marți, decembrie 10, 2019

RADET anunta intrarea in INSOLVENTA!

Pe acelasi subiect

Infractiuni de CORUPTIE! DNA, descinderi masive la PSD si la parlamentari PSD acasa

Procurorii DNA Timişoara şi ofiţerii DGA fac percheziţii luni diminieaţă, într-un amplu dosar de corupţie. Vizaţi sunt trei parlamentari...

Dupa Berbeceanu, un alt nume important se pregateste sa intre in echipa guvernamentala

Prim-ministrul Ludovic Orban își aduce alături cei mai buni oameni din PNL. Cristi Barbu, secretar general adjunct al partidului,...

Bucurestenii au iesit cu ligheane in fata Primariei Capitalei! CatastroFirea ne-a adus ca-n vremea comunismului!

Mai multe persoane se află, joi dimineață, în fața Primăriei Capitalei unde au adus ligheane pentru a protesta pentru...

RADET așteaptă intrarea în insolvență pentru a „ajusta” datoriile, acesta fiind singurul mod de a șterge din datoriile de 3,5 miliarde de lei, a declarat Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrație al RADET. El a adăugat însă că decizia trebuie să o ia Primăria Capitalei. „În momentul de față ne aflăm într-un blocaj al fluxurilor de numerar, ceea ce poate duce la sistarea livrării gazelor, care conduce la neproducerea de agent termic, ceea ce ne pune în imposibilitatea de a livra apa caldă în această vară cetățenilor”, a spus Gabriel Dumitrașcu.

„Există acest risc, numai că în acest an, datorită acumularii de penalități, Romgaz solicită diminuarea acestor debite din partea ELCEN, noi spunem că nu avem decât două surse de finanțare reglementate prin lege: de la stat și de la cetățeni, sistemul de reglementare a tarifelor e total anacronic, total nefuncțional. Leguitorul nu și-a pus problema dacă fluxul financiar e corect și optim pe tot lanțul de productie”, a adăugat el.

Gabriel Dumitrașcu a mai spus că în ceea ce privește „instituțiile de interes public, spitale, grădinițe, școli, sigur se vor face eforturi pentru a se asigura necesarul de apa caldă”, dar că în ceea ce privește alți consumatori industriali „nu cred că se va pune problema, pentru că nu au mai preluat de la RADET agent termic”, scrie digi24.ro.

„Legea și reglementările secundare nu au ținut cont de aspectul fluxurilor financiare. În momentul de față ROMGAZ vinde gazul pentru ELCEN cu plata anticipată. ELCEN produce cu acest gaz agent termic pe care îl factureaza peste 30 de zile, îl facturează RADET-ului, care livrează agentul termic consumatorului, iar ei plătesc la 45 de zile după facturare. Tot acest flux e disproporționat. Tot fluxul înseamnă 170 de milioane lunar, un efort pe care nu îl putem suporta, pentru că nu avem forme de finanțare”, a mai spus el.

„RADET a plătit mai mult ELCEN-ului decât cumulul sumelor din facturile dânșilor. De ce legiuitorii nu observă discrepanța? Din punct de vedere operațional și ELCEN e pe pierdere. De ce ar fi încântat Romgaz să facă venituri din penalități? Ar trebui să-și facă venituri din gaz natural și plata gazului natural”, mai spus președintele Consiliului de Administrație al RADET.

„O intenție bună a legiuitorilor e o OUG care reglementează modul de decontare a sumelor între actorii implicați în producerea, transportul și distribuția energiei termice”, a mai spus Dumitrașcu.

„Dacă nu găsim înțelegere la ELCEN și Ministerul Energiei, vom bloca cele două entități să ne împiedice să furnizăm apa caldă pe perioada de vară cetatenilor. Vom cere suspendarea oricărei plăți către ELCEN până nu se anulează Hotărârea de Guvern”, a spus președintele CA al RADET.

