Intra in contact cu noi

Politica

Asta e justitia pe care o aparam in strada? La doua zile dupa ce au impartit dosarul Colectiv in doua, magistratii s-au razgandit

Publicat cu

pe

La doua zile dupa ce magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au hotarat ca dosarul ‘Colectiv’ sa fie impartit in doua, iar fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, functionarii din primarie si cei doi pompieri sa fie judecati separat de patronii clubului, judecatorii s-au razgandit si miercuri au decis ca dosarele sa fie reunite intr-o singura cauza.

Luni, instanta ar fi trebuit sa inceapa dezbaterile finale in dosarul ‘Colectiv’ si sa se pronunte pe o cerere ridicata din oficiu de catre cei doi judecatori ai completului, Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan, privind schimbarea incadrarii juridice a faptelor pentru o parte din inculpati, printre care si Piedone.

Cei doi magistrati au avut insa opinii diferite pe schimbarea incadrarii, iar Adina Pretoria Dumitrache a propus ca dosarul sa fie impartit in doua.

Reclama

Propunerea a dus la dezbateri aprinse intre judecatoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, si procurorul DNA si avocatii victimelor, pe de alta parte, trecandu-se chiar la amenintari cu amenzi din partea magistratului.

„Vreti sa fiti amendati? Respectati-mi sedinta de judecata. Stiu ca sunt multe emotii. Haideti sa nu intram in panica. (…) Imi trebuie un ciocan, ceva, va rog sa va linistiti”, a incercat judecatoarea sa calmeze atunci spiritele.

Cu toate ca majoritatea celor prezenti in sala de judecata s-au opus, instanta a dispus impartirea dosarului in doua:

Reclama

* in primul dosar urmau sa fie judecati, doar pe latura penala, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise, Daniela Nita – patroana firmei de artificii, Cristian Nita, directorul firmei de artificii, SC Colectiv SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists. In acest caz, dezbaterile pe fond ar fi trebuit sa inceapa imediat.

* in al doilea dosar, urmau sa fie dezbateri, intr-un complet de divergenta, prin includerea unui al treilea judecator, atat pe fond, cat si pe cererea de schimbare a incadrarii juridice, cu inculpatii Cristian Popescu-Piedone, pompierii George Matei si Antonina Radu si cele trei functionare din Primarie – Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea si Ramona Sandra Motoc. In acest al doilea dosar, a fost dat un termen pentru 22 septembrie.

Miercuri, situatia s-a schimbat, anunta Agerpres. S-a format un complet de divergenta, prin includerea unui al treilea magistrat, care a decis ca cele doua dosare sa fie reunite intr-unul singur, care a primit termen pentru data de 22 septembrie.

Reclama

Consecinta este ca, in loc ca dezbaterile finale sa se incheie miercuri, asa cum se stabilise initial, procesul a fost amanat pentru la toamna.

De mentionat ca supravietuitori ai incendiului din Colectiv si rude ale victimelor au reclamat, intr-o scrisoare deschisa, decizia instantei de a discuta schimbarea incadrarii juridice a faptelor inculpatilor, sustinand ca aceasta ar duce la pedepse „mici si nesemnificative, disproportionate fata de gravitatea faptelor comise si a consecintelor lor, lucru care ar arunca o umbra adanca asupra intregului proces de justitie din Romania”.

Potrivit documentelor instantei, au fost puse in discutie, din oficiu, urmatoarele schimbari ale incadrarilor juridice:

Reclama

* pentru inculpatii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminita Larisa Ganea, Antonina Radu si George Petrica Matei – inlaturarea articolului 309 Cod penal, respectiv consecintele deosebit de grave;

* pentru inculpatii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminita Larisa Ganea si Sandra Ramona Motoc va fi pusa in discutie forma de vinovatie, intentia sau culpa, mai exact daca este vorba de abuz in serviciu sau neglijenta in serviciu. In situatia in care se va aprecia ca este abuz in serviciu, se va pune in discutie ca pentru infractiunea retinuta in sarcina inculpatilor Cristian Popescu-Piedone si Aurelia Iofciu sa se aiba in vedere forma continuata, iar nu concursul de infractiuni;

* in ceea ce priveste inlaturarea articolului 309 Cod penal, Curtea pune in vedere ca dezbaterile sa vizeze si imprejurarea daca infractiunile de abuz in serviciu sau neglijenta in serviciu pot produce, ca si consecinte, vatamarea corporala sau moartea unor persoane sau care sunt consecintele pe care le pot produce acest tip de infractiuni, ca urmare imediata.

