Daca noi nu stim sa facem agricultura moderna, tot mai multi investitori se arata interesati sa pompeze sume enorme de bani in tara noastra.
Anul trecut, au circulat informații că grupul românesc de agribusiness Brise este curtat de mai mulți investitori, atât chinezi, cât şi arabi. În final, antreprenorul Marius Bucur, care controlează Brise, a mers pe mâna chinezilor de la CEE Equity Partners, finanţat de guvernul Chinei.
Brise Group, unul dintre cele mai mari grupuri din agrobusiness din România, controlat de omul de afaceri Marius Bucur, a anunțat pe 14 martie, încheierea unui parteneriat strategic cu fondul chinez de investiţii CEE Equity Partners, finanțat de guvernul chinez.
Parteneriatul presupune o infuzie de 50 de milioane de euro din partea chinezilor pentru a moderniza şi dezvolta cele 15 silozuri de cereale cu o capacitate de 350.000 de tone pe care grupul românesc le deține.
Potrivit surselor din piaţă, fondul chinez va investi cele peste 50 de milioane de euro în modernizarea, integrarea, dezvoltarea şi construcţia unor hub-uri logistice şi silozuri de cereale uşor accesibile pe întreg teritoriul României.
Conform datelor Brise, compania dispune de silozuri şi baze de recepţie cu o capacitate de 350.000 de tone. Este tot mai clar că investitorii străini se bat să îşi facă loc în agrobusinessul românesc, atât în producţie, cât şi în comerţul cu cereale sau distribuţia de materii prime agricole, sectoare dominate de companii cu acţionariat străin.
Anul trecut, România a fost cel mai mare producător de floarea soarelui și porumb din spațiul UE și al treilea la grâu. Proximitatea fluviului Dunărea și a Mării Negre faciliează exportul produselor agricole pe apă, cel mai ieftin, fapt care îi conferă, la fel, un avantaj.
Tot anul trecut, în agribusiness-ul românesc a avut loc cea mai importantă tranzacție din toate timpurile, odată cu preluarea Agricost, compania antreprenorului român Constantin Duluțe, de fondul de investiții al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Al Dahra, pentru o sumă neconfirmată încă de aproape 250 de milioane de euro.
Cea mai mare fermă de cereale din Europa (57.000 de hectare) ar trebui să ajungă la o producție de 1 milion de tone de cereale şi furaje în România până în 2022, după cum au anunțat reprezentanții Al Dahra, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, cu o cifră de afaceri de 1 miliard de dolari.
Pe aceeași linie cu strategia de investiții strategice a arabilor de la Al Dahra Holding, CEE Equity Partners a fost creat de guvernului chinez cu scopul de a concentra pe regiunea Mării Negre, dar nu doar în agricultură, ci și în energie, telecom, infrastructură, producţie industrială, sănătate, turism etc.
Din 2014 încoace, CEE Equity Partners are deja în portofoliu 16 tranzacţii pe piețele din regiune.
Chinezii au o dispoziție de investiții între 20 și 100 de milioane de dolari pentru regiune, care pălește însă cu investițiile anunțate de arabii de la Al Dahra de jumătate de miliard de dolari și doar pentru agribusiness-ul românesc.

<

Cine sunt investitorii?