El a adăugat că fuziunea RADET cu ELCEN era oportună în 2013, când s-a agreat între Guvern și FMI-CE-BM stingrea datoriilor pe care CFR le avea către furnizorii de energie electrică. „O astfel de oportunitate s-a închis”, a precizat el.

„Soluția e în altă parte: schimbarea cadrului legislativ”, a declarat Dumitrașcu.

Pe de altă parte, el a spus că dacă Bucureștiul ar avea cinci surse de producție noi, mici, s-ar face o economei anuală de 200 de milioane de lei. „Transportul agentului termic în București acum totalizează 295 de milioane de lei pe an, punând aceste surse mici, nu ar mai fi necesar să transportăm agentul termic, ci l-am produce acolo, cele mai mari pierderi și costuri sunt pe transport”, a menționat el.

Singurul mod în care se pot ajusta aceste datorii către un creditor este o procedură de insolvență. Ne-am gândit (ca RADET să intre în insolvență, n.r.), am și fundamentat și arătat Primăriei Capitalei că este, dacă vreți, un tratament profilactic, economic, aplicat uneori cu succes dacă există voință de redresare, alteori nu și s-au întâmplat situații tragice urmate de faliment. Este singura modalitate legală în momentul de față de a ajusta nivelul datoriilor. Nu există în legislație o altă modalitate ca aceste datorii de 3,5 miliarde de lei să poată fi redus la un suportabil, care să fie acceptat de Primăria Capitalei și asumat pe o perioadă de timp. 3,5 miliarde de lei înseamnă aproape tot bugetul Primăriei Capitalei pe un an”, a spus Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrație al RADET.

O decizie cu privire la insolvență trebuie luată de acționar, adică Primăria Capitalei, iar acționarul nu și-a exprimat o opinie, cum acționarul nu și-a exprimat de șase ani o opinie vizavi de tarifele RADET, la fel cum nu și-a exprimat o opinie legat de nivelul reglementat al pierderii chiar dacă a fost demonstrat tehnic că ăsta e, nu ăla mic cu care ne place să ne încântăm”, a adăugat el, întrebat de ce nu s-a mers mai departe cu planul de reorgnizare.

Gabriel Dumitrașcu a mai spus că nici ELCEN nu este dispusă să facă o solicitare de intrare în insolvență. „Probabil are face dacă unul dintre creditorii ELCEN ar cere ELCEN-ului insolvența”, a subliniat el, adăugând că în momentul de față totul se blochează la Primăria Capitalei.

Gabriel Dumitrașcu a mai spus că, pentru anul acesta, RADET a primit de la Primăria Capitalei 40 de milioane de lei, iar în opinia sa „nu este o sumă acceptabilă, nicidecum suficient. Dar nu sumele sunt importante în faza asta, ci conceptul de restructurare, de modernizare, iar în momentul de față Primăria nu are un concept clar.”

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

In viitorul apropiat, masinile parcate pe trotuar vor putea fi ridicate

Comisia de Transporturi din Camera Deputaților a dat marți raport favorabil unei inițiative legislative care modifică Codul Rutier și...

Incep atacurile intre candidatii USR-Plus la Primaria Capitalei: Nicusor Dan da tonul

Susținut de USR pentru candidatura la Primăria Capitalei, Nicușor Dan își dorește o dezbatere publică cu Vlad Voiculescu, omul susținut de PLUS. Astfel, Nicușor...

Solista trupei Roxette a murit

Marie Fredriksson, solista trupei Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o boală îndelungată, informează publicaţia britanică The Mirror, citată...

PSD a facut zid in Parlament in jurul pensiilor speciale

Presedintele Comisiei de Munca din Camera Deputatilor, Adrian Solomon (PSD), s-a erijat in aparator al pensiilor speciale, sustinand ca „nu trebuie schimbate regulile din...

Gabriela Firea propune oficializarea ”cocalarismului” in traficul bucurestean : Autobuzele STB sa circule pe liniile de tramvai!

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, că doreşte modificarea Codului Rutier, astfel încât autobuzele STB din Bucureşti să poată circula pe...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -