Cultura
BAT și One Night Gallery aduc FULL SPECTRUM EXPERIENCE la SENAT Galerie în București

BAT a lansat miercuri seară expoziția temporară FULL SPECTRUM EXPERIENCE la Galeria SENAT din București. Curatoriată de One Night Gallery, platforma de promovare a artei românești contemporane, vernisajul explorează diferitele fațete actuale ale feminității și rolul modern al femeii în societate, dincolo de stereotipii și convenții. BAT și-a asumat misiunea de a construi un viitor mai bun, iar activitățile care încurajează incluziunea, inovația socială și sprijinirea comunităților locale de artiști sunt un pilon central în strategia companiei.
10 artiști contemporani din domeniul fotografiei, ilustrației, bijuteriei, artelor digitale sau interactive, designului vestimentar și sculpturii s-au alăturat proiectului, iar lucrările acestora sunt o demonstrație asupra diverselor forme de feminitate ce pot fi explorate prin artă. Astfel, până duminică 18 septembrie pot fi vizionate la SENAT Galerie (Str. Baiculesti 29) zece lucrări semnate de Raluca Ciornea și Felicia Simion [fotografie], Ștefan Radu Crețu și Misha Diaconu [sculptură], Wanda Hutira și Alex Nimurad [ilustratie], Rizi [artă interactivă], Tammy Lovin [artă digitală], Adina Grapa [design vestimentar], Contemporia [bijuterie].
În cadrul evenimentului de lansare, care a reunit peste 400 de participanți (antreprenori, artiști, creatori, oameni de business și media), lucrările expuse au facut obiectul unei licitații în urma căreia participanții și-au putut adjudeca lucrări din expoziție. Fondurile strânse în cadrul licitației vor fi donate integral Asociatiei ANAIS, una dintre mai active organizații în domeniul promovării, respectării și apărării drepturilor femeilor din România.
”Ca una dintre cele mai mari companii la nivel internțional, avem o responsabilitate cu atât mai mare de a genera un impact social pozitiv. O direcție prioritară în acest sens pe plan local este de a suține demersuri culturale și comunități de artiști care, prin creația și mesajele lor, aduc în prim-plan valori în care ne regăsim, precum incluziune, diversitate, inovație, sustenabilitate și curaj. Mulțumim partenerilor care ne sunt alături, deoarece împreună putem construi pe baza acestor valori și contribui la un viitor mai bun”, au declarat reprezentanții BAT.
„Prin programele sale, Asociatia ANAIS a dat până în prezent o voce unui număr de peste 12.000 de femei în România (însemnând programe de consiliere juridică celor care au trecut prin situații complicate, consiliere emoțională sau chiar adăpost), de la înființarea sa, în anul 2011. Fiecare dintre noi are puterea de a schimba ceva, prin gesturi care pot părea mici nouă, dar semnificative pentru ceilalți. De aceea, ne bucurăm să fim parte din acest proiect, care mobilizează mai multi actori sociali – acest lucru înseamnă că vocile femeilor din România au fost auzite deja și că facem pași înainte,” declară Carmen Nemeș, Președintele Asociației ANAIS.
BAT, lider global în domeniul bunurilor de larg consum și liderul local al pieței de tutun, și-a asumat misiunea strategică de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) pentru comunitățile în care activează și pentru societate. BAT investește permanent în proiecte cu impact pozitiv pentru societate și comunități și susține anual programe care facilitează accesul la cultură, istorie și spații publice de calitate în comunitățile noastre.
În România, BAT investește aproximativ un milion de euro în evenimente culturale și sprijină comunitatea artistică locală prin susținerea unor festivaluri de muzică renumite precum Electric Castle sau SummerWell, dar și evenimente de design precum Romanian Creative Week sau evenimente culturale precum Strada de C’Arte.
Cultura
Ministrul Turcan: Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, vor fi restaurate

Am semnat documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare și care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.
Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare nr. CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.
Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.
Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.
Cultura
Nicușor Dan anunță că Primăria Bucureștiului susține cu câte 70.000 de lei fiecare proiect culturale incluziv şi social

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că proiecte culturale incluzive şi sociale sunt eligibile în premieră pentru bugetare participativă printr-un program derulat de Arcub, care pot fi înscrise până pe 21 aprilie, ora 17,00, bugetul disponibil fiind de 4,11 milioane lei.
„Ediţia din acest an, ‘Bucureşti acasă’, are o secţiune nouă care vizează combaterea şi prevenirea bullying-ului, excluderii sociale, consumului de droguri şi conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca în fiecare an, programul de finanţare nerambursabilă se adresează tuturor domeniilor culturale – de la teatru, dans şi muzică şi până la artă digitală şi noile media. Bugetul disponibil este de 4.110.000 de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.
Regulamentul, ghidul şi anexele sunt disponibile pe www.arcub.ro, platforma electronică dedicată înscrierii proiectelor fiind https://arcub.submittable.com/submit.
Cultura
Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Diana Baciuna: Acest demers este unul lăudabil

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”, demers pe care Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, îl consideră lăudabil și care „reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”.
Diana Baciuna: „Am petrecut momente speciale la un eveniment impresionant, care a avut loc ieri, la Biblioteca Metropolitană București, unde doamna director Ramona Mezei a prezentat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Fondul expus este unicat și conține documente, scrisori, manuscrise, jurnale, cărți, obiecte personale ce au aparținut marelui scriitor român”.
„Acest demers este unul lăudabil și reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”, a spus Secretarul de Stat.
Patru manuscrise care i-au aparținut lui Mircea Eliade au fost achiziționate anul trecut de Ministerul Culturii
În cadrul evenimentului organizat de Biblioteca Metropolitană București, Diana Baciuna a amintit de achiziția făcută de Ministerul Culurii anul trecut, atunci când în patrimoniul statului au intrat cinci manuscrise care le-au aparținut lui Emil Cioran și Mircea Eliade.
„Nu am putut să nu amintesc de faptul că Ministerul Culturii, prin comisia de negociere pe care am avut onoarea să o conduc, a achiziționat anul trecut cinci manuscrise care le-au aparținut lui Mircea Eliade și Emil Cioran, patru dintre acestea fiind sub semnătura distinsului istoric al religiilor. Biblioteca Metropolitană București merită toate felicitările noastre pentru modul în care aduce în atenția noastră un colos al literaturii și deschide noi perspective prin care să explorăm viața, geniul și creativitatea acestui erudit care a fost Mircea Eliade”, a transmis Secretarul de Stat.
- Sectorul 67 zile in urma
Achizitiile din primaria lui Ciprian Ciucu sub lupa DNA! De ce-l sustine Ciucu pe Gadiuta, exclus din USR, fara atributii?
- Imobiliareo săptămână in urma
ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia
- Monden6 zile in urma
Cine moștenește averea actriței Rona Hartner?
- Bucurestio săptămână in urma
Cutremur in Jandarmeria Romana dupa ce o angajată a fost prinsă cu droguri în poșetă
- Bucuresti7 zile in urma
Clanul interlop care a speriat Bucurestiul saltat de mascati. A fost luat pe sus și Nuredin Beinur, cunoscut drept „Spaima Litoralului”
- Politicao săptămână in urma
Nicușor Dan nu se trezește nici în ultima clipă: Decât să muncească mai bine dă Primăria Capitalei PSD-ului și Gabrielei Firea
- Timp libero săptămână in urma
Premieră: Muzeul Antipa propune publicului o nouă experiență de vizitare interactivă
- Stiri Bucuresti actualitateo săptămână in urma
Lucrurile au scăpat de sub control în București: Un șofer beat a vrut treacă cu mașina peste polițiști