Acasă Timp liber Marele actor Ștefan Iordache evocat de actori și prieteni la Gala Cine...

Marele actor Ștefan Iordache evocat de actori și prieteni la Gala Cine Magnific

392
”Ștefan Iordache este urieșesc”. Așa îl descria Olga Tudorache pe marele actor, într-o discuție cu Marius Vodochi. ”Era un aristocrat al Ferentariului, care stând la o șuetă cu prietenii, începea să recite Minulescu”. Așa îl descrie actrița Gabriela Popescu. ”Avea o vie frumoasă la Gruiu. Spunea că via se cântă, nu se culege în tăcere”. Așa și-l amintește Florin Chilian. Așa, cu povești și muzică ne-am amintit, aseară, despre Ștefan Iordache, talentul și omul.
Puține sunt ocaziile în care marilor actori li se mai acordă atenție după ce ei pleacă în nemurire. Se mai rostește câte o frază în amintirea lor, la revizionarea vreunui film, prietenii mai deapănă amintiri… Dar o gală dedicată lor? Prea rar! Ei bine, una dintre aceste rare ocazii a fost oferită publicului de prima ediție a galei Cine Magnific, organizată în memoria lui Ștefan Iordache de către Centrul Cultural și de Tineret ”Ștefan Iordache” și Primăria Sector 5, la Teatrul Apolo 111.
O seară vibrantă, deschisă cu un recital al cvartetului ”Imagine” și în care poeziile recitate in memoriam de actorii Gabriela Popescu, Lavinia Șandru și Marius Vodochi s-au împletit într-un mod special cu sensibilitatea povestirilor Danei Dembinski, toate pe un fundal artistic care te transporta într-o stare nostalgică, desăvârșită prin tehnica Sand Art a Marianei Pachis.  ”Ștefan Iordache m-a învățat ce înseamnă tăcerea și valențele ei. Era îndrăgostit de țara noastră. O iubea enorm. Ștefan Iordache este singurul actor pe care l-am cunoscut și care n-a jucat cu mine în afara scenei. Îi plăcea atât de mult să cânte și urma să facem împreună un album, dar timpul n-a mai avut răbdare…”, spunea, aseară, Florin Chilian, printre piesele pe care le-a cântat și care erau preferate de Ștefan Iordache.
Cum ar fi răspuns Ștefan Iordache unui asemnea eveniment laudatio? Poate că Marin Vladimir, producător de film și fost director al Casei de Filme 1 avea dreptate: ar fi spus ca matematicianul  D’Alembert, acum 300 de ani, când rezolva, în fața audienței, o problemă complicată – vă prezint teorema al cărei nume am onoarea să îl port.
Gala Cine Magnific s-a încheiat cu vizionarea filmului ”Noiembrie, ultimul bal”, regizat de Dan Pița, un alt uriaș talent, prieten al celui ce a fost Ștefan Iordache.
<