Bucuresti
Acesta este locul din București pe care Ceaușescu îl ura foarte mult
Bucureștiul, denumit și „Micul Paris” în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, ascundea locuri pline de istorie, frecventate de înalta societate și personalități influente din diverse domenii. Totuși, exista și un loc în Capitală pe care Nicolae Ceaușescu îl detesta.
Deși emblematic pentru istoria României, era unul din puținele locuri în care fostul dictator nu suporta să meargă. Motivele țineau chiar de istoria locului și mai ales de cei care au frecventat acest spațiu plin de istorie, și anume Casa Capșa.
Parte din istoria României s-a scris la Casa Capșa
În urmă cu mai bine de 170 de ani, în inima Bucureștilor, plin de burghezie, literați și visători, apărea un loc, mai exact o cafenea, ce avea să poarte numele unei familii de macedon-români, Capșa, ce se aflau deja aici încă din secolul al XVIII-lea, scrie playtech.ro.
Pe lângă celelate 32 de astfel de edificii, Casa Capșa avea să-și găsească locul în istorie, și asta datorită clientelei ce avea să o frecventeze, de la oameni ai literaturii acelor vremi și până la marii oameni politici, rămași în istoria acestui neam, toți aveau să devină clienți fideli ai acestei cafenele, recunoscută la nivel internațional, și aveau să scrie istoria acestui popor la câte o masă și cu o cafea bună în față.
Din acele vremuri au rămas o mulțime de povești boeme țesute în jurul cafenelei in inima Bucureștiuliui, iar parfumul vremurilor vechi s-a risipit, nici clientela nu mai este aceeași, și nici meniul de altătadă, plin de secrete franțuzești, nu mai este același, mărturie a acelor vremuri boeme fiind doar câteva fotografii.
„Casa Capșa este un loc de legendă în București, situat pe Calea Victoriei, deschis în 1852, lângă cofetăria „La doi frați, Anton și Vasile Capsa”, vis-a-vis de Biserica Zlatari, în fostul Han Damari. După o scurtă perioadă a fost transferată în Casa Slatineanu, locația actuală.
Încă de la deschidere, acest local a început să fie vizitat de personalități celebre la acea vreme. În 1873, Casa Capșa a primit Marea Medalie la Expoziția Universală de la Viena, devenind astfel apreciată la nivel internațional, în 1882 a obținut licența de furnizor pentru casa prințului Milan Orbenovici al Serbiei, iar în 1908 a devenit furnizorul prințului Ferdinand al Bulgariei.”, se scrie pe site-ul cafenelei, legat de istoria acestui loc.
Anul 1886 avea să cimenteze și apariția hotelului
Dar era mai mult decât o cafenea, clădirea impozantă fiind loc și de odihnă pentru cei care veneau în București, existând mai multe camere, devenind un hotel renumit al vremii, ceea ce este și astăzi. Și azi se mai păstrează parte din arhitectura externă și interioară a clădirii, majoritatea aducând aminte de gloria de altădată.
Hotelul avea să fie ridicat de unul din cei doi frați, Grigore Capșa în 1886, și așa cum este prezentată istoria sa pe site-ul locației, „Capșa a devenit locul de întâlnire oficial pentru diverse personalități din politică, jurnalism, artă și cultură. Grigore Capșa a înlocuit în București aspectul oriental cu cel occidental, reușind trecerea de la baklava și sarailie la cofetărie, ciocolată, ganache și bonbon”.
Casa Capșa, locul din România pe care Ceauşescu îl ura
Pentru mulți, Casa Capșa era locul de întâlnire a clasei burgheze, a intelectualității, a politicienilor de rasă ai acelor vremi, dar și în următorul secol, interbelic, și chiar și în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Un moment important în istoria interbelică a Casei Capșa a fost dineul oficial susținut în 1920, la invitația Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, când a sosit la București celebrul mareșal francez Joseph Jacques Césaire Joffre, tot atunci fiind inventată de cofetarii de aici celebra prăjitură Joffre, făcută expre în cinstea marelui general francez.
Tot aici, mari oameni ai literaturii române, de la Virgil Carianopol, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Serban Cioculescu, Liviu Rebreanu, Ionel and Pastorel Teodoreanu, Camil Petrescu, Zaharia Stancu, Ion Minulescu și mulți alții, aveau să petreeacă zile întregi la Casa Capșa.
După 1948, când comuniștii veneau la putere, Casa Capșa avea să resimtă noua orânduire, iar ulterior, încet, încet, lucrurile aveau să se schimbe pentru acest loc plin de istorie, majoritatea proletarilor refuzând să calce pragul cafenelei deoarece le amintea de burghezia decadentă și de capitalismul deșănțat.
Același lucru avea să-l facă și Nicolae Ceaușescu, refuzând orice tentativă de a trece pragul Casei Capșa, deși soției acestuia, Elena Ceaușescu, îi plăceau camerele luxoase și parfumul interrbelic din Casa Capșa. Dar, deși sub atenta supraveghere a comuniștilor, și după anii 50, Casa Capșa a rămas un loc de pelerinaj pentru marile nume din literatura românească, localul fiind frecventat chiar și de unul din fii cuplului dictator, Nicușor Ceaușescu. Deși Casa Capșa este locul din România pe care Ceauşescu îl ura, istoria scrisă aici nu are cum să fie ștearsă, iar locul rezistă și astăzi, impunător pe Calea Victoriei, informează playtech.ro.
Bucuresti
900 de blocuri din Bucuresti, fara apa calda
Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. Compania Municipală Termoenergetică București (CMTEB) S.A. anunță că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice. Lucrările vor afecta toate sectoarele Capitalei.
Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. În sectorul 2 al Capitalei, lucrările vor dura pană pe 19 august, potrivit Termoenergetica. În zona cuprinsă între traversarea Căii Giulești și Calea Griviței, Sectoarele 1 și 6, se fac lucrări de reparație și modernizare a conductelor. 12 blocuri rămân fără apă caldă până pe 6 august, la ora 23:00.
Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1973.
De asemenea, conductele vor fi reparate și în zona străzilor Torentului, Cozia, Terasă Colentina, Doamna Ghica din Sectorul 2. Până pe 19 august, la ora 23:00, 452 de blocuri nu vor avea agent termic. Magistrală I Sud având o vechime de 40 de ani. Anul trecut, în zonă, a fost înlocuit un tronson de peste 150 metri de țeavă.
În Sectorul 3, se vor face lucrări de modernizare în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București – Obiectiv 3 Magistrală I Sud tronson CM18 – CB5/C – CV4”. În acest context, două puncte termice, respective 17 blocuri, rămân fără apă caldă până pe 10 august, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1965.
Tot în Sectorul 3, se fac lucrări de reparații pentru o conductă din 1975 iar alte aproape 230 de nu au agent termic până pe 7 august, la ora 23:00.
În Sectorul 4, pe strada Nitu Vasile, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1987.
Lucrări se vor face și pe strada Luică și 166 blocuri nu vor avea apă caldă până în data de 7, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1976.
Pe Bulevardul Unirii din Sectorul 5 al Capitalei, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă, către 14 blocuri, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1990.
Și în strada Virtuții din Sectorul 6, se vor executa lucrări de refacere a căminului „CU3” și de înlocuire a unor vane cu diametrul de 800 mm, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice și un modul, până în data de 9 august 2024, orele 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei este 1976.
Bucuresti
Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest! 3 Octombrie – Universitata Politehnică București
- Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest, va avea loc pe 3 octombrie 2024, în Aula Magna din cadrul Universității Politehnica din București și va aduce unii dintre cei mai renumiți speakeri internaționali din domeniu față în față cu publicul român.
Psiholog clinician și autor de renume mondial, Dr. Shefali Tsabary vine în premieră în România, pentru a discuta despre arta și practica parenting-ului conștient și despre cele mai eficiente modalități de a crește copii autentici, fericiți și rezilienți.
