Nicuşor Dan: Gabriela Firea minte, n-are bani pentru că a umflat bugetul Primăriei

0
330
Deputatul independent Nicuşor Dan o acuză pe Gabriela Firea că spune o minicună pentru a justifica uriaşa gaură din bugetul Primăriei Capitalei, care a dus la situaţia de „faliment nedeclarat”. Dan susţine că adevăratul motiv este supraevaluarea exagerată a încasărilor, niciudecum scăderea cotei repartizate din impozitul pe venit.
Într-un comunicat de presă, Nicuşor Dan precizează că a atras atenţia încă din aprilie, când a fost adoptat bugetului Primăriei Capitalei, că estimarea la 3,5 miliarde de lei a veniturilor proprii ale municipalității (fără cotele defalcate din impozitul pe venit), era de 10 ori mai mare decât media veniturilor proprii ale ultimilor trei ani.
Conform aceleiaşi surse, în anii anteriori veniturile au fost de 0,48 miliarde de lei (2018), 0,3 miliarde lei (2017) şi 0,38 miliarde lei (2016).
„Documentul intern al Primăriei Capitalei din iunie 2019 arată că Primăria Municipiului București estimează că nu va încasa cel puțin 35% din veniturile estimate, adică cel puțin 2,37 miliarde lei.
Prezentarea de date oficiale, vădit false, reprezintă o bătaie de joc la adresa bucureștenilor. În data de 30 mai Consiliul General a votat, la propunerea primarului, o rectificare bugetară în care reconfirma venituri totale de 6,8 miliarde lei. Peste câteva zile, printr-un document intern se arată că cel puțin 2,37 miliarde lei nu se vor încasa. Nu se cunoștea informația asta în 30 mai când s-a rectificat bugetul?” a scris Nicuşor Dan.
„Vreau să demontez o minciună pe care Primarul Firea o prezintă public de săptămâni încoace. Spune că explicația situației financiare dezastruoase a municipalității vine din cotele defalcate pe venit, mai mici decât în anii precedenți. Așa cum vedem în grafic, Primăria a primit cu doar 0,46 miliarde lei mai puțin în 2019 decât în 2018. Diferența până la 2,37 miliarde lei pe care primăria spune că nu le va încasa reprezintă 1,91 miliarde lei. Recunoscând că nu poate încasa 35% din venituri, primăria recunoaște că a umflat artificial bugetul cu 1,91 miliarde lei.”

În opinia lui Nicuşor Dan singura soluție pentru evitarea falimentului este o restructurare severă a cheltuielilor primăriei.