Intra in contact cu noi

Sanatate

Apa de la robinet otravita cu substante toxice! Poluarea cu deșeuri de la Glina a ajuns și în Berceni

Publicat cu

pe

Asociația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă  arata ca apa de la robinet este otrăvită cu substanțe toxice, rezultă din comunicatul Direcției de Sănătate Publică.

Mii de români se expun riscurilor, consumând apă infestată de la robinet. Direcția Sanitar Veterinară a avertizat în repetate rânduri locuitorii din Berceni și alte localități învecinate să nu folosească apa la băut sau gătit.
Direcția de Sănătate Publică Ilfov a anunțat că apa din mai multe comune din județ este infestată cu substanțe precum mangan, amoniu sau nitrați.

‘La Berceni amoniul determinat a fost de 3,365 pe litru față de normalul de 0,5 mg, mangan tot la Berceni 55g/l față de maxima 50g/l, la Dărăști mangan 56,37 față de max 50/l, la 1 Decembrie amoniu 12,32 față de 0,5, Ghermănești nitrații 76,4 față de 50 mg/litru”, a afirmat Dănuț Crăciun, director executiv DSP Ilfov.

Numeroase alerte au fost lansate de la începutul anului de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov cu privire la apa de la robinet. ‘Este un atentat la sănătatea publică’, atrag atenția specialiștii care spun că apa infectată nu trebuie folosită nici pentru gătit. Analizele efectuate de autoritățile sanitare din Ilfov arată că în comuna Berceni apa care curge la robinet este otrăvitoare. În apa de la robinet s-au gasit cantități care depășeau limitele admise de amoniu, nitrați, mangan sau aluminiu.

Reclama

‘Cele mai recente bulentine de analiză a apei prelevate de operatorul SC Euro Apavol SA din sistemul centralizat de alimentare cu apa a locuitorilor din comuna Berceni evidențiază neconformități după cum urmează: număr colonii la 36 de grade Celsius (la cișmea str. Domnița Bălașa, str. Înfățișării, sursa F1 ieșire bazin); amoniu; nitriți, mangan. Prin urmare, calitatea apei furnizate în această localitate nu este corespunzătoare, nefiind potabilă și nu poate fi folosită de populație pentru băut, prepararea hranei și alte scopuri casnice’, se arată în sesizarea Direcției de Sănătate Publică a Județului Ilfov.

Localitatea Berceni se află în imediata apropiere a gropii de gunoi Glina, unde în urmă cu ceva timp au fost depozitate cantități importante de deșeuri toxice periculoase cu conținut de cianuri provenite de la secția de galvanizare a fostei platforme ARO Câmpulung, deșeuri care ‘prezintă sau pot prezenta riscuri imediate sau întârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurător și care nu puteau fi depozitate în țara noastră’, așa cum susțin procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a firmei care a depozitat aceste deșeuri la groapa de gunoi Glina.
O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii șocante despre activitățile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanțe extrem de periculoase.
‘Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obținerea unor nămoluri/șlamuri cu conținut de substanțe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare și/sau incompletă a procedurilor de tratare a deșeurilor periculoase — șlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deșeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM București a unei probe prelevate din alte deșeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deșeurilor la locul de tratare și depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deșeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM București’, se arată în raportul procurorilor de la Parchetul General.

‘Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experți din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiștilor de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului și S.C. W.R. S.R.L., deșeurile analizate fizico-chimic sunt deșeuri de tip nămol sau șlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafețelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul și conținutul de substanță uscată, prezența și concentrațiile azotului amoniacal, sulfaților, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice și ale produselor petroliere totale’, se arată în comunicatul procurorilor.

Deșeurie ecotoxice periculoase au fost amestecate cu mii de tone de deșeuri menajere provenite de la populație, contaminând tot corpul de deșeuri de la groapa de gunoi Glina, apele de suprafață și pânza freatică, prezentând riscuri imediate sau întârziate pentru sănătatea populației, așa cum spun procurorii în rechizitoriu.
Groapa de gunoi Glina este autorizată să primească doar deșeuri menajere și provenite din construcții și nu avea dreptul să primească aceste deșeuri cu conținut de cianuri deoarece nu deține instalațiile necesare pentru tratarea deșeurilor periculoase.
Deoarece deșeurile toxice au fost amestecate cu deșeurile menajere, contaminând toată masa de deșeuri iar sistemele de construcție sunt prevăzute pentru un depozit de deșeuri menajere se pare ca acestea au fost penetrate de substanțele toxice care au ajuns în pânza freatica, până în Berceni și în zonele de unde acest cartier se alimentează cu apă.
Localitatea Berceni se alatură cetățenilor afectați din comuna Glina care sunt în prima linie de luptă împotriva deșeurilor toxice depozitate la groapa de gunoi Glina.
Cetățenii afectați din comuna Glina și din împrejurimi somează în mod public autoritățile competente să pună la dispoziția publicului rapoartele de control și situația exactă aferentă depozitării de deșeuri toxice și cianuri care a avut loc în urmă cu ceva timp la groapa de gunoi Glina. Acestea sunt informații absolut necesare pentru populație iar comportamentul autorităților trebuie să fie etic și conform obligațiilor legale care le revin.
Poluarea cu substanțe toxice a gropii de deșeuri Glina și răspândirea acestora în zonele limitrofe și în Berceni trebuie să fie bine cunoscută de cetățeni pentru a nu-i pune pe aceștia într-un pericol și mai mare față de expunerea actuală și să îi împiedice pe cei afectați direct să ia măsuri de prevenție.
Cetățenii speriați și afectați solicită urgent să se publice prin mijloacele de comunicare în masă adecvate procesul verbal întocmit la groapa de gunoi Glina odată cu depozitarea deșeurilor toxice și amestecate ulterior cu deșeuri menajere de către societatea Global Eco Center S.r.l. în înțelegere cu Ecorec S.A. și administratorii acesteia.
De asemenea se solicită Administrației Naționale Apele Române luarea de măsuri urgente pentru protecția apelor subterane, evitarea răspândirii substanțelor toxice și în alte zone ale Bucureștiului, cât și suspendarea Autorizației de Gospodărire a Apelor deținută de Ecorec în vederea limitării poluării în viitorul apropiat.
Alături de cetățenii care au solicitat până în prezent către Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov suspendarea procedurii de atribuire a unei noi Autorizații Integrate de Mediu gropii de gunoi de la Glina și stoparea poluării iar nu continuarea acesteia, se alătură și cetățenii afectați din Berceni care au apă otrăvită la robinete și sunt expuși pericolelor asemenea cetățenilor din localitățile Glina și Popești-Leordeni.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te

Lasa un raspuns

Sanatate

Cele mai poluate locuri din Bucuresti in 2023

Publicat cu

pe

Poluarea aerului este una dintre principalele cauze care duc la afecțiuni pulmonare în cadrul cetățenilor, cei mai vulnerabili fiind copiii sau persoanele cu boli cronice. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea duce la peste 7 milioane de morți premature în fiecare an, informează Rador.

Bucureştiul este unul dintre cele mai unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Unul dintre factorii principali ce alimentează poluarea din capitala României este traficul auto (aproximativ 60%).

În cadrul proiectului „I’velo x Aerlive: Aer pentru bicicliști”, 10 stații I’velo din oraș București au fost monitorizate, în perioada august – noiembrie 2023, prin intermediul senzorilor Aerlive, informează Rador Radio România:

Reclama

Ministerul Mediului: Bulevardul Libertății numărul 12, Sector 5,

Piața Alba Iulia: Bulevardul Unirii numărul 73,

Centrul Vechi: Strada Franceză numărul 62,

Reclama

Piața Revoluției,

Kaufland: Strada Sergent Năstase Pamfil numărul 2,

Bulevardul Aviatorilor 72,

Reclama

Piața Arcul de Triumf,

Sky Tower: Barbu Văcărescu numărul 260,

Piața Presei,

Reclama

Piața Operei: Splaiul Independenței numărul 94.

Acestea sunt locații centrale ale orașului, intens circulate de mașini și de pietoni. Informațiile privind calitatea aerului colectate din aceste zone au fost relevante. În urma datelor colectate, s-a concluzionat că cel mai poluat loc din București este Centrul Vechi.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Sedinta de vineri a Consiliului General al Capitalei: Spitalele Bucurestiului vor fi digitalizate

Publicat cu

pe

Consiliul General al Municipiului București urmează să dezbată în şedinţa de vineri, 28 iulie, nouă proiecte de investiţii în infrastructura digitală a spitalelor, pentru care Primăria Capitalei va solicita finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie Agerpres.

Viceprimarul Horia Tomescu a precizat că proiectele vizează achiziţii de componente hardware, precum şi integrarea spitalelor din subordinea municipalităţii într-un sistem, cu informaţii despre medicamentele administrate, materialele folosite, dar şi fişele pacienţilor.

Proiectele totalizează 50,5 milioane lei şi vizează nouă spitale din subordinea PMB:

Reclama

– Spitalul Clinic de boli infecţioase şi tropicale “Victor Babeş” – proiectul “Modernizarea infrastructurii digitale” în cuantum de 5.934. 411 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare totala de 5. 877. 410 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a unităţii sanitare – 57.001 lei;

– Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino” – proiectul “Modernizarea reţelei de calculatoare, asigurarea cerinţelor de securitate necesare funcţionării corespunzătoare a aplicaţiilor clinice şi non clinice şi digitalizarea fluxurilor de documente”, în valoare de 6.468.434 lei, dintre care cheltuieli nerambursabile 5. 876. 234 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – 592.200 lei;

– Spitalul Clinic Colentina – proiectul “Digitalizarea fluxurilor interne de documente şi a modalităţii de interacţiune cu terţii” în cuantum de 5.876.234 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic Filantropia – proiectul “Digitalizarea activităţii” în cuantum de 5.901.186 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile 5.877.386 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie – 23.800 lei (inclusiv TVA);

– Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor – proiectul “Implementarea unei platforme informatice integrate pentru creşterea adresabilităţii şi interoperabilităţii”, în valoare de 6.225.376 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare de 5.877.392 lei, iar contribuţia proprie – 347.984 lei;

– Spitalul Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu” – proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii digitale”, în cuantum de 5.865.655 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” – proiectul “Creşterea nivelului de digitalizare”, în cuantum de 5.877.410 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

– Spitalul Clinic “Sfânta Maria” – proiectul “Sistem integrat de guvernanţă a datelor”, în cuantum de 5.856.620 lei (inclusiv TVA);

– Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian” – proiectul “Îmbunătăţirea activităţii specifice medicale a spitalului prin implementarea unei platforme securizate de creştere a siguranţei pacientului şi a unei platforme pentru managementul fluxului de documente” în cuantum de 2.938.117 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile.

Reclama

Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu arată că acesta este ultimul apel de proiecte pentru componenta “Sănătate” din PNRR.

El menţionează că municipalitatea a depus până în prezent patru proiecte de spitale noi cu o valoare de finanţare de 1,1 miliarde lei pentru componenta “Infrastructură spitalicească nouă”, dintre care a fost aprobat unul de 51 milioane lei.

Potrivit lui Tomescu,  au mai fost depuse 11 proiecte cu o valoare de 196 milioane lei pentru componenta “Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie”, fiind aprobate şase în valoare de 24 milioane lei.

Reclama

Pentru componenta “Reducerea riscului de infecţii nosocomiale”, au fost depuse zece proiecte cu o valoare de 216 milioane lei, iar cinci în valoare de 46 milioane lei au fost aprobate.

Proiectele care nu au fost aprobate sunt trecute pe lista de rezervă.

Horia Tomescu completează că trei proiecte cu o valoare de 67 milioane lei pentru componenta “Secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi” se află în evaluare la ministerul de resort.

Reclama

“Proiectele care nu au primit finanţare prin PNRR nu vor fi uitate la sertar, avem soluţii de finanţare din alte fonduri europene şi le vom face să devină realitate”, transmite viceprimarul Capitalei.

Continua sa citesti

Sanatate

Viceprimarul Stelian Bujduveanu: Continuăm activitatea de vânzare a cabinetelor medicale din București

Publicat cu

pe

Stelian Bujduveanu, viceprimarul liberal al Capitalei, anunță continuarea activității care are ca scop vânzarea de cabinete medicale.

„Vor fi scoase la vânzare alte 4 cabinete medicale, situate în Policlinicile Vitan și Apusului (sectoarele 3 și 6 din București).

Toate detaliile referitoare la spațiile, procedurile și termenele de depunere a documentelor sunt publice și le găsiți aici.

Reclama

Punem la lucru patrimoniul orașului, în interesul locuitorilor Capitalei”, transmite viceprimarul municipiului București.

Continua sa citesti
Reclama
Bani14 ore in urma

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită...

Sectorul 114 ore in urma

Surpriză majoră la Sectorul 1! Andrei Florin-Mircea de la Alternativa Dreaptă are 21% în sondaje

Potrivit unui sondaj, dacă duminca viitoare ar avea loc alegeri locale Clotilde Armand (USR PMP FD) ar lua cele mai...

Bucuresti14 ore in urma

Vine vara bine-mi pare! Locurile de joacă din Sectorul 1 se închid! Clotilde Armand nu își asumă…

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că de luni locurile de joacă din sectorul pe care îl administrează ar putea...

Culturao săptămână in urma

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă,...

Banio săptămână in urma

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare:...

Timp libero săptămână in urma

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale...

Reclama

La mare cautare