Reclama

Procesul se afla in faza de apel, dupa ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, functionari din primarie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnisti si reprezentatii unei firme de artificii.

Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru clubul Colectiv.

Totodata, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – au primit cate 11 ani si 8 luni inchisoare pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

Reclama

Daniela Nita – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnata la 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise au primit 9 ani si 8 luni de inchisoare si, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Nita, director al firmei de artificii, a primit 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI, au fost condamnati la cate 9 ani si 2 luni de inchisoare.

Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primarie, a primit 8 ani de inchisoare, Larisa Luminita Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Motoc, referent superior – 3 ani de inchisoare cu suspendare. In cazul Ramonei Motoc, instanta a dispus prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.

Reclama

Persoanele condamnate au fost obligate sa plateasca, in solidar cu Primaria Sector 4 si ISU Bucuresti-Ilfov, daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro catre victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpatii, ISU si Primaria Sectorului 4 trebuie sa plateasca mai multor spitale din Bucuresti si din tara peste 8 milioane lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate si ranite.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu apel de persoanele condamnate, dar si de catre procurori.

Reclama

Politica

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Publicat cu

pe

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR!

Astfel, după reușita Alternativei Drepte de a se înscrie cu liste complete în competiția pentru europarlamentare s-a produs o nouă mutare politică în cadrul partidului condus de Adela Marza (Președinte) și Mircea Andrei (Secretar General). Astfel, senatorul Adrian Costea, care reprezintă județul Ialomița, a părăsit formațiunea AUR și s-a înscris in Partidul Alternativa Dreapta.

”Voi rămâne mereu constant liniei politice conservatoare, de promovare a identității naționale și a valorilor fundamentale ale poporului român. Opțiunea mea este pentru Partidul Alternativa Dreaptă deoarece acesta este un Autentic partid conservator și de dreapta.”
Deputatul AUR Enachi Raisa şi-a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor demisia din partid, ea precizând că va activa ca independent. „Vă anunţ că de astăzi îmi dau demisia şi nu mai fac parte din grupul AUR. Voi activa ca deputat independent”, a spus deputatul în şedinţa plenului Camerei Deputaţilor.

Reclama
Continua sa citesti

Politica

Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1

Publicat cu

pe

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților Partidului Alternativa Dreaptă pentru alegerile din 2024, că PMP susține candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1.

În fața sutelor de simpatizanți și membrii AD, prezenți la eveniment, avocatul Mircea Florin-Andrei și-a lansat programul de candidatură la Primăria sectorului 1 și a dat un mesaj clar:

,,Inima Sectorului 1 a încetat să bată astăzi! Am vorbit în ultimul an cu mii de oameni, care sunt disperați să scape de Clotilde Armand. Voi intra în această competiție electorală cu bucurie, sunt pregătit să mă lupt pentru a scăpa Sectorul 1 de umilința la care ne-a supus Clotilde Armand. Și cu ocazia acestui eveniment public, vreau să-i spun doamnei primar un singur lucru: orice candidat e mai bun decât dumneavoastră!’’

Tot astăzi, Partidul Alternativa Dreaptă a anunțat și lista candidaților pentru alegerile europarlamentare, listă deschisă de Adela Mârza, președintele partidului.

Partidul Alternativa Dreaptă este singurul partid din România afiliat Grupului European al Conservatorilor și Reformiștilor- ECR- condus, în calitate de președinte, de Giorgia Meloni, premierul Italiei.

Continua sa citesti

Politica

Văzând că nu au candidat la primăria Capitalei, liberalii insistă cu oferta pentru Nicușor Dan

Publicat cu

pe

PNL îşi păstrează oferta pentru Nicuşor Dan să vină în partid, pentru o susţinere a unui nou mandat la Primăria Capitalei, au precizat surse politice.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a discutat în ultima vreme cu primarul Capitalei, reiterând propunerea PNL ca acesta să se înscrie în PNL pentru a fi susţinut la alegerile locale din 2024. Potrivit surselor, primarul a transmis că se gândeşte.

PNL vrea să aibă propriul candidat la alegerile locale pentru Primăria Generală şi nu să susţină un candidat independent.

Liberalii îşi fac calcule privind alegerile locale pe Bucureşti, considerând că au şanse mari să câştige trei primării de sector, respectiv sectorul 6, sectorul 1 şi sectorul 2.

Continua sa citesti
Reclama
Bani4 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei4 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Banio săptămână in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucurestio săptămână in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare