miercuri, octombrie 16, 2019

Prioritatile Gabrielei Firea: 1 milion pentru ”Reclama si publicitate”, 0 lei pentru ONG-urile sociale

Pe acelasi subiect

Primaria Sectorului 1 cumpara biciclete de 13.000 de euro bucata

Anton Cupcea, membru USR Sector 1, anunta ca Primaria Sector 1 a achizitionat biciclete in valoare de 13.000 de...

Oprisan: Dai cautare pe google „proasta României” și îți dă Dăncilă!

La 24 de ore de la demiterea Vioricăi Dăncilă prin moțiune de cenzură, Marian Oprișan întoarce foaia. Dacă în...

Ultimul mare tun al Guvernului Dancila: Un munte de bani pleaca spre baronii PSD prin OUG!

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că în ședința de Guvern, de astăzi, va da cel puțin două Hotărâri de...

ONG-urile din capitală care activează în mediul social se plâng că Primăria Capitalei nu le mai finanţează proiectele pe care tot Primăria le-a declarat câştigătoare. Gabriela Firea spune că de vină pentru acest lucru sunt tăierile bugetare. Dar, în timp ce primăria se scuză că nu are bani pentru ONG-urile care ar putea să se ocupe de 2.800 de persoane aflate în nevoi, Administraţia Spitalelor din subordinea primăriei a pus la bătaie un buget de peste un milion de euro pentru „Reclamă şi publicitate”, scrie g4media.ro.

Pe 10 iulie 2019, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) a selectat 19 proiecte de asistență socială derulate de ONG-uri care urmau să primească finanțare nerambursabilă în valoare de un milion de euro de la Primăria Capitalei. Se preciza în comunicat că acești bani vor asigura servicii sociale pentru 2.800 persoane vulnerabile în cadrul centrelor de zi și de urgență, de îngrijire, educație și consiliere.

Cu toate acestea, spun reprezentanţii ONG-urilor, deşi au fost anunţati de oamenii primăriei că proiectele lor au fost declarate câştigătoare, până în prezent nu au primit niciun leu, si nici nu cred că vor mai primi ceva. Asta pentru că până acum, în nicio şedinţă a consiliului general nu a fost introdusă pe ordinea de zi vreun proiect prin care să se primească acordul consilierilor generali. Fără acest acord, nu se pot semna contractele și nu se pot implementa proiectele. Cel mai grav este faptul că aceste proiecte ar trebui implementate până pe 15 decembrie 2019.

„În toată această perioadă grupul țintă a primit suport și îngrijire pentru continuitate. Sunt beneficiari care nu așteaptă deciziile de finanțare, ei au nevoie permanentă de asistență.” spun pe o singură voce reprezentanţii ong-urilor (Fundația Regală Margareta a României, Fundația Regina Maria, Asociația Pro ACT Suport, Fundația Estuar, Fundația Viață și Lumină, Fundația Crucea Alb – Galbenă România, Asociația Touched România), într-un comunicat remis G4Media.ro.

Amedeea Enache este reprezenta fundaţiei Estuar. O fundaţie care se îngrijeşte de câteva sute de persoane cu probleme mintale. Mai exact, îi consiliează săptămânal şi se ocupă de reintegrarea lor în societate. Totodată sunt sprijiniţi şi mulţi dintre aparţinători. Femeia spune că neprimind până acum finanţările promise, există riscul ca fundaţia să nu mai aibă resursele necesare pentru a ajuta câţi mai mulţi nevoiaşi.

„Când am fost informați de către Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București în luna iunie a acestui an că Fundația Estuar a câștigat 2 proiecte cu finanțare de la Primăria Capitalei în valoare de peste 80.000 de Euro ne-am bucurat, căci urma să sprijinim peste 150 de persoane cu probleme de sănătate mintală din București și aparținători ai acestora prin intervenții specializate psiho-sociale. Prin programele pe care Fundația Estuar le-a dezvoltat în cei 26 de ani de activitate oferim consiliere psihologică, juridică, sociala și vocațională pentru o viața demnă în societate. Mai mult, urma să promovăm incluziunea acestora în comunitate prin organizarea unei campanii de sensibilizare a bucureștenilor. Proiectele ar fi trebuit să înceapă în luna iulie, nu înainte de a fi aprobate în Consiliul General al Municipiului București. Până la data prezentă, niciunul din cele 19 proiecte ale mai multor ONG-uri ce urmau a primi finanțare nu a început deoarece Primăria Municipiului București nu a înaintat Consiliului General proiectele spre aprobare. Următoarea ședință de consiliu se va desfășura la finele lui septembrie, dată la care proiectele ar trebui să fie în plină desfășurare, căci regulamentul primăriei impune data de 15 decembrie ca dată de finalizare. Suntem în situația în care Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București nu are niciun fel de serviciu pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, niciun fel de program de educație a bucureștenilor, dar nici nu își onorează obligațiile de a contracta cele 19 proiecte sociale câștigate de organizațiile non-guvernamentale furnizoare de servicii sociale. Cerem Primăriei Municipiului București, care a primit de la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București toată documentația necesară, să deblocheze situația și să înainteze Consiliului General proiectele spre aprobare”, a declarat pentru G4Media.ro Amedeea Enache, reprezentanta Fundaţiei Estuar.

Pentru situaţia de faţă, primarul general al capitalei, Gabriela Firea, dă vină pe tăierile bugetare: „Noi finanţăm foarte multe proiecte şi din domeniul social şi culturale, educativ, de mediu… Dacă sunt nişte nemulţumiri punctuale, eu îi rog să mă caute la Primăria Capitalei, pe mine ori pe doamna director al relaţiilor cu ong-urile, patronatele şi sindicatele, pentru că se ştiu şi sunt în legătură. Noi am deschis un call pentru proiectele adresate ong-urilor, atât în domeniul social cât şi în celelalte domenii. Recunosc faptul că fiind bugetul tăiat, practic toate domeniile au avut de suferit, în afară de sănătate. Eu sper că la finalul anului, când se va contura draftul proiectului de buget pentru anul viitor, să se îndrepte această mare eroare care s-au făcut şi anume suprimarea bugetului capitalei”.

Sursa: g4media.ro

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Sarah

Ultimele stiri

Presedintele Iohannis, provocare pe facebook pentru toti romanii: Hai să readucem România printre marile culturi ale Europei!

Președintele României postează pentru a doua oară, astăzi, pe Facebook. Iohannis lansează o provocare către toți româii, pe care...

Reactia jurnalistului Oreste Teodorescu la dezvaluirile despre Barna: Sloganul ”Fericiți în România” se transformă în ”Păcăliți în România”

Jurnalistul Oreste Teodorescu a precizat pentru PSNews.ro că dezvăluirile Rise Project, al căror protagonist este liderul USR, Dan Barna, îi amintesc de episodul Mona...

Declaratii nesimtite ale selectionerului Norvegiei dupa ce a vazut 30.000 de copii pe Arena Nationala

Selecționerul Norvegiei, Lars Lagerback, susține că a fost o greșeală faptul că România a jucat cu suporteri, chiar dacă aceștia au fost copii sub...

Premierul desemnat, Ludovic Orban, da asigurari ca guvernul lui va trece: Avem 10 voturi in plus

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anuntat, marti seara, dupa o sedinta cu conducerea PNL, ca liberalii au „10 voturi in plus” fata de cat...

VIDEO-Dancila nu poate sa iasa pe strada prin Bucuresti nici dupa ce nu mai e premier

Celebrul protestatar Marian „Ceausescu” a asteptat-o, marti seara, in fata sediului B1 TV, pe Viorica Dancila pentru a-i oferi cadou un tricou inscriptionat cu...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -