Acordul de guvernare 2020 – 2024, semnat luni de liderii PNL, USR PLUS si UDMR, prevede ca propunerea pentru functia de prim-ministru este Florin Citu, pentru presedinte al Senatului – Anca Dragu, iar pentru presedinte al Camerei Deputatilor – Ludovic Orban.

<

„Romania trece, impreuna cu intreaga lume, printr-o criza fara precedent. Ne asumam responsabilitatea pentru a conduce tara noastra in vremuri dificile. O facem cu deplina convingere ca Romania, cu decizii ferme pentru binele comun, poate iesi intarita atat din pandemie, cat si din dificultatile economice care decurg din aceasta”, se arata in document.

Liderii coalitiei mentioneaza, in textul acordului, ca „perioada de tranzitie post-comunista trebuie sa se incheie”, apreciind ca „statul roman are nevoie de reforme profunde pentru a raspunde nevoilor si asteptarilor societatii in secolul 21”.

„Consideram aceasta inevitabila transformare ca o oportunitate uriasa pentru a creste calitatea serviciilor publice si a vietii tuturor cetatenilor romani, indiferent de gen, etnie, religie, varsta, conditie sociala sau locul unde traiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de actiune care da substanta si directie proiectului nostru de inovare, dezvoltare si modernizare a statului”, se mai arata in acordul de guvernare.

In document se remarca prezenta scazuta la vot, care este „un semnal de alarma pentru democratie”, liderii PNL, USR PLUS si UDMR angajandu-se sa actioneze pentru a confirma increderea cetatenilor care i-au votat si pentru a castiga increderea celor care nu i-au votat.

„Vom fi transparenti, ne vom consulta cu organizatiile societatii civile, patronale, profesionale si sindicale si vom actiona pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmari aplicarea principiului subsidiaritatii, adica luam deciziile la un nivel cat mai apropiat de cetateni. Suntem trei formatiuni politice cu istorii si culturi organizationale diferite.

Ce ne-a adus impreuna a fost responsabilitatea fata de destinul Romaniei. Vedem diversitatea noastra ca o sansa de a ne completa reciproc si de a reprezenta diferite sperante ale cetatenilor romani. Ne leaga valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuala si solidaritate. Suntem hotarati sa aparam aceste valori atunci cand sunt amenintate si sa ducem Romania mai departe pe drumul ei european”, se mai arata in textul documentului.

De asemenea, liderii coalitiei de guvernare se angajeaza sa nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului din 6 decembrie.

„Ne angajam sa respectam vointa cetatenilor exprimata in 6 decembrie si sa nu schimbam, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetateni si majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide in formatiunile noastre”, se mentioneaza in acord.

Totodata, liderii celor trei partide isi asuma guvernarea pe o legislatura completa.

„Romania are nevoie de stabilitate, predictibilitate si solutii pe termen lung. Majoritatea parlamentara pe care ne bazam, constituita prin votul cetatenilor romani, ne obliga sa ne asumam guvernarea pentru o legislatura completa. Avem incredere ca acest pact si programul de guvernare sunt un fundament puternic pentru un guvern de lunga durata care poate aduce rezultate concrete pentru cetateni”, se mai mentioneaza in text.

Liderii formatiunilor din coalitie arata si ca vor propune oameni profesionisti in functiile de demnitate publica convenite, descurajand „nepotismul si clientelismul”.

„Afirmam dreptul fiecarei formatiuni semnatare de a-si nominaliza reprezentantii pentru functiile de demnitate publica convenite. Ne asumam sa propunem oameni profesionisti, cu experienta relevanta pentru domeniul pe care-l vor gestiona si cu o buna reputatie.

Vom descuraja nepotismul si clientelismul, vom actiona cu impartialitate si vom respecta principiul competentei pentru ocuparea functiilor publice prin concurs”, se mai precizeaza in textul acordului de guvernare.

Transparenta face diferenta