Intra in contact cu noi

Sectorul 1

Clotilde Armand vrea rezilierea contractului cu Romprest: ”Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea”

Publicat cu

pe

Clotilde Armand a anunțat că o să propună rezilierea contractului de delegare cu ROMPREST în următoarea ședință de Consiliu Local și le cere sprijinul celor din USRPLUS, PNL, PSD și PMP. Primarul Sectorului 1 a făcut și o comparație cu situația din Oradea.

Analiză costuri salubrizare: Sectorul 1 București vs. Oradea:

Rezumat

Reclama

Oradea și Sectorul 1 sunt UAT similare din România ca populație, buget, suprafață și nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv. Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea. Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea. Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferențe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1.

Introducere:

Oradea și Sectorul 1 din București sunt două unități administrativ teritoriale similare ca număr de locuitori: 201 mii în Oradea față de 229 mii în Sectorul 1 . Suprafața Oradiei este de 115 km², aproape dublă față de Sectorul 1 (68 km²). Bugetul Sectorului 1 este de 1,2 miliarde lei, la care se adăugă 0,85 miliarde lei reprezentând cota de 1/8 din bugetul Municipiului București proporționala cu ponderea populației Sectorului 1 în populația Bucureștiului. În total, cetățenii Sectorului 1 beneficiază în 2021 de un buget de 2,05 miliarde lei. Bugetul din Oradea este puțin mai mare (2,1 miliarde lei). Pe cap de locuitor, bugetul Sectorului 1, inclusiv partea aferentă de la PMB, atinge 9000 lei/an, mai puțin decât la Oradea (10500 lei/an).

Reclama

Operatori delegați:

Salubrizarea în cele două UAT este delegată unor operatori privați. Oradea a delegat pentru 8 ani salubrizarea către RER în 2020 prin contractul 335.532/20.08.2020. Sectorul 1 a delegat salubrizarea către Romprest în 2008 pentru 25 de ani prin contractul J077/S/30.06.2008 și cele 11 acte adiționale semnate între 2008 și 2019. Observație: Oradea s-a angajat la o durată de delegare de trei ori mai scurtă decât Sectorul 1.

Costuri unitare salubrizare stradală și menajeră:

Reclama

Am extras din contracte, din actele adiționale și din facturi costurile unitare ale celor doua UAT la categoria salubrizării stradale: stropit, spălat și maturat străzi și trotuare și întreținere curățenie, precum și de colectare și transport deșeuri de la populație). În 2020 salubrizarea stradală a reprezentat 75% din costul total al salubrizării Sectorului 1, în timp ce colectarea și transportul deșeurilor de la populație a reprezentat 10% din costuri.

Observație:

Costurile unitare ale salubrizării stradale și ale colectării și transportului gunoiului de la populație în Sectorul 1 sunt semnificativ mai mari ca în Oradea, cu un raport variind între de 1,85 ori până la de 13 ori mai mari!

Reclama

Excluderi:

Nu analizăm aici costurile de eliminare, sortare, concasare și tratare a deșeurilor, aceste servicii fiind prestate de firme terțe.

Nu am inclus în analiza de față câteva categorii de servicii de salubrizare cu pondere redusă în totalul costurilor: “Colectare, transport, depozitare și valorificare deșeuri din construcții și demolări”, “Colectare, transport, depozitare și valorificare deșeuri voluminoase”, “Colectare și transport deșeuri de la instituții publice”, “Deszăpezire”. Concluziile analizei sunt valabile și pentru aceste categorii. Am ales să le omitem deoarece impactul lor financiar este neglijabil în raport cu salubrizarea stradală și cu colectarea și transportul deșeurilor de la populație.

Reclama

Comparație costuri salubrizare stradală:

Costurile anuale cu salubrizarea stradală în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 20 milioane lei fără TVA. În Sectorul 1, facturile de salubrizare stradală prezentate de operator în 2020 (excluzând serviciile prestate de terți: eliminare, concasare, sortare, tratare) se ridică la 165 milioane lei fără TVA, de peste 8 ori mai mult decât la Oradea.

Observație: Pe km², costul anual al salubrizării stradale în Sectorul 1 ajunge la 2,42 milioane lei/km², adică de 14 ori mai mult decât în Oradea (0,17 milioane lei/km²).

Reclama

Comparație costuri gunoi de la populație:

Costul anual pentru colectarea și transportul gunoiului de la populație în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 8,2 milioane lei fără TVA. În Sectorul 1, facturile de colectare și transport prezentate de operator în 2020 se ridică la 21 milioane lei, de 2,5 ori mai mult decât la Oradea.

Observație: În Sectorul 1 sunt colectate anual de la populație numai 172 mii de metri cubi de deșeuri, fata de 242 mii mc în Oradea. Prețul pe mc în Sectorul 1 este de 3,66 ori mai mare decât în Oradea.

Reclama

Ponderea în bugetul local:

În Oradea, salubrizarea stradală costă (cu TVA) numai 1,13% din bugetul anual. În sectorul 1, salubrizarea stradală costă 9,56% din bugetul total calculat ca bugetul local și componenta de buget PMB aferentă Sectorului 1. Ponderea salubrizării stradale în bugetul Sectorului 1 este de 8,4 ori mai mare decât în bugetul Oradiei.

Concluzie:

Reclama

Prin durata excesivă și costul nejustificat de ridicat în comparație cu alte UAT-uri similare, contractul J077/S/30.06.2008 de delegare a salubrizării Sectorului 1 către Romprest este flagrant dezechilibrat în defavoarea cetățenilor Sectorului 1. În viitoare ședință de Consiliu Local voi propune rezilierea contractului de delegare. Pentru că acest contract este între Consiliul Local și compania Romprest S.A. – și avem nevoie de votul consilierii USRPLUS, PNL, PSD și PMP”, a precizat Clotilde Armand, pe pagina ei de Facebook.

Sectorul 1

Scandal în Primăria Sectorului 1: Primarul acuzat că vrea să dea ”mită electorală de 100 de milioane de euro”

Publicat cu

pe

Consilierii locali ai PNL susțin joi că edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, intenţionează să dea mită de 100 de milioane de euro asociaţiilor de proprietari pentru schimbarea lifturilor şi că acest proiect nu are avizele necesare, conform Agerpres.

La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că acest proiect este „esenţial” pentru comunitatea acestei zone administrativ-teritoriale.

„Armand (…) astăzi vrea să dea o mită electorală de 100 de milioane de euro pentru asociaţiile care încearcă de foarte mulţi ani să schimbe lifturile vechi (…) În loc să facă licitaţie, în loc să meargă să ceară fonduri europene, pentru că se poate să ia fonduri, bani gratis europeni, doamna Armand vrea să ia bani de la proiecte votate şi bugete alocate şi să-i dea către aceste lifturi (…) Aş vrea însă să mai subliniez şi presiunea extraordinară pe care o pune doamna Armand pe preşedinţii şi administratorii de bloc, pentru că îi minte, le prezintă un adevăr nereal şi aceştia vor veni în faţa Consiliului să pună presiune pe noi”, a declarat consilierul local PNL Dinu Gheorghe, joi, într-o conferinţă de presă.

Viceprimarul liberal Ramona Porumb a atras atenţia că, pentru ca o asociaţie de proprietari să înlocuiască liftul, va trebui să adune de la proprietari aproximativ 50.000 de euro.

„Probabil vor face fiecare credite, se vor împrumuta, după care asociaţia îşi face lucrarea şi vine la Primărie, pentru ca primarul să deconteze lucrarea respectivă. Din experienţa proiectului cu tichetele anticriză (…) ne putem aştepta ca asociaţiile de proprietari să-şi facă lucrarea, să se împrumute, cum vă spuneam, de aproximativ 50.000 euro şi să se trezească la final că primarul Sectorului 1 decide, pentru că nu ştiu ce document lipseşte sau pur şi simplu, aşa, prin liberă decizie, că nu va deconta aceste sume către asociaţiile de proprietari”, a punctat viceprimarul Porumb.

Ea a semnalat că edilul Armand nu are niciun instrument prin care poate să măsoare cum a realizat asociaţia de proprietari achiziţia.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1 transmis, joi, AGERPRES, autoritatea locală va deconta integral, de la bugetul local, lucrările realizate de asociaţiile de proprietari de înlocuire a lifturilor „vechi şi mari consumatoare de energie cu unele noi şi prietenoase cu mediul”. Sunt eligibile pentru a primi finanţare asociaţiile de proprietari care sunt constituite într-un imobil construit înainte de 2005, cu ascensor ce şi-a depăşit durata de viaţă; nu sunt în curs de dizolvare; nu au datorii către bugetul local sau cel de stat; nu sunt în insolvenţă sau faliment; nu au bunuri poprite, executate silit sau proceduri de recuperare de creanţe iniţiate împotriva lor.

Continua sa citesti

Sectorul 1

Se cere demisia lui Clotilde Armand după urmărirea penală. ”Se confirmă întrebările serioase cu privire la etica şi integritatea sa în calitate de primar”

Publicat cu

pe

PNL Sector 1 a transmis că ”după aproape 3 ani de incompetenţă pe linie în administraţia Armand, această acţiune confirmă întrebările serioase cu privire la etica şi integritatea sa în calitate de Primar al Sectorului 1”. 

”Fără Armand în funcţii publice! Adevărul iese la iveală: Clotilde Armand, urmărită penal şi audiată în cazul incompatibilităţii constatate de ANI. Clotilde Armand, Primarul Sectorului 1, a fost convocată astăzi pentru audieri la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Motivul acestei convocări este legat de gestionarea nelegală a unui proiect finanţat din fonduri europene, ce viza, culmea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, transmite PNL Sector 1.

Liberalii afirmă că “luptătoarea anticorupţie” Clotilde Armand a semnat o dispoziţie prin care s-a numit manager al proiectului sus menţionat”.

”Acest proiect, cu scopul său nobil de a combate corupţia, a fost însă umbrit de faptele care acum sunt supuse analizei judiciare. S-a constatat că în urma deciziei de autonumire, Primarul Sectorului 1 a realizat foloase materiale necuvenite, constând în venituri provenite din activităţile desfăşurate în cadrul acestui proiect. De asemenea, procurorii investighează şi o serie de dispoziţii semnate de Clotilde Armand, care au dus la majorarea propriei indemnizaţii în cadrul aceluiaşi proiect. După aproape 3 ani de incompetenţă pe linie în administraţia Armand, această acţiune confirmă întrebările serioase cu privire la etica şi integritatea sa în calitate de Primar al Sectorului 1”, spune PNL Sector 1.”Salutăm eforturile autorităţilor judiciare de a investiga în profunzime aceste aspecte şi de a aduce la lumină adevărul în acest caz şi susţinem cu fermitate procesul de clarificare a situaţiei. Ne exprimăm încrederea în independenţa sistemului judiciar şi în faptul că această investigaţie va fi desfăşurată într-o manieră obiectivă şi imparţială. Şi, nu în ultimul rând, suntem curioşi ce le spune Clotilde Armand locuitorilor din Sectorul 1, în faţa acestor acuzaţii grave. Curaj, doamna primar!”, mai spune PNL Sector 1.Clotilde Armand a precizat că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, amintind că a contestat în instanţă raportul ANI.

Continua sa citesti

Sectorul 1

Temeri mari: În plină vară Sectorul 1 riscă să rămână din nou cu gunoiul pe stradă!

Publicat cu

pe

Această situație prin care Sectorul din nordul Capitalei a mai trecut deja se repetă deoarece operatorul de salubritate, Compania Romprest, si-a diminuat de alaltaieri, 1 august, prestația. Astfel, operatorul de salubritate nu mai asigură  decât ridicarea gunoiului de la populație,  agenții economici și instituțiile care au contracte de salubritate.

Noua criză  a gunoiului de pe străzile  Sectorului 1 survine din cauză  că Romprest a solicitat,  încă  de la finele lunii martie, majorarea tarifelor. Ultima majorare avusese loc în primăvara  lui 2019.

La cererea operatorului delegat al serviciului public de salubritate – Compania Romprest, Primăria Sectorului 1 vrea să majoreze cu peste 30% tarifele de salubritate, inclusiv pe cele plătite  de către cetățeni pentru ridicarea deșeurilor voluminoase și din construcții.

În cazul în care tarifele nu ar fi majorate, operatorul avea să  își  reducă  prestația,  de alaltăieri,  1 august, preciza adresa nr. 1196 trimisă  Primăriei Sectorului 1 pe data de 31.03. 2023.

„…începând cu data de 1 august 2023, ne vedem nevoiți  să  diminuăm prestația  activităților serviciului public, pentru a reduce nivelul cheltuielilor care nu se regăsesc  în tarifele în plată fundamentate la nivelul valorii elementelor de cost din luna mai 2019, astfel încât  începând din data de 1 august 2023 vom presta EXCLUSIV programele de colectare separată  și transport separat a deșeurilor municipale pentru o perioadă  nedeterminată, până  la  data la care autoritatea contractantă  se va achita de obligațiile legale și  va promova și  adopta prin Hotărâre de Consiliu Local  al Sectorului 1 cererea operatorului delegat de actualizare a tarifelor de prestații”, se spune în adresa Romprest din martie.

Edilul Clotilde Armand a promovat abia săptămâna trecută un proiect de hotărâre,  în acest sens, convocând – de joia trecută, mai multe ședințe  de îndată  ale Consiliului Local din Banu Manta.

Inițiativa primarului Armand este neașteptată,  deoarece vine pe fondul războiului juridic inițiat de către edilul din Banu Manta împotriva Romprest. În cadrul acestuia, Consiliul Local din Banu Manta a mandatat-o chiar, în 2021, la inițiativa acesteia, pe Clotilde Armand să  ceară în instanță rezilierea contractului de gestiune a serviciului public de salubritate JO77/S/30.06.2008 cu Romprest.

„După  ce a creat un scandal de proporții pe tema serviciilor de salubrizare,  obligând  locuitorii Sectorului 1 să suporte o mizerie de nedescris și să coabiteze cu șobolanii, fără  nicio explicație  coerentă, Clotilde Armand a convocat mai multe ședințe  extraordinare de îndată pentru majorarea tarifelor Romprest cu 31,22%.

Dumneaei recunoaște că  a lucrat la acest proiect aproape șase  luni de zile,  însă  presează  Consiliul Local  să-l  aprobe într-o ședință  de îndată, pe repede înainte,  consilierii locali  neavând destul timp la dispoziție să  parcurgă  și  să  verifice toate anexele și  documentele atașate  la  proiect”, a explicat pentru București FM  Daniela  Popa,  președintele de ședință  al Consiliului Local din Banu Manta.

Consilierii locali vor, însă,  mai multe informații  despre relația contractuală și  procesele cu Romprest – ce datorii are Primaria Sectorului 1 față de operatorul de salubritate, ce penalități genereaza aceste datorii si care este stadiul proceselor cu aceastăcompanie, inainte de a vota .

„În cadrul Comisiilor de specialitate (…ale Consiliului Local n.r.) am solicitat mai multe clarificări: transmiterea situației  la zi cu toate dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată în contradictoriu cu Compania Romprest.
Care este stadiul procesului intentat,  ca urmare a Hotărârii (…Consiliului Local al Sectorului 1) privind mandatarea primarului Sectorului 1 în vederea promovării  unei acțiuni în instanță,  având ca obiect rezilierea contractului de delegare a gestiunii (…cu Romprest n.r.)?
Transmiterea situației  la zi privind cuantumul datoriilor și  penalităților din contractul de delegare a serviciilor de salubrizare.
Transmiterea situației la zi cu plățile  efectuate cu firmele sau casele de avocatură care instrumentează  procesele în  contradictoriu cu Compania Romprest.
Transmiterea tuturor adreselor și  comunicărilor oficiale,  a minutelor încheiate până  în prezent cu Compania de salubritate pentru întocmirea acestui proiect.
Și  transmiterea situației  privind intervențiile de salubritate pe străzile  din Sectorul 1, după  indexare. Adică,  comparativ cu necesarul agreat prin contractul de delegare”, a declarat Daniela Popa.

Consilierii nu au reușit să  afle, până  acum, decât că pe rolul instanțelor se află aproape 50 de litigii între Primăria Sectorului 1 și operatorul de salubritate,  majoritatea pierdute de catre autoritatea contractantă.

Cât despre cuantumul datoriilor și al penalităților, această informație  ar fi irelevantă…

„Am primit răspuns  de la Direcția  Economică  și de la Direcția  Juridică (…ale Primăriei Sectorului 1 n.r.) că  sunt aproape 50 de litigii în instanță,  în contradictoriu  cu firma de salubritate,  dar aproape 90% din dosare sunt acțiuni (…ale Primăriei  Sectorului 1 n.r.) respinse și  pierdute.
Cu privire la solicitările de clarificări  privind cuantumul penalităților și datoriilor către firma de salubritate, doamna Armand a transmis, în scris, că  nu sunt informații  relevante.
Așadar,  noi, locuitorii Sectorului 1, am suportat trei ani de zile mizeria de pe străzi,  din cauza dumneaei,  vom plăti  penalități  usturătoare,  iar acum vine cu proiectul de majorare a tarifelor cu 31,22%.
Impactul economic bugetar, calculat de aparatul de specialitate (…al primarului Sectorului 1 n.r.), ar fi de 15 milioane de lei, până  la finalul anului. Dar, trebuie să  fim conștienți  de faptul că,  pe lângă  această  sumă,  se vor adăuga  și  toate penalitățile,  despre care noi, în acest moment, nu avem cunoștință,  ce valoare, ce sumă  este”, avertizează  președintele de ședință  al Consiliului Local din Banu Manta.

Concluzia, derutantă pentru orice cetățean  al Sectorului 1, este că,  de la „facturile umflate” reclamate în instanță și rezilierea contractului,  cerută de către primarul Sectorului 1, ajungem la o majorare cu peste 30% a acelorași  tarife, ale aceluiași  operator, pe motiv că  nu au mai fost actualizate din 2019. Ce să  mai înțelegi,  în afară  de faptul că  avem, din nou, prestația  diminuată  și gunoi pe străzi?

„Eu mă  bazez, în 2021, pe un venit de 1 miliard. Aici, vorbim despre o treime care s-ar duce spre Romprest. E enorm o treime din buget. Taxele și  impozitele locale din anul 2020, la fel. Toate taxele noastre și toate impozitele noastre locale , tot bugetul nostru propriu ar merge spre Compania de salubrizare,  dacă menținem  facturile la cotele actuale. Toate impozitele locale s-ar duce spre Romprest, dacă  menținem facturile la cotele actuale”, susținea, în 2021 edilul Clotilde Armand.

Anul trecut, edilul susținea că  tarifele Romprest ar fi fost de cinci – șase  ori mai mari decât în alte sectoare sau în alte orașe.

„Vom face această  analiză,  pentru a identifica elementele de cost și de ce ajungem la un cost, de ce ajungem la niște tarife de cinci ori – șase ori mai mari decât  în  alte  sectoare sau în alte orașe”, declara primarul Armand.

Continua sa citesti
Reclama
Stiri Bucuresti actualitate6 ore in urma

Spaga de 9.000 de euro in Politia Capitalei pentru cateva favoruri

Un polițist de la Centrul de Reținere și Arest Preventiv București a fost reținut de procurori, fiind acuzat că ar...

Politica8 ore in urma

Contract de 27 de milioane de euro aproape să fie atribuit de Primăria Sectorului 3 unei firme apropiată de Ciolacu 

Firma Gab Pavolux SRL, prin intermediul căreia un fotomodel din Dubai, patron în acte, este pe cale să câștige un...

Sectorul 313 ore in urma

10.000 de lei de căciulă – Negoiță a premiat olimpicii din Sectorul 3

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a premiat joi, 6 decembrie, 18 elevi pentru rezultate deosebite obținute la olimpiade și concursuri...

Politica13 ore in urma

Mesajul lui Nicușor Dan către bucureștenii care stau iarna fără apă caldă și căldură: ”O să fie bine, dacă nu se întâmplă vreo altă avarie”

Primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, anunţă că avariile în urma cărora aproximativ 10% dintre blocurile din Capitală nu au agent termic...

Transport13 ore in urma

STB a introdus primele autobuze electrice pe traseele din Bucuresti

STB SA a introdus de joi primele două din cele 100 de autobuze electrice, achiziționate de Primăria Capitalei pe linia 330, ce...

Bucurestio zi in urma

”Eu am omorat-o!” – Un bătrân a intrat într-o secție de Poliție din București și a lăsat pe toată lumea mască

Crimă înfiorătoare în București, unde un bărbat de 72 de ani s-a prezentat la poliție și a mărturisit totul. Bărbatul...

Reclama

La mare cautare

%d