire sterline într-un Centru de Inovare din Southampton

BAT a inaugurat un nou Centru de Inovare de ultimă generație în cadrul facilității sale globale de cercetare și dezvoltare...

Stirile Zilei6 zile in urma

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 îi răspunde primarului Clotilde Armand, după începerea urmăririi penale

După o serie de acuze aduse procurorilor în ultimele zile de către primarul Clotilde Armand, Parchetul de pe lângă Judecătoria...

Stirile Zilei4 săptămâni in urma

Drum expres de la București la Târgoviște

Constructorul ESTA (Turcia) începe în martie lucrările pentru modernizarea și lărgirea la 4 benzi pe DN 71 Bâldana -Târgoviște, o...

Politicao lună in urma

Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților...

Transporto lună in urma

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă...

Reclama

La mare cautare