Cu toții am citit povești cu prinți și prințese, însă nu mulți avem ocazia de a interacționa cu familiile regale din lume. Orientul Mijlociu pare o lume a misterelor, o lume închisă, cu reguli stricte. Cu toate acestea, Andreea Ștefănescu, o tânără din Târgoviște, a reușit să aibă legături cu familia regală din Emiratele Arabe Unite, pentru care a lucrat vreme de șase ani.
Andreea absolvit trei dintre cele mai renumite școli de bune maniere și etichetă din lume: The English Manner, The Protocol School of Washington și The finishing School Institut Villa Pierrefeu, unde s-a perfecționat în diplomație, etichetă, limbaj al corpului sau cultură internațională.
Invitată la interviurile Ediției de dimineață, Andreea ne-a povestit cum de la un simplu pariu cu colegii de liceu a ajuns să facă parte din diplomația Emiratelor Arabe Unite, prin compania aeriană. Fiind web designer, Andreea nu și-a imaginat niciodată că va lucra ca stewardesă, însă aflând întâmplător de recrutările pentru Emirates și-a deschis noi orizonturi : „ Eu, de fapt, nu am urmărit să ajung stewardesă niciodată. Întâmplarea a făcut să ajung stewardesă, a fost un pariu cu foștii mei colegi de liceu. Singura companie cu care zburasem era Blue Air, mă uitam la stewardese ca la fetele de pe catwalk, nici prin cap numi-a trecut că o să ajung stewardesă. Eu lucram ca web designer, făceam parte dintr-un domeniu în care mai mult bărbații lucrează și atunci când am făcut pariul că aș putea să ajung stewardesă a fost mai mult în glumă decât în serios. Qatar era lingura linie aeriană care recruta în perioada respectivă în România. Acum 10 ani când eu am venit la Open Day cum se fac rectrutările pentru liniile aeriene din Orientul Mijlociu, țin minte că la Novotel s-au închis ușile pentru că erau peste 800 de oameni, iar eu nu mai voiam să îmi dau CV-ul pentru că în mintea mea atunci era că e ultima mea șansă să fiu printre stewardese, într-un mediu atât de feminin și să mă uit la ele, le admiram de pe scaun. Cred că am fost printre ultimele care și-au depus CV-ul și a doua zi m-au sunat, am venit pentru continuarea interviului, și a treia zi m-au sunat și așa am ajuns să rămân printre ultimele zece fete care au primit jobul pentru Qatar. Nu am ajuns în Qatar pentru că una dintre fete mi-au spus de Emirates care recrutau în săptămâna respectivă în Belgrad. Am luat cel mai ieftin tren, cu zarzavatul și găinile spre Belgrad, și uite așa dupa 5 spătămâni după pariu cred că aterizam în Dubai ca stewardesă la Emirates.”

Stabilindu-se în Dubai și având oportunitatea de a lucra cu familia regală, Andreea a învățat tot ce ține de cultura arabă, de la obiceiuri la tabuuri, la ce putem oferi în dar sau la cum ne putem îmbraca astfel încât să nu îi deranjăm pe ceilalți. Sunt multe diferențe culturale între România și Orientul Mijlociu, pe care trainerul de etichetă ni le-a expus : „ O să încep cu cele care sunt cele mai cunoscute. Este o țară islamică, așa că nu o să vorbim niciodată de adus cadouri alcool. În general, în România, bărbații tind să stea picior peste picior, și noi, femeile, arătând talpa piciorului către cineva. În Orientul Mijlociu nu poți face asta. Ei stau jos la masă, se cheamă magilis, spațiul unde sunt primiți invitații. În Orientul Mijlociu trebuie să ai grijă să ai șosete curate. La masă ei își acoperă picioarele cu vestimentația albă, dar și voi când vă așezați, încercați să nu direcționați picioarele spre nicio altă persoană din încăpere. Când oferim cadouri, să nu fie ceva pe care scrie Made in Israel, nu este tocmai bine primit cadoul, nimic din ce are reprezentații de oameni și atunci când mergeți la Moscheea Mare din Abu Dhabi să nu aveți tricouri cu repretentații de animale sau persoane. Dincolo de ce se spune în media, Orientul Mijlociu este foarte deschis, ei sunt foarte ospitalieri. Înainte, în cultura beduină când aveai oaspeți, le ofereai casa ta și tu nici nu ai vrea să stai în aceeași casă ca să nu deranjezi oaspeții. Aveți grijă cînd ajungeți acolo să nu admirați foarte mult obiectele personale, deoarece persoana se va simți obligată să vi-l ofere, iar ca să nu pierzi relația repectivă, trebuie să oferi înapoi un obiect de aceeași valoare.”

Transparenta face diferenta