Sanatate
Atentie, s-a schimbat Certificatul Verde in Romania! Cum poate fi descarcat noul certificat

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare, care permit noi marcaje, inclusiv pentru doza booster.
Noul cadru de reglementare european va asigura, unitar în toate ţările, diferenţierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare şi certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel, în conformitate cu Decizia (UE) 2021/2301 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de modificare a specificaţiilor tehnice, informează un comunicat al STS.
Conform noilor specificaţii, certificatele de vaccinare se marcheză astfel: 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze, 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică.
Începând cu data de 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind COVID-19 emise în România pentru persoanele care au o doză Johnson&Johnson se schimbă marcajul european pentru diferenţierea dozelor suplimentare de rapel.
“Recomandăm persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson şi care au făcut doza de rapel (booster) să îşi genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pe noul certificat, la secţiunea ‘Numărul dintr-o serie de vaccinări/doze şi numărul total de doze din serie’ va apărea 2/1”, explică sursa citată.
Până la data de 24 decembrie, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind COVID-19, prin intermediul platformei https://certificat-covid.gov.ro dezvoltată de STS. Dintre acestea, 91% au reprezentat certificate de vaccinare împotriva COVID-19.
Sanatate
Fundația Superbet se implică în lupta împotriva cancerului la sân în România

Conștientizarea, prevenția, depistarea precoce și accesul la tratamente adecvate sunt tot atâtea căi de îmbunătățire a ratei de supraviețuire în cancerul de sân. Acesta este mesajul cheie al tradiționalei curse Race for the Cure România 2023 susținută al patrulea an la rând de Fundația Superbet și organizată sub patronajul Ambasadei Italiei la București.
Fundația Superbet, reprezentată de președinta Augusta Dragic este și anul acesta alături de Fundația Renașterea în organizarea tradiționalei curse caritabile Race for Cure Romania pe 11 iunie.
În vederea prezentării ediției din acest an, pe 30 mai a avut loc conferința de presă la care au luat cuvântul președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană și Ambasadorul acesteia, Andreea Esca, alături de vedete, jurnaliști și medici precum Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Dr. Dragoș Median, Medic oncolog, Spitalul Filantropia, Dana Deac, jurnalist și Ambasador Asociația de Sprijin a Pacientului Oncologic și învingătoare în lupta cu cancerul.
Cursa este un eveniment de conștientizare a riscurilor legate de cancerul de col uterin, de promovare a prevenției și de strângere de fonduri pentru a ajuta femeile din Romania să aibă acces la investigații și tratamente de prevenire și combatere a cancerului de sân și de col uterin.
“Pentru al patrulea an consecutiv, susținem una dintre cele mai vizibile campanii dedicate sănătății femeii. Prevenția este mesajul cheie și calea pentru a preveni mii de decese cauzate de cancer. Avem acum la dispoziție programe moderne de mamografie ce pot reduce mortalitatea prin cancer de sân cu peste 40%. Mă implic în fiecare an ca femeie și ca medic, ca formație profesională, cu convingerea că an de an reușim prin acest eveniment să salvăm vieți ”, a ținut să spună Augusta Dragic.
Conferința de presă a fost urmată de un Pink Nic, eveniment de awareness cu vedete, sportivi și influenceri la care au participat Anamaria Brânză, Horia Brenciu, Andreea Cigolea, Mihai Covaliu, Amalia Enache, Diana Enciu, Larisa Iordache, Ana Iorga, Sabina Iosub, Maria Linda, Lora, Sonia Argint, Adelina Pestrițu, Lavinia Petrea, Andreea Raicu, Dana Rogoz, Alessandra Stoicescu, Madalina Tanasa, Iuliana Tudor și alții.
Invitații au fost implicați în activități surpriză la corner-ul Fundației Superbet – au putut realiza brățări la atelierul Splend’or, au jucat șah cu piese butaforice, au contribuit la lucrarea artistului Paul Budan – HOPE – Cocorii pentru vindecare. Inspirat din faptul că peste 1.000 de tinere femei și-au pierdut anul trecut viața în România din cauza cancerului de sân triplu negativ, iar alte peste 2.400 au aflat că suferă de acest tip de cancer, artistul împreună cu invitații Fundației, vor contribui la realizarea unei instalații artistice alcătuite din 1.000 de cocori origami, care simbolizează împlinirea unei dorințe, speranța și vindecarea. Participanții la atelier vor putea transmite o încurajare pentru 100 de paciente aflate în tratament în acest moment, realizând un cocor origami roz, personalizat cu mesajul fiecăreia.
Race for the Cure este cea mai mare cursa internațională destinată promovării sănătății și luptei împotriva cancerului de sân, cel mai mare și de succes eveniment de informare și de strângere de fonduri pentru sănătatea femeii. Aflat la a noua ediție in țara noastră, Race for the Cure aliniază România la linia de start a Europei în cursa pentru prevenirea și combaterea cancerului la femei.
Traseul cursei de alergare / plimbare de 5 k din București este următorul: Start – esplanada Stadionului Național Arcul de Triumf – str. Alexandru Constantinescu, Arcul de Triumf, Șos. Kiseleff, până în Piața Victoriei, cu retur pe Șos. Kiseleff, până la Arcul de Triumf, continuând pe str. Alexandru Constantinescu, până la Poarta Roz. Traseul Pink Walk de 1 km este: Start – esplanada Stadionului Arcul de Triumf str. Alexandru Constantinescu, Arcul de Triumf și retur pe același traseu, dar cu sensurile delimitate de garduri și bandă de semnalizare, până la Poarta Roz.
Pentru angajații Grupului Superbet care se înscriu la “Race for Cure”, Fundația Superbet va dona taxele de înscriere, pentru a încuraja cât mai mulți colegi să participe.
“În ultimii ani, Superbet a avut cea mai numeroasă echipă la “Race for Cure”. Și anul acesta sperăm să fie la fel. În familia Superbet, toți colegii sunt încurajați să facă mișcare, să aibă un mod de viață sănătos și totodată să ajute de fiecare dată când au ocazia”, a mai declarat Dragic.
La ediția din 2022 a cursei Race for the Cure România, s-au înscris 2.730 de participanți și tot atâtea teste medicale gratuite au fost oferite femeilor vulnerabile, la Centrul Medical de Excelență Renașterea din București și prin intermediul Unității Medicale Mobile Renașterea.
Pentru înscrierea unei echipe direct la sediul Fundației, se poate trimite un mesaj de solicitare pe adresa de email – [email protected] / [email protected].
Parteneri instituționali: Complexul Național Sportiv Arcul de Triumf, Federatia Romana de Rugby, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Societatea Națională de Cruce Roșie.
Sponsorii Diamond – Kultho, Fundatia Superbet alături de sponsorii Gold – Catena, Gilead, MSD, bronz – Banca Transilvania, Novartis, Cec Bank, Pfizer, Roche, Astrazeneca, Kpmg Legal și susținători precum
Coca Cola, Hervis, Ana Hotels Poiana Brașov, Ana Hotels Europa Eforie Nord, Granini.
Despre Fundația Superbet
Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității.
Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități.
Din 2019 încoace, Fundația Superbet continuă să finanțeze proiectul de suflet, șahul. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Și din același an, aduce în București, an de an, elita șahului mondial, care participă la circuitul internațional Grand Chess Tour, inspirat de Garry Kaparov.
În 2022, Fundația a demarat și proiectul-pilot “Șahul – de la învățarea în clasă, la povești de spus acasă – „The SuperGambit”. Bazat pe metodologia dezvoltată de Fundația pentru Șah Kasparov, proiectul este implementat în parteneriat cu Asociația Step by Step.
Despre Race for the Cure
Race for the Cure reprezintă cel mai important eveniment global de constientizare, educare și strângere de fonduri pentru cancerul de sân. Inaugurată în anul 1983, Komen Race for the Cure a evoluat de la o cursă cu 800 participanți în Dallas, la peste 150 de curse, pe 4 continente, cu peste 1,6 milioane de participanți în întreaga lume.
Pentru Fundația Renașterea, acest eveniment reprezintă un bun prilej de a promova mesaje pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului, de a reaminti femeilor că cel mai bun tratament este prevenția, iar informarea corectă, sportul și optimismul sunt rețeta propriei noastre sănătăți.
Primele opt editii ale evenimentului s-au bucurat de participarea a peste 21.100 de persoane, din care peste 500 au fost învingătoare în lupta cu cancerul.
Sanatate
Tentativa de viol? Trei paciente de la Spitalul Militar Central sedate cu diazepam de un asistent

Caz absolut șocant la Spitalul Militar Central din Capitală! Un asistent e acuzat că a sedat trei paciente cu diazepam, ca să le violeze! Una din femei a ajuns în stare gravă și a avut nevoie de intervenția medicilor, așa s-a aflat totul! Oamenii legii au deschis dosar penal, iar Procuratura a preluat cercetările.
„Asistentul este tânăr, are puțin peste 20 de ani”, a spus un medic din spital, la curent cu evenimentele și cu ceea ce a urmat. Una dintre femei a ajuns la secția ATI, cu stop cardiorespirator, potrivit unui doctor din spital. Femeia a fost salvată. În acel moment, sâmbătă, mai multe cadre medicale au realizat ce se întâmplă, au sesizat conducerea, care, la rândul ei, a chemat Procuratura, informează Tolo.ro.
Sanatate
3 ani si 8 luni de inchisoare cu executare: Florin Secureanu, fost manager la Malaxa, condamnat definitiv

Curtea de Apel București l-a condamnat luni, 8 mai, la 3 ani și 8 luni de închisoare pe Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa, pentru abuz în serviciu. Pedeapsa a fost redusă (de la 5 ani 10 luni la Tribunalul București) pentru că o parte dintre faptele de care Secureanu era acuzat s-au prescris. Hotărârea este definitivă.
La Tribunalul București, în aprilie 20222, Secureanu primise două pedepse de 3 ani şi două de 2 ani şi 9 luni, acestea au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat o condamnare de 5 ani şi 10 luni.