Potrivit The Parenting Index*, la nivelul anului 2021, 61% dintre părinții din România resimțeau o presiune intensă din partea societății în legătură cu modul în care aleg să își crească proprii copii, în vreme ce 46% dintre ei considerau că rolul de părinte este mai dificil decât s-ar fi gândit.
„Într-o epocă în care parenting-ul se poate simți precum navigarea unui labirint de sfaturi în continuă schimbare, este esențial să ne unim pentru a împărtăși, învăța și crește ca o comunitate informată. Evenimentul nu este doar despre diseminarea informațiilor; este despre declanșarea conversațiilor, formarea de conexiuni și crearea unei rețele de sprijin care se extinde cu mult dincolo de aceste ziduri. Prin paneluri de experți și sesiuni interactive, aspirăm să reducem decalajul dintre cercetarea academică de ultimă oră și practica de zi cu zi”, spune Diana Bălan, fondator ParentED Fest.
În cadrul evenimentului, unii dintre cei mai renumiți specialiști internaționali din domeniu vor interacționa cu publicul din România:
- Dr. Shefali Tsabary, psiholog clinician, speaker internațional și autorul cărților cu vânzări record “Harta parentingului modern” și „Părintele conștient”, traduse inclusiv în limba română, vine în premieră în România. “Paradigma tradițională de parenting are la bază ierarhia și presupune că părintele știe mai bine. Parenting-ul conștient detonează această paradigmă și aduce reciprocitatea în relație. Aș spune că, de multe ori, profesorul este copilul, învățând părintele cum să devină o versiune mai bună a sa și, mai ales, cum să trăiască în prezent, așa cum doar copiii știu să trăiască”. Dr. Shefali reușește să cuprindă în cărțile sale provocările cu care familiile se confruntă în 2024, ajungând astfel la milioane de părinți din întreaga lume și demontând rând pe rând metodele învechite de a-i educa pe cei mici, în urma a numeroase cercetări și ani întregi de experiență.
- Dr. Deborah MacNamara, om de știință, consilier clinician și expert în parenting cu peste 25 de ani de experiență, autoarea uneia dintre cele mai celebre cărți dedicate părinților din întreaga lume – „Rest, Play, Grow”. “Copiii noștri nu sunt meniți să facă eforturi pentru dragostea noastră. Ei sunt meniți să se simtă confortabil în grija noastră pentru a se putea juca și dezvolta. De asta, siguranța relației este esențială”.
- Dr. Vanessa Lapointe, doctor în psihologie, autor și „educator pentru părinți”, va contribui la înțelegerea evoluției copiilor și va oferi sfaturi părinților într-una dintre cele mai mai provocări ale parentingului: cum putem insufla celor mici reziliență fără să cauzăm traume. “Din păcate, principala lecție pe care o învață copiii de la disciplinarea clasică este că dragostea părinților este condiționată și în directă legătură cu un comportament de obediență”.
- Dr. Greer Kirshenbaum, expert în parenting, autor, cercetător în neuroștiințe, specialist în somnologie infantilă și dezvoltarea timpurie a copiilor, va vorbi la București despre unul dintre cele mai importante subiecte din parentingul modern: gestionarea stresului pentru a construi sănătatea mintală a bebelușilor și părinților. “Sănătatea somnului se construiește, ajutându-ți copilul să adoarmă și să readoarmă, ținându-l în brațe și oferindu-i dragoste cât timp are nevoie de tine”.
ParentED Fest este susținut de Lidl România – Strategic Partner, Sanador – Heathcare Partner, alături de ThedaMar, AutoKlass, One United Properties, Catena, Casa Timiș, Raiffeisen Bank și CEC Bank. Parteneri media: ZYX Books și Euromedia.
Biletele sunt puse în vânzare pe https://parentedfest.ro/ și în rețeaua IaBilet.ro.
Bucuresti
Salonul Bicicletei revine în Capitală
Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.
Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.
De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.
Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.
Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.
Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.