Acasă Stiri Bucuresti actualitate Firea ii anunta pe toti locatarii din blocuri cu bulina ca TREBUIE...

Firea ii anunta pe toti locatarii din blocuri cu bulina ca TREBUIE SA SE MUTE!

693

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, le-a cerut joi reprezentanţilor direcţiilor din PMB responsabile cu implementarea programului de acţiuni pentru reducerea riscului seismic al imobilelor expertizate tehnic şi încadrate în clasa I, cu pericol public, să stabilească o serie de proceduri pentru urgentarea acţiunilor de consolidare a acestor clădiri.
Potrivit unui comunicat al PMB, Gabriela Firea le-a solicitat factorilor implicaţi să iniţieze o campanie de informare prin care cetăţenii Capitalei care locuiesc în clădiri cu bulină să înţeleagă riscurile la care se supun dacă refuză consolidarea, dar şi o centralizare completă a tuturor informaţiilor privind proprietatea privată şi de stat din clădirile care reprezintă pericol public.
Reprezentanţii municipalităţii vor solicita sprijinul primăriilor de sector pentru a avea o imagina clară a situaţiei juridice a imobilelor proprietate privată incluse în categoria pericol public, care nu se regăsesc în programul Primăriei Capitalei.

„Bucureştenii care locuiesc în clădirile cu risc seismic I, pericol public, trebuie să înţeleagă că, deşi poate părea un neajuns faptul că pe perioada de desfăşurare a lucrărilor de consolidare trebuie să se mute din propria locuinţă, este pentru binele lor şi pentru binele celor dragi. Subliniez că Municipalitatea pune la dispoziţia bucureştenilor care doresc să-şi reconsolideze locuinţele două blocuri cu 120 de apartamente, în centrul Capitalei, în Piaţa Naţiunilor Unite. Acestea sunt locuinţe de necesitate, din care sunt ocupate doar 30 de apartamente. Bucureştenii trebuie să fie informaţi, iar noi ne dorim să-i susţinem pe proprietari să accepte aceste măsuri de maximă urgenţă”, a declarat primarul general.

Firea a explicat că va solicita primarilor de sector un inventar al tuturor clădirilor instituţii publice pe care aceştia le au în administrare şi care trebuie consolidate – şcoli, grădiniţe sau spitale, astfel încât să se demareze un program coerent şi eficient de punere în siguranţă a acestora.
Edilul-şef al Capitalei a mai declarat că sunt necesare ample acţiuni de informare pentru bucureştenii care locuiesc în Centrul Vechi, astfel încât aceştia să conştientizeze riscul la care se supun locuind în clădiri pericol public şi să accepte demararea acţiunilor de consolidare, scrie capital.ro.
Conform aceleiaşi surse, în centrul istoric, pe baza documentelor proprietarilor, prevăzute de lege, municipalitatea are în program contractarea execuţiei lucrărilor de consolidare a trei clădiri, pentru alte două proiectele de consolidare sunt în curs de elaborare şi urmează contractarea pentru încă o clădire.
Pentru alte zece clădiri din Centrul Vechi, care necesită consolidare şi care se află în proprietatea statului, s-au elaborat studii şi expertize, urmând a se decide în consiliu dacă finanţarea se va face din bugetul local sau în parteneriat public-privat.
Potrivit Gabrielei Firea, se va lua în calcul şi varianta accesării de fonduri europene pentru finanţarea acţiunilor de consolidare la imobilele din Centrul Vechi proprietate privată, urmând să se recupereze de la proprietari, eşalonat, costurile.
În prezent, lista imobilelor expertizate tehnic existente în Bucureşti cuprinde un număr de 183 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, precum şi 172 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic, fără pericol public. Până în acest moment 75 clădiri au fost consolidate.
Pentru 62 clădiri din cele 183 au fost depuse documentele legale de către asociaţiile de proprietari, însă doar pentru 11 imobile sunt încheiate contracte de execuţie a lucrărilor, în condiţiile legii, şi numai la trei dintre acestea sunt deschise şantiere. Pentru alte 19 clădiri sunt elaborate proiectele de consolidare iar pentru restul de 29 dosarele proprietarilor sunt incomplete.
Asociaţiile de proprietari de la celelalte 121 imobile, deşi au fost notificate, nu au depus până în prezent niciun document.
Municipalitatea a mai consolidat Teatrul „Constantin Tănase” aflat pe Calea Victoriei la nr.33-35, acolo unde a fost necesar acordul proprietarilor locuinţelor situate deasupra spaţiului aferent instituţiei de cultură.
Primăria Municipiului Bucureşti are în prezent în execuţie lucrări de consolidare la Teatrul „Ion Creangă” şi la Teatrul Evreiesc, aflate în clădiri care au numai această destinaţie.
Din punct de vedere tehnic şi juridic, în aceeaşi situaţie se află şi alte teatre şi spaţii publice, însă fără acordul tuturor proprietarilor, în condiţiile legale actuale, nu se pot întreprinde acţiuni de consolidare.
Lista imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic se regăseşte pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti (www.pmb.ro).

<