Grupul financiar austriac Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România, ar putea vinde în acest an cel mai mare teren pe care îl deţine în România, după ce a decis să se concentreze doar pe proprietăţile de retail şi birouri.

<

Fosta platformă industrială Ventilatorul, în suprafaţă de 5,3 hectare, este prospectată deja de mai mulţi investitori activi pe piaţa imobiliară românească, iar anul acesta se aşteaptă finalizarea vânzării terenului, potrivit brokerului care reprezintă vânzătorul în acest proces.
„Investitorii interesaţi de acest teren sunt jucători existenţi pe piaţă. În general, pariem mai mult pe jucătorii consacraţi pentru a face proiecte complexe. E foarte posibil ca anul acesta să încheiem o tranzacţie“, a declarat Mihnea Şerbănescu, directorul general al companiei de consultanţă Cushman & Wakefield Echinox.
Terenul este amplasat chiar lângă viitoarea staţie de metrou Academia Militară, de pe magistrala 5 – aflată acum în construcţie. Planul Urbanistic Zonal pentru acest lot prevede funcţiuni mixte de birouri şi locuinţe, iar brokerul imobiliar îl vede ca pe un echivalent al proiectului Timpuri Noi Square, realizat de Vastint (divizia imobiliară a grupului IKEA) în locul fabricii Timpuri Noi din Bucureşti. Dată fiind similaritatea de suprafaţă şi zonă a celor două terenuri, se poate estima că preţul la care s-ar putea vinde Ventilatorul să fie de circa 30 mil. euro, în contextul în care lotul Timpuri Noi a fost tranzacţionat cu 34 mil. euro.
Faptul că AFI Europe dezvoltă deja un nou proiect de birouri tot pe Şoseaua Progresului, în locul fabricii Inox, iar omul de afaceri Adriean Videanu are în derulare un Plan Urbanistic Zonal pentru fabrica sa Titan Mar, unde este prevăzută tot construcţia de locuinţe şi birouri, îl determină pe Mihnea Şerbănescu să remarce că această zonă va fi o extindere firească a polului de birouri care se conturează deja în zona Orhideea-Politehnica.
Despre posibilitatea ca terenul Ventilatorul să fie achiziţionat de un investitor nou pentru piaţa românească, Şerbănescu spune că proiectele complexe vor fi realizate mereu de către investitori cu experienţă locală. „Investitorii noi sunt la porţile României, dar încă în expectativă, din cauza instabilităţii fiscale şi politice. Complexitatea problemelor administrative este considerată un risc major“, adaugă el.
Vânzări de terenuri
Immofinanz a început anul trecut o campanie de vânzare a terenurilor pe care le mai deţine în România. A vândut un teren situat pe bulevardul Ghencea din Bucureşti, în suprafaţă de 1,2 hectare, şi altul amplasat pe strada Erou Iancu Nicolae din Voluntari, în suprafaţă de 1,3 hectare. În plus, se află în ultima etapă cu vânzarea unui lot de 10.800 mp de pe strada Vasile Lascăr din centrul Capitalei.
„Vom continua procesul de vânzare al proprietăţilor rămase care nu fac parte din businessul nostru de bază, cu scopul de a ne consolida afacerea”, a declarat Sorin Vişoianu, Country Manager Operations pentru Immofinanz România.
Austriecii au mai anunţat că şi alte terenuri, situate în Bucureşti, cu o suprafaţă totală de 70.000 mp, sunt în proces de vânzare şi vor fi vândute în perioada următoare, printre acestea numărându-se şi platforma Ventilatorul.

Citeste mai multe pe Capital.ro
Transparenta face diferenta