Acuzatii grave la adresa primarului din Sectorul 1: Tudorache dezinformeaza!

0
457

Compania Iridex susţine că depozitul de la Chiajna, pe care compania îl administrează, funcţionează respectând cele mai bune practici în domeniu, în conformitate cu legislaţia românească şi cea europeană.
Poziţia companiei vine după ce primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, anunţa, la finalul săptămânii trecute, că Primăria Sectorului 1 întrerupe colaborarea cu proprietarul gropii de gunoi Iridex, un apropiat al lui Dan Voiculescu, după mai multe proteste care acuzau poluarea cu gaze toxice.
Într-un punct de vedere trimis G4Media.ro, reprezentanţii companiei Iridex susţin că toate acuzaţiile formulate de reprezentanţii municipalităţii sunt nefondate. Mai exact, depozitul ecologic de la Chiajna nu are capacitatea depășită, putând primi deșeuri municipale pentru încă cel puțin 2 ani, şi că nu „poluează cu gaze toxice”, depozitarea deșeurilor nepericuloase făcându-se în deplină siguranță pentru sănătatea populației și pentru mediu. În privinţa lipsei unei autorizaţii de mediu de închidere, aşa cum ar cere legislaţia europeană, firma asociată cu Corneliu Pascu, apropiat al lui Dan Voiculescu, spune că are, din 14 februarie 2018, Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 15 care este conformă prevederilor legale şi că firma a constituit deja un fond de închidere.
În ceea ce priveşte renunţarea, de către Primăria Sectorului 1, la depozitarea deşeurilor la groapa de la Chiajna şi alegerea gropii de la Vidra ca punct final, Iridex susţine că nu va fi rezolvată problema de fond, ci doar o va muta în altă parte. În plus, costurile suplimentare pentru transportul deșeurilor vor fi suportate de cetățeni, din taxe și impozite, adică din fonduri publice.
Schimbul de replici vine pe fondul expirării în cursul zilei de azi a contractului vechi de 20 de ani încheiat între Sectorul 1 şi firma IRIDEX care prevedea depozitarea deşeurilor din sector la groapa ecologică de la Chiajna, dar şi a protestelor de la sfârşitul săptămânii trecute a celor câteva zeci de locuitorii din zona de nord a Capitalei nemulţumiţi de mirosurile pestilenţiale persistente înregistrate din zona de nord a Capitalei în ultimele luni.

<