Intra in contact cu noi

Bucuresti

Acesta este locul din București pe care Ceaușescu îl ura foarte mult

Publicat cu

pe

Bucureștiul, denumit și „Micul Paris” în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, ascundea locuri pline de istorie, frecventate de înalta societate și personalități influente din diverse domenii. Totuși, exista și un loc în Capitală pe care Nicolae Ceaușescu îl detesta.

Deși emblematic pentru istoria României, era unul din puținele locuri în care fostul dictator nu suporta să meargă. Motivele țineau chiar de istoria locului și mai ales de cei care au frecventat acest spațiu plin de istorie, și anume Casa Capșa.

Parte din istoria României s-a scris la Casa Capșa

Reclama

În urmă cu mai bine de 170 de ani, în inima Bucureștilor, plin de burghezie, literați și visători, apărea un loc, mai exact o cafenea, ce avea să poarte numele unei familii de macedon-români, Capșa, ce se aflau deja aici încă din secolul al XVIII-lea, scrie playtech.ro.

Pe lângă celelate 32 de astfel de edificii, Casa Capșa avea să-și găsească locul în istorie, și asta datorită clientelei ce avea să o frecventeze, de la oameni ai literaturii acelor vremi și până la marii oameni politici, rămași în istoria acestui neam, toți aveau să devină clienți fideli ai acestei cafenele, recunoscută la nivel internațional, și aveau să scrie istoria acestui popor la câte o masă și cu o cafea bună în față.

Din acele vremuri au rămas o mulțime de povești boeme țesute în jurul cafenelei in inima Bucureștiuliui, iar parfumul vremurilor vechi s-a risipit, nici clientela nu mai este aceeași, și nici meniul de altătadă, plin de secrete franțuzești, nu mai este același, mărturie a acelor vremuri boeme fiind doar câteva fotografii.

Reclama

„Casa Capșa este un loc de legendă în București, situat pe Calea Victoriei, deschis în 1852, lângă cofetăria „La doi frați, Anton și Vasile Capsa”, vis-a-vis de Biserica Zlatari, în fostul Han Damari. După o scurtă perioadă a fost transferată în Casa Slatineanu, locația actuală.

Încă de la deschidere, acest local a început să fie vizitat de personalități celebre la acea vreme. În 1873, Casa Capșa a primit Marea Medalie la Expoziția Universală de la Viena, devenind astfel apreciată la nivel internațional, în 1882 a obținut licența de furnizor pentru casa prințului Milan Orbenovici al Serbiei, iar în 1908 a devenit furnizorul prințului Ferdinand al Bulgariei.”, se scrie pe site-ul cafenelei, legat de istoria acestui loc.

Anul 1886 avea să cimenteze și apariția hotelului

Reclama

Dar era mai mult decât o cafenea, clădirea impozantă fiind loc și de odihnă pentru cei care veneau în București, existând mai multe camere, devenind un hotel renumit al vremii, ceea ce este și astăzi. Și azi se mai păstrează parte din arhitectura externă și interioară a clădirii, majoritatea aducând aminte de gloria de altădată.

Hotelul avea să fie ridicat de unul din cei doi frați, Grigore Capșa în 1886, și așa cum este prezentată istoria sa pe site-ul locației, „Capșa a devenit locul de întâlnire oficial pentru diverse personalități din politică, jurnalism, artă și cultură. Grigore Capșa a înlocuit în București aspectul oriental cu cel occidental, reușind trecerea de la baklava și sarailie la cofetărie, ciocolată, ganache și bonbon”.

Casa Capșa, locul din România pe care Ceauşescu îl ura

Reclama

Pentru mulți, Casa Capșa era locul de întâlnire a clasei burgheze, a intelectualității, a politicienilor de rasă ai acelor vremi, dar și în următorul secol, interbelic, și chiar și în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Un moment important în istoria interbelică a Casei Capșa a fost dineul oficial susținut în 1920, la invitația Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, când a sosit la București celebrul mareșal francez Joseph Jacques Césaire Joffre, tot atunci fiind inventată de cofetarii de aici celebra prăjitură Joffre, făcută expre în cinstea marelui general francez.