În acelaşi dosar a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare Ionuţ Valentin Tănase, reprezentantul firmei care făcea afaceri cu spitalul condus de Florin Secureanu.
Lui Florin Secureanu i-a fost intezis și dreptul de a fi ales sau de a ocupa o funcție de autoritate pentru o perioadă de doi ani.
Acuzațiile formulate de DNA
Potrivit DNA, Secureanu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucureşti şi ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009 – 2016, efectuarea unor plăţi în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unităţii sanitare către mai multe societăţi comerciale, printre care şi cele administrate de Ionuţ Valentin Tănase.
Este vorba de firmele SC Medical Provider SRL, SC Mastergamer Interactiv SRL, SC La Ursul Polar Servimpex SRL şi SC Prof Plast SRL.
Banii respectivi ar fi fost achitaţi atât în contextul unor operaţiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate privind achiziţia unor produse şi servicii destinate unităţii medicale, cât şi pentru bunuri achiziţionate la preţuri şi de şase ori mai mari faţă de cele de achiziţie.
Florin Secureanu a mai fost trimis în judecată de DNA, în mai 2017, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare – cinci fapte, dintre care una cu consecinţe deosebit de grave – şi luare de mită.
MINUTA:
În temeiul art.421 pct.2 lit.a Cod procedură penală admite apelurile declarate de inculpatii Secureanu Florin Adrian si Tănase Ionuț Valentin împotriva sentinţei penale nr.375 din data de 14.04.2022, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 24936/3/2020.
Desfiinţează, în parte, sentinţa penală atacată şi rejudecând, în fond:
Descontopeste pedeapsa rezultanta aplicată inculpatului Secureanu Adrian Florin și repune in individualitatea lor pedepsele componente.
În temeiul art.396 alin.6 Cod procedură penală rap. la art.16 alin.1 lit.f Cod procedură penală, art.154 alin.1 alin.1 lit.c Cod penal cu aplicarea art.5 Cod penal dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Secureanu Adrian – Florin pentru săvârșirea infracțiunii de de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (7 acte materiale – faptă din perioada 27.11.2009 – 19.12.2013 în legătură cu plățile efectuate către SC MEDICAL PROVIDER SRL – descrisa la pct.1), prevazuta de art. 297 Cod penal rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal si art. 5 Cod penal ,întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale.
În temeiul art.396 alin.6 Cod procedură penală rap. la art.16 alin.1 lit.f Cod procedură penală, art.154 alin.1 alin.1 lit.c Cod penal cu aplicarea art.5 Cod penal dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Secureanu Adrian – Florin pentru săvârșirea infracțiunii de de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată(6 acte materiale – faptă din perioada 23.05.2012 – 09.11.2012 în legătură cu plățile efectuate către PFA STAN SORIN, descrisa la pct.2), prevazuta de art. 297 Cod penal rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal si art. 5 Cod penal ,întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale.
În temeiul art. 38 alin. 1 Cod penal rap. la art.39 alin. 1 lit. b Cod penal şi art.45 alin. 3 lit a Cod penal contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Secureanu Adrian Florin , urmând ca acesta să execute pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani si 9 luni închisoare sporită cu 11 luni închisoare , în final pedeapsa principală de 3 ani si 8 luni închisoare in regim de detentie şi pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal pe o durată de 2 ani .
În temeiul art.397 alin.1 Cod porocedura penala raportat la art.1357 Cod civil și art.1370 Cod civil obliga inculpații Secureanu Florin Adrian și Tănase Ionuț Valentin la plata în solidar către partea civilă Spitalul Clinic Nicolae Malaxa a sumei de 140 378,22 lei , reprezentând prejudiciu pentru fapta descrisă la pct.3 din rechizitoriu.
Constata ca din suma de 140 378,22 lei, inculpatul Tănase Ionuț Valentin a achitat suma de 10 000 lei la data de 17.01.2022.
Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale atacate.
În temeiul art.421 pct.1 lit. b Cod procedură penală respinge , ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva aceleiași sentințe penale.
În temeiul art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului.
Definitivă.
Pronunţată în şedința din data de 08 mai 2023.
- Bani4 săptămâni in urma
Daca politistul iti spune aceste cuvinte cand te opreste in trafic inseamna ca-ti cere spaga
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Locuitorii unei strazi din Bucuresti spun ca sunt atacati de ciori agresive: „Am fost lovita cu ciocul in cap si zgariata”
- Transport4 săptămâni in urma
Vizită neanunțată pe șantierul Lotului 2 Sud al Autostrăzii Bucureștiului
- Bani4 săptămâni in urma
Cat mai e spaga in Politia Rutiera din Bucuresti? Un politist planuia sa-si ia Tesla de 55.000 de euro din mita
- Bani4 săptămâni in urma
O mare companie românească duce Salamul de Sibiu în America
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur furate din Capela Sfânta Elisabeta Cotroceni
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Un medic de la un spital din Bucuresti s-a impuscat in cap
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Acesta este locul din București pe care Ceaușescu îl ura foarte mult