În schimb, exploatațiile mari din România au, în medie, 484,6 hectare, cu mult peste media europeană, de 270 de hectare, potrivit ultimelor date disponibile de la Institutul Național de Statistică.

În acest context, România a reușit, anul trecut, să devanseze principalele țări producătoare din Europa la producțiile de porumb și floarea-soarelui.

Producția record la porumb, de 18,35 milioane tone, care a plasat România pe primul loc între statele europene, a fost obținută de pe o suprafață de 2,3 milioane de hectare, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). În medie, 7,97 tone la hectar, în timp ce Franța, a doua clasată în topul european, a obținut o producție de 12,51 milioane tone pe o suprafață de 1,4 milioane hectare, adică în medie 