Amenzile continua dupa decizia CCR. Orban: ”Se dau amenzile la nivelul anterior ordonantei de urgenta”

Premierul Ludovic Orban a anuntat ca politistii vor continua sa ii sanctioneze pe cei care incalca ordonantele militare chiar si in urma deciziei CCR. ”Se dau amenzile la nivelul anterior ordonantei de urgenta”, a spus Orban.

<

”Noi am marit amenzile pentru a creste gradul de conformare la reguli. Faptul ca s-a luat decizia CCR nu inseamna ca nu se mai dau amenzi. Se dau amenzile la nivelul anterior ordonantei de urgenta”, a declarat Ludovic Orban.

Intrebat daca se ia in calcul o amnistie fiscala, care sa prevada „stergerea amenzilor”, Orban a raspuns: „Vom face o analiza a situatiei incasarilor amenzilor si in functie de asta vom lua decizia”.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat miercuri, dupa ce Curtea Constitutionala a admis sesizarea asupra OUG prin care se reglementeaza cuantumul amenzilor pe perioada starii de urgenta, ca spera ca Guvernul sa vina cu o formula prin care sa anuleze aceste amenzi. Weber a fost propusata de ALDE in aceasta functie.

„Noi i-am sfatuit de la bun inceput pe cei care au fost amendati sa conteste amenzile la instante, pentru ca aceasta este calea fireasca de urmat. Pe de alta parte, ma gandesc acum ca, avand in vedere ca sunt vreo 300.000 de astfel de amenzi, o asociatie a grefierilor spunea ca au primit deja vreo suta de mii de plangeri, ma gandesc, pur si simplu, ca sufocam instantele de judecata si atunci poate ca Guvernul va veni cu o formula, nu stiu daca amnistie sau de alt tip, dar prin care sa anuleze toate aceste amenzi, pentru ca multi poate nu le-au contestat ca nici nu au stiut, sunt oameni in varsta, cu putina scoala si fara resurse materiale, dar care s-au trezit cu niste amenzi uriase si sa nu stea oamenii cu teama ca le pot fi luate, nu stiu, casele, acareturile din casa, ar fi pacat. Eu sper sa vedem o astfel de actiune din partea Guvernului”, a afirmat Weber, pentru Agerpres.