Tot aici, mari oameni ai literaturii române, de la Virgil Carianopol, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Serban Cioculescu, Liviu Rebreanu, Ionel and Pastorel Teodoreanu, Camil Petrescu, Zaharia Stancu, Ion Minulescu și mulți alții, aveau să petreeacă zile întregi la Casa Capșa.

După 1948, când comuniștii veneau la putere, Casa Capșa avea să resimtă noua orânduire, iar ulterior, încet, încet, lucrurile aveau să se schimbe pentru acest loc plin de istorie, majoritatea proletarilor refuzând să calce pragul cafenelei deoarece le amintea de burghezia decadentă și de capitalismul deșănțat.

Reclama

Același lucru avea să-l facă și Nicolae Ceaușescu, refuzând orice tentativă de a trece pragul Casei Capșa, deși soției acestuia, Elena Ceaușescu, îi plăceau camerele luxoase și parfumul interrbelic din Casa Capșa. Dar, deși sub atenta supraveghere a comuniștilor, și după anii 50, Casa Capșa a rămas un loc de pelerinaj pentru marile nume din literatura românească, localul fiind frecventat chiar și de unul din fii cuplului dictator, Nicușor Ceaușescu. Deși Casa Capșa este locul din România pe care Ceauşescu îl ura, istoria scrisă aici nu are cum să fie ștearsă, iar locul rezistă și astăzi, impunător pe Calea Victoriei, informează playtech.ro.

Bucuresti

Accident sau atac mafiot în București? Doi interlopi spulberați de o mașină pe Șoseaua Fundeni

Publicat cu

pe

Doi bărbați au ajuns, joi seară, la spital, după ce au fost accidentați de un șofer care se deplasa pe Șoseaua Fundeni din Capitală, anunță Brigada Rutieră a Capitalei.

Cele două victime fac parte, potrivit unor surse judiciare, din clanul Chira.

„La data de 30 Noiembrie a.c., în jurul orei 17.20, Brigadă Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident de circulație. Conducătorul unui autovehicul care se deplasa pe Șos. Fundeni, dinspre Șos. Colentina către Șos. Pantelimon, când a ajuns în dreptul imobilului cu nr. 161, a surprins și accidentat doi pietoni”, anunță Brigada Rutieră.

Reclama

Polițiștii precizează că cei doi pietoni, doi bărbați în vârstă de 38, respectiv 20 de ani, au fost răniți și duși la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

„Conducătorul autovehicului a fost testat cu aparatele etilotest și DrugTest, rezultatele indicate fiind pentru consumul de băuturi alcoolice și pentru consumul de substanțe interzise. ~În continuare, polițiștii Brigăzii Rutiere efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și condițiilor producerii accidentului de circulație”, se arată în finalul comunicatului.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Firea: „Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate”

Publicat cu

pe

Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate. Doi primari nu sunt în stare să administreze unica parcare supraetajată construită de Primăria Capitalei, tot în mandatul meu ca primar general, acuză Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

„Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate. Doi primari nu sunt în stare să administreze unica parcare supraetajată construită de Primăria Capitalei, tot în mandatul meu ca primar general.

Zilele trecute, am văzut cu toții în presă cum a ajuns să arate singura construcție de tip Park&Ride realizată de Municipalitate, în zona Pantelimon. Coșurile de gunoi erau pline până la refuz, semn că nimeni nu le mai curățase de săptămâni întregi. Multe dintre instalații sunt vandalizate, pereții mâzgâliți cu tot felul de desene, iar locurile de parcare ocupate de mașini abandonate, cu praful pe ele de luni întregi.
Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 2 nu fac nimic pentru a-i încuraja pe șoferii care intră în București dintre Cernica sau Pantelimon să-și lase mașinile în parcare, cât timp sunt la serviciu sau în oraș cu alte treburi. Au luat o singură măsură, zero taxe, dar care nu este suficientă. În plus, cele două primării nu se înțeleg nici măcar să țină funcțională parcarea care a costat aproape 13 milioane de euro.
Chiar dacă în urma articolelor din presă au dispărut mormanele vizibile de gunoaie, restul problemelor au rămas.
În 2016 am găsit aici, la intersecția șoselelor Pantelimon și Vergului, o mare groapă și atât. În septembrie 2020, lucrările erau aproape gata. Dar au venit alegerile, s-a schimbat primarul și lucrările s-au oprit la 99%. Abia în iulie 2021, după opt luni, Primăria Capitalei a reușit să termine și acel rest de 1% și să deschidă parcarea. De atunci, vedem cu toții ce s-a întâmplat…”, scrie Gabriela Firea.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Cum se lucrează în București? Nicușor Dan: ”Proprietarul a modificat cu pixul pe panou data expirării autorizaţiei şi a continuat să lucreze”

