Ambasada SUA a tinut sa il felicite pe Klaus Iohannis, marti, pentru primirea premiului „Otto cel Mare” din partea Germaniei. „Ne mandrim ca lucram cu Domnia Sa si cu administratia prezidentiala pentru a continua sa construim o Romanie stabila, libera si prospera, pentru multi ani de acum inainte”, a anuntat ambasada.

<

„Felicitari Presedintelui Klaus Iohannis pentru castigarea Premiului ‘Kaiser Otto 2020!’. Premiul a fost acordat ca recunoastere a contributiei Presedintelui Iohannis la consolidarea legaturilor dintre aliatii europeni si a eforturilor sale neobosite de a imbunatati vietile tuturor romanilor. Activitatea sa in calitate de Presedinte a transformat Romania intr-un lider la nivel regional si european. Ne mandrim ca lucram cu Domnia Sa si cu administratia prezidentiala pentru a continua sa construim o Romanie stabila, libera si prospera, pentru multi ani de acum inainte! ‘Herzliche Gluckwunsche’, Domnule Presedinte Iohannis!”, anunta Ambasada SUA.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va primi miercuri, 14 octombrie, la Magdeburg, Republica Federala Germania, premiul „Otto cel Mare” („Kaiser-Otto-Preis 2020”), pentru „onorarea marilor merite in procesul european de unificare”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfintilor Mauritius si Katharina), loc simbolic, cu semnificatie deosebita pentru istoria Europei, care adaposteste de peste 1000 de ani mormantul lui Otto I, Imparat al Sfantului Imperiu Roman.

In cadrul festivitatii, discursul Laudatio va fi rostit de catre Heiko Maas, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania. La ceremonie vor fi prezenti Reiner Haseloff, Premierul landului Saxonia Anhaltina, Rainer Robra, Ministru de Stat si Sef al Cancelariei de Stat Saxonia Anhaltina, precum si Lutz Trumper, Primarul general al orasului Magdeburg.

Premiul „Otto cel Mare” este acordat, o data la doi ani, personalitatilor si organizatiilor care au merite deosebite in procesul european de unificare si in promovarea gandirii europene. Distinctia a fost acordata pentru prima data in anul in 2005, cu ocazia aniversarii a 1200 de ani de existenta a orasului Magdeburg.

Printre personalitatile carora li s-a decernat pana in prezent aceasta distinctie se numara Cancelarul Germaniei Angela Merkel, fostul Presedinte al Germaniei Richard von Weizsacker, fostul Presedinte al Letoniei Vaira Vike-Freiberga, precum si fostul Inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate Federica Mogherini. In anul 2015, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a fost prima institutie distinsa cu acest premiu.

Anul trecut, presedintele a primit si premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020. Juriul i-a acordat aceasta distinctie pentru ca a fost „un campion de exceptie” in promovarea valorilor europene si a cooperarii din UE.