Sectorul 1
Îngropată în gunoaie, Clotilde Armand cere declararea „starii de alerta sanitara” in Sectorul 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anuntat vineri dimineata ca a solicitat prefecturii ca pe raza sectorului sa fie declarata „starea de alerta din cauza situatiei sanitare”. Romprest refuza din nou sa ridice gunoaiele de pe strazile din sector.
„Am solicitat Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta sa inainteze Prefecturii Municipiului Bucuresti o adresa prin care sa declare starea de alerta din cauza situatiei sanitare de pe raza teritoriala a Sectorului 1 cauzata de santajul si suspendarea coletarii gunoiului de catre operatorul de salubritate.
In paralel, am purtat discutii cu firmele de sortare a gunoiului din Sectorul 1 si am ajuns la un acord. Am aflat ca statiile de sortare si-au redeschis portile incepand de astazi dimineata pentru a primi gunoiul colectat de Romprest. Aceste statii erau inchise din cauza neachitarii de catre compania Romprest a facturilor datorate in ciuda platilor facute de Primaria Sectorului 1.
PS: Va rog sa sunati la Politia Locala Sector 1 si continuati sa reclamati neridicarea gunoiului Dvs. Este foarte important acest lucru. O sa va explic mai tarziu de ce. Stiu ca nu este cea mai confortabila situatie: va citesc mesajele, umblu zilnic in sector si vad cu ochii mei ce se intampla. Dar de asta suntem noi aici. Sa rezolvam problemele. Acest episod negru din istoria Sectorului 1 cauzat de politicieni corupti si mafia gunoaielor va lua curand sfarsit. Va promit. Multumesc tuturor celor care sunteti alaturi de mine”, a anuntat Armand, vineri dimineata.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat joi ca firma Romprest Service SA solicita de la Sectorul 1 plata sumei totale de 350 milioane de lei, aproximativ 1 milion de lei/zi, adica o treime din bugetul unitatii administrativ-teritoriale. „Nu facem niciun pas inapoi in fata mafiei gunoiului. Ridicati gunoiul sau plecati!”, a spus Clotilde Armand.
Edilul a prezentat joi consilierilor care este situatia contractului cu compania Romprest Service SA. Consilierii locali au respins joi doua proiecte initiate de primarul Sectorului 1, care priveau derularea contractului cu compania Romprest Service.
„Costul salubrizarii pentru anul trecut a fost de 266 de milioane de lei, la care se adauga facturi de 83 de milioane de lei aflate in litigiu, ceea ce insemana un total de 350 de milioane de lei pe care Romprest considera normal sa ii primeasca intr-un an, rezulta un total de 1 milion de lei pe zi, adica o treime din bugetul Sectorului 1. Noi nu ne putem mentine la asemenea costuri,” a afirmat edilul, citata intr-un comunicat de presa al primariei.
Primaria a platit de la inceputul anului, 60 de milioane de lei pentru patru luni, bugetul fiind de 130 de milioane pentru tot anul.
„Trebuie sa stiti ca am platit in avans toate facturile care sunt legate de gunoiul menajer. Am primit astazi cei trei sortatori cu care lucram. Sortatorii spun ca nu au mai fost platiti din februarie desi noi am achitat facturile catre Romprest, ceea ce inseamna o suma de 6 milioane de lei. Aici vorbim despre facturile pentru persoanele fizice. Nici facturile pentru persoanele juridice nu au fost platite, dar aici nu am ce sa fac. Am platit vineri in avans, in sensul ca factura nu era scadenta, o suma de 9 milioane de lei, pentru a debloca situatia,” a afirmat primarul Sectorului 1.
ANRSC obliga Primaria sa aiba raporturi directe cu sortatorii de deseuri
Clotilde Armand a precizat ca Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) a obligat primaria sa aiba raporturi directe cu sortatorii de deseuri, printr-o procedura concurentiala.
„Cu sortatorii nu este o situatie corecta. Era un pret stabilit intre Romprest si sortatori, nu era un pret care sa fie rezultatul unei proceduri competitive. Noi vom rectifica, vom face exact ce ne cere ANRSC si vom organiza, deja am lucrat la caietul de sarcini, vom organiza procedura ca sa fie o achizitie publica corecta, directa intre Primaria Sectorului 1 si sortatori. Intre timp am ajuns, inainte sa putem desfasura profesionist procedura, intr-o situatie de criza, pentru ca sortatorii nu au mai suportat sa nu fie platiti. Discut cu ei ca intr-un mod urgent, printr-o achizitie mai rapida, sa preluam noi acest contract, ” a declarat primarul Sectorului 1.
Clotilde Armand a precizat ca primaria incearca sa faca plata direct catre sortatorii de deseuri, dar acestia nu sunt subcontractori declarati in acest contract, asa ca legea nu permite sa se faca plata direct catre ei, fara sa existe o procedura precisa pentru asta.
„Am incercat sa fac o sesiune de tranzit, dar nu pot, pentru ca eu deja am platit aceste facturi, nu pot sa le platesc odata catre Romprest si odata catre sortatori. Asa ca solutia la care lucram acum, chiar daca Romprest nu a agreat-o, este sa avem o plata directa care sa fie gata in cateva ore, cateva zile si sa deblocam situatia pentru ca sortatorii sa-si deschida usile pentru deseurile noastre,” a mai afirmat edilul.
Primarul a explicat ca sunt doua posibilitati prin care se poate stabili un pret sau un cost: ori o procedura competitiva ori cheltuielile nete ale operatorului plus un profit agreat, care la nivel european este de 5,5% din cheltuielile nete. Clotilde Armand a pledat pentru tarife corecte percepute de Romprest, care sa corepunda realitatii.
„In concluzie, daca reusim sa avem niste tarife corecte care corespund cu realitatea si daca reusim sa avem niste frecvente corecte care corespund cu necesitatile noastre, atunci vom rezolva criza in care ne aflam de cateva luni,” a conchis primarul Sectorului 1.
Doua proiecte initiate de primarul Sectorului 1, care priveau derularea contractului cu Compania Romprest Service, au fost respinse joi, 3 iunie, de consilierii locali cu 12 voturi „pentru” si 15 „abtineri”. Este vorba despre proiectele 2 si 3 de pe ordinea de zi:
1. Proiect de hotarare pentru mandatarea primarului de a negocia cu operatorul de salubrizare eficientizarea activitatii de maturat, spalat, stropire si intretinere a cailor publice din cadrul serviciului public de salubrizare in aria administrativ-teritoriala a Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti.
2. Proiect de hotarare privind exercitarea dreptului de control al Consiliului Local al Sectorului 1 in vederea determinarii cheltuielilor nete necesare pentru prestarea serviciului public de salubrizare pe raza teritoriala a Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti de catre operatorul Compania Romprest Service SA.
Sectorul 1
A început construcția grădiniței și școlii publice din Greenfield

Primăria Sectorului 1 anunță că au început lucrările la Complexul Educațional Greenfield. Acolo se vor construi o școală și o grădiniță.
Constructorul a început turnarea fundației. Grădinița va avea un singur etaj și o suprafață construită desfășurată de 2548,47 mp, din care o suprafață utilă totală de 2297,24 mp. Aceasta va avea o capacitate de 150 preșcolari, împărțiți în 15 grupe.
Școala Gimnazială va avea o capacitate de 390 elevi, distribuiți în 13 săli de clasă. Aceasta va fi structurată în două corpuri: primul va cuprinde săli de clasă, laboratoare și spații administrative, pe când cel de-al doilea va integra o sală de sport, o bibliotecă și ateliere de arte/muzică.
Contractul a fost semnat pe data de 5 aprilie si se va construi în partea de nord a Bucureștiului între Pădurea Băneasa, Pădurea Tunari și Aleea Teișani pe un teren donat Consiliului General al Municipiului București și transmis în administrare Sectorului 1 al Municipiului București.
Inițial, licitația a fost lansată la începutul anului 2022, însă a fost anulată, din lipsă de oferte. Investiția costa 53,5 milioane de lei fără TVA.
Sectorul 1
Surpriză majoră la Sectorul 1! Andrei Florin-Mircea de la Alternativa Dreaptă are 21% în sondaje

Potrivit unui sondaj, dacă duminca viitoare ar avea loc alegeri locale Clotilde Armand (USR PMP FD) ar lua cele mai multe sufragii, urmată de candidatul Alianței PSD-PNL, George Tuță, surpiza consituind-o avocatul Andrei Florin-Mircea de la Partidul Alternativa Dreaptă care s-ar clasa pe locul 3.
Cum era de așteptat, fiind abia început de campanie, iar cetățenii locuitori ai Sectorului 1 nefiind încă familiarizați cu cei care se luptă pentru fotoliul de primar, Clotilde Armand se află pe primul loc în preferințe cu un scor de 28%.
Clotilde Armand, actual primar al Sectorului 1 este susținută de Alianța Dreapta Unită formată din USR, PMP și Forța Dreptei.

Pe locul doi, potrivit sondajului Sociopol, s-ar clasa candidatul Alianței PSD-PNL, George Tuță, cu 23%. Deși nu este încă cunoscut pentru oamenii din Sectorului 1, Tuță, care nu are prea multă experiență politică, se apropie destul de mult de Clotilde Armande care are notorietate prin pisma actualului mandat de primar. Mircea Andrei, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă, și ocupantul locului trei în sondaj este un new entry în competiția electorală din acest sector, dar are în spate experiență politică, spre deosebire de Tuță. Mircea Andrei este avocat si fost senator PDL și locuiește de mulți ani în Sectorul 1, unde a fost implicat activ în viața socială. Competiție stânsă în treiEste de monitorizat în perioada următoare evoluția acestui candidat, care transformă campania electorală într-o competiție în trei, la scor strîns, între Clotilde Armand, George Tuță și Mircea Andrei. Pe locul cinci, cu 10%, un alt vechi politician care încearcă revenirea: Liviu Negoiță de la PUSL. Negoiță care pe vremuri conducea în mod detașat competiția electorală în Sectorul 3, înainte să vină celălalt Negoiță – Robert – să-i tragă sectorul de sub picioare.
Sectorul 1
Avocatul Andrei Florin-Mircea candideaza la functia de primar in Sectorul 1! Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 aproape de final

Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 este aproape de final deoarece mai este putin pana la alegerile locale. Circul promovat timp patru ani atat de primarul in functie Clotilde Armand cat si de partidele politice din Consiliul Local Sector 1 l-au determinat pe avocatul Andrei Florin-Mircea sa candideze la functia de primar pe listele partidului Alternativa Drepta (AD).
Sambata, 17 februarie, Partidul Alternativa Dreapta isi lanseaza candidatii pentru alegerile din 2024, iar pentru Primaria sectorului 1 este anuntat avocatul Andrei Florin-Mircea.
„Este de neinteles pentru orice om cu bun simt de ce partidele de la putere au predat Sectorul 1 in mainile celui mai incompetent primar, conform ultimelor cercetari sociologice. Cel mai important sector al Capitalei, sursa principala de venit pentru bugetul Capitalei, locul unde se regasesc cele mai importante institutii, obiective turistice si companii a fost abandonat din cauza calculelor meschine de partid si a intereselor personale.
Sectorul 1 are de acum o alternativa reala, pentru ca astazi, Sectorul 1 nu are primar, ci un functionar platit din bani publici, alaturi de cohorta de consilieri pe care nu-i stie nimeni, care a ingropat sectorul in gunoi, l-a umplut de sobolani, i-a blocat dezvoltarea si l-a transformat, din Perla Capitalei, in groapa de gunoi a Capitalei”, a declarat fostul senator Andrei Florin-Mircea.
Cariera profesionala a candidatului AD a fost in principal in zona magistraturii activand in cadrul Tribunalului Bucuresti si absolvent al Inaltei Scoli de Magistratura, specializat in Drept International si Relatii Economice Internationale; cadru didactic Universitar; arbitru si Presedinte al Curtii de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie Ilfov; Senator (2008-2012) si Secretar al Comisiei Juridice a Senatului. Avocat titular al Casei de Avocatura „Mircea Andrei si Asociatii”.