miercuri, ianuarie 29, 2020

Bucurestiul va avea o bautura reprezentativa! Tu ai incercat-o?

Pe acelasi subiect

Indemnul jurnalistului Oreste Teodorescu, ascultat de guvern

Primarul comunei iesene Mogosesti Siret, Damian Butnariu, a fost exclus din PNL Iasi in cadrul Biroului Politic Judetean, dupa...

Alerta in Otopeni: Un proiectil a fost descoperit pe pista aeroportului Henri Coanda

Un proiectil de 7 centimetri a fost găsit în timpul lucrărilor la una dintre pistele de pe Aeroportul Otopeni,...

Contracandidat surpriza pentru Gabriela Firea la Primaria Capitalei

Fostul ministru pentru Românii de Pretutindeni Bogdan Stanoevici va candida din partea partidului ADER în cursa pentru scaunul de...

Îşi mai aduce aminte cineva de bragă? Lichidul dulce-acrişor, parfumat, care „pişcă” uşor la limbă, în vogă în perioada interbelică? Dragoş Bogdan este un bragagiu modern, dar cu respectul tradiţiei, care ţinteşte să reinventeze braga, să o readucă la perioada ei de glorie, să o facă băutura Bucureştiului.

Dragoş Bogdan este de formaţie filolog, a studiat franceză şi spaniolă. După terminarea facultăţii, în 1999, a lucrat câţiva ani în cadrul unei companii private de comerţ exterior.

Din 2009, a fost proprietarul şi managerul unei firme de comercializare şi distribuţie de produse alimentare tradiţionale, activitate ce cuprindea magazinul „Casa Tradiţiei Româneşti” (primul magazin generalist de produse tradiţionale româneşti deschis în Bucureşti), o reţea de distribuţie, activitatea de promovare şi reprezentare a unor producători din ţară.

Între noiembrie 2012 – aprilie 2015, a fost colaborator al Revistei „Cultura”, unde a publicat mai multe articole construite în jurul antropologiei şi sociologiei hranei.

În ianuarie 2016 a înfiinţat Bogdania Bragagerie, care, după o lungă perioadă de pregătire a mijloacelor de producţie, a reuşit ca luna aceasta să lanseze braga Bogdania. Ţinta acestei noi activităţi este de a face din braga Bogdania băutura Bucureştiului.

Despre bragă, istoria ei şi cum poate fi recuperată băutura în secolul XXI

De ce braga în 2016?

„Braga a ştiut să se reinventeze. Atunci când cineva a încercat să o elimine din viaţa iubitorilor ei, a dispărut pentru a reveni cu şi mai multă vigoare. Aşa s-a întâmplat când sultanii otomani au interzis-o sau când liderii comunişti, încercând să distrugă orice iniţiativă economică privată, au închis rând pe rând bragageriile României. A sosit, cred, timpul când trebuie să oferim bucureştenilor această băutură nu numai ca pe o palidă amintire, ci, mai ales, ca pe băutura-aliment cu care copiii noştri vor creşte sănătoşi, voioşi şi plini de energie. După testarea pieţei timp de trei ani (2009-2012) cu bragă făcută la Galaţi, s-a simţit nevoia unei legături mai puternice între bragagiu şi muşterii: mi-am dorit să am mai mult control asupra calităţii produsului, pentru a adăuga mândriei de a avea o bragagerie chiar în Bucureşti, faptul că braga noastră este cea mai bună din ţară „, spune Dragoş Bogdan, într-un interviu acordat Mediafax.

De unde ingredientele?

„Braga este o băutură ce împrumută din trăsăturile celui ce o plăsmuieşte: nu îţi trebuie ingrediente multe, nici nu e greu să le procuri, însă de-a lungul celor câteva zile de când o porneşti până când ajunge să poată fi băută, felul de a fi, grija şi atenţia bragagiului i se imprimă şi îi dă personalitate. Sigur că făinurile de cereale şi îndulcitorii trebuie alese cu gândul la materiile prime folosite înainte de industrializarea de la sfârşitul secolului al XIX-lea, că nu poţi folosi oale sub presiune sau apă de puţ bătută cu piatră vânătă. Aşa cum spuneam, se reinventează, se adaptează, caută să se facă plăcută fiecărei generaţii „, explică Bogdan.

Istorie şi reţete

„Originile acestei licori se pierd în timp, căci pe cât de vechi sunt culturile de cereale, tot aşa trebuie să fie şi reţetele preparatelor obţinute din acestea. Băuturile mai mult sau mai puţin alcoolice pe bază de cereale se întâlnesc în Anatolia sau Mesopotamia încă din mileniul VIII î.Hr. şi sunt menţionate de istoricul grec Xenofon în secolul IV î.Hr. Sub denumirea de boza se întâlneşte abia în veacul al X-lea la populaţiile turcice din Asia Centrală şi se va răspândi în Caucaz şi Balcani odată cu ocupaţia otomană.

Ţările Române au moştenit, ca urmare firească a unei jumătăţi de mileniu de relaţii intense cu Imperiul Otoman, multe dintre obiceiurile culinare venite de la Stanbul. Odată cu sarmale, chiftele şi zaharicale de toate soiurile, românii s-au bucurat şi de boza, ce-i drept într-o variantă de o altă consistenţă, mai fluidă, preparată pe timpul verii şi servită din recipiente bine răcite, mai fermentată şi, obligatoriu,  „pişcând” niţel la limbă. Deşi această reţetă mai este întâlnită şi la alte neamuri din Peninsula Balcanică, precum bulgarii, albanezii, bosniacii sau macedonenii, numai pentru români şi-a modificat denumirea. Bragă este un cuvânt împrumutat din rusă sau ucraineană – limbă în care desemna borhotul din care se făceau băuturile alcoolice. Aşa putem explica înrudirea popularei băuturi româneşti cu cvasul, întâlnit şi astăzi pe teritoriul Basarabiei sau al Bucovinei. Cu timpul, braga a devenit nelipsită din viaţa românilor: cu ea se răcoreau, îşi potoleau foamea şi setea, stăteau de vorbă  ‘la o bragă'”, povesteşte Dragoş Bogdan.

 

Citeste continuarea pe gustarte.ro.

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Director PSD platit cu 30.000 de euro pe luna salariu la stat! Si tot PSD urla ipocrit ca e deficitul tarii mare…

Jurnalista Realitatea Plus, Denise Rifai, lansează un atac extrem de dur la adresa PSD, despre care susține că au...

Circar mai mare ca Firea! Viceprimarul Bucurestiului o numeste CRIMINALA pe o consiliera generala!

A fost circ în ședința CGMB. Totul a pornit de la nn proiect privind acordarea titlurilor de cetățeni de onoare mai multor medici din...

Absolut stupid: Gabriela Firea a venit in sedinta CGMB cu halat de protectie si masca!

Primarul general Gabriela Firea şi consilierii generali ai PSd au venit, miercuri, la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) cu halate şi măşti...

Robert Turcescu anunta solutia pentru ”a scapa de PSD in Bucuresti”

Deputatul PMP Robert Turcescu propune o alianţă PNL-USR-PMP în Bucureşti, pentru ca PSD să nu mai câştige nicio primărie la alegerile locale din acest an. Fostul...

Fost consilier municipal: ”Primarii pesediști vor toca bugetele PMB și ale Sectoarelor până în iunie”

Fostul consilier municipal Ciprian Ciucu, anunta intr-o postare pe pagina personala de facebook ca ”primarii pesediști vor toca bugetele PMB și ale Sectoarelor până...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -