Prefectul PNL al Capitalei, Gheorghe Cojanu, a semnat pe data de 31 august ordinul de de încetare al mandatului de primar al lui Robert Negoiță, întrucât edilul sectorului 3 și-a depus candidatura pentru viitorul mandat din partea Alianței PRO București 2020.

<

Legea prevede că, în cazul în care aleșii publici își dau demisia din formațiunea sub a cărui semn electoral au candidat la precedentele alegeri, aceștia își pierd automat mandatul. Ori, în situația în care un candidat se înscrie într-o nouă formațiune politică, înscrierea coincide cu demisia din vechiul partid. Decizia a fost contestată fără succes de Robert Negoiță, iar acest lucru a dus la situația în care cel mai mare sector din București a rămas fără primar, conducerea fiind preluată ulterior de către viceprimar.

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Dacă în cazul lui Robert Negoiță prefectul PNL a fost foarte ferm și a aplicat de îndată legea aleșilor publici, nu la fel de prompt a fost și în cazul Elenei Petrescu (foto), cea care a preluat funcția de primar interimar al Sectorului 3. Fostul viceprimar se afla fix în aceeași situație ca și Negoiță. Aterizată de curând în barca PSD, Elena Petrescu candidează pentru un post de consilier local pe lista social-democraților (foto 1), asta după ce, în 2016, a candidat din partea ALDE (foto 2), mandatul de consilier local și viceprimar fiind exercitat în calitate de membru al partidului lui Călin Popescu Tăriceanu. Conform articolului 204, alin. 2, un consilier local își încetează mandatul în momentul în care „pierde calitatea de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales”, adică exact situația redată mai sus.

Cu toate acestea, Elenei Petrescu nu i-a fost anulat mandatul odată cu cel al lui Negoiță, prefectul PNL închizând ochii la această ilegalitate, decizia fiind luată abia la începutul acestei săptămâni.

Plângere penală pentru prefect

Astăzi dimineața, primarul Robert Negoiță a mers la Parchetul General unde a depus o plângere împotriva prefectului PNL. Acesta acuză un abuz în serviciu al prefectului, tratând diferit două situații identice. Din motive necunoscute, actuala consilieră a lui Bădulescu a fost ținută în funcție încă o lună de zile după momentul în care lui Robert Negoiță i-a fost anulat mandatul și, spun surse din primăria sectorului 3, a fost pusă pe fapte mari în perioada în care a îndeplinit rolul de primar interimar.

Conservatoare, liberală și socialistă

Traseismul politic e ceva obișnuit pentru Elena Petrescu. În 2012, aceasta a candidat pentru o funcție de consilier local din partea Partidului Conservator. Patru ani mai târziu, din conservatoare, viceprimărița a devenit liberală, astfel că, anul 2016 a prins-o din postura de candidat al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE). După alți patru ani, doamna Petrescu și-a regândit pentru a treia oară orientarea politică și s-a înscris în PSD.

Transparenta face diferenta