Publicat cu

pe

Tribunalul Bucureşti a confirmat că lucrările de construire la clădirea de pe strada Visarion nr. 8 au fost ilegale, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

„Autorizaţia a expirat, noi nu am prelungit-o, iar proprietarul a modificat cu pixul pe panou data expirării autorizaţiei şi a continuat să lucreze. Se face un an de când am sesizat Parchetul, singurul organ competent să oprească lucrările, nu am avut niciun răspuns”, a scris Nicuşor Dan, vineri, pe Facebook.

El a atras atenţia că se înregistrează „o disoluţie a autorităţii în urbanism”, care începe cu Parchetul.

Reclama

„Cathedral Plaza, Visarion 8, Icoanei 2-8 sunt clădiri care vor fi demolate, chiar dacă vom mai pierde ani în procese”, a adăugat Nicuşor Dan.

Primarul Nicuşor Dan a declarat, pe 12 februarie, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru oprirea lucrărilor de construcţie la blocul aflat pe strada Visarion nr. 8, pe motiv că „sunt multe ilegalităţi şi falsuri”.

„După ce clădirea a fost demolată bucată cu bucată fără vreo autorizaţie, primarul PSD Firea a dat în 2019 autorizaţie pentru un bloc cu 5 etaje. Sunt multe ilegalităţi, chiar falsuri constatate de Parchet. Ca de obicei, Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a găsit nimic ilegal”, afirma Nicuşor Dan.

Reclama

Pe 7 iunie, edilul general al Capitalei îşi manifesta nemulţumirea că solicitările Municipalităţii de oprire a lucrărilor de pe străzile Visarion şi Icoanei nr. 2-8 nu au fost soluţionate de parchete.

Continua sa citesti
Reclama
Stiri Bucuresti actualitate7 ore in urma

Au început lucrările de refacere a trotuarelor pe B-dul Alexandru Ioan Cuza și Șos. Pantelimon din Capitală

Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiului București, a anunțat începutul lucrările de refacere a trotuarelor pe B-dul Alexandru Ioan Cuza și Șos....

Bani7 ore in urma

Sectorul care va atrage investii uriase in Romania in anii urmatori. Iohannis: ”România vrea să devină un lider în regiune”

Guvernele și companiile petroliere, prezente la Summitul pentru climă al Națiunilor Unite din Dubai, au promis să ia măsuri mai...

Bucurestio zi in urma

Accident sau atac mafiot în București? Doi interlopi spulberați de o mașină pe Șoseaua Fundeni

Doi bărbați au ajuns, joi seară, la spital, după ce au fost accidentați de un șofer care se deplasa pe...

Stiri Bucuresti actualitateo zi in urma

Primăria Capitalei vrea să amendeze șoferii care stau pe loc și nu opresc motorul mașinii

Primăria Capitalei ar putea adopta un proiect de hotărâre prin care se urmăreşte descurajarea staţionării maşinilor cu motorul pornit în proximitatea spitalelor,...

Transporto zi in urma

Primul tren produs de Alstom în Polonia pentru Român ajunge săptămâna viitoare la București

Primul tren produs de Alstom în Polonia pentru a fi livrat României ajunge sâmbătă seară la Curtici, fiind aşteptat în...

Timp libero zi in urma

Meteorologii anunță un weekend cu maxime de 18 grade, în București

După zile geroase, câteva ninsori, iată că Bucureștiul va fi martorul extremelor. De la temperaturi negative, sâmbătă și duminică se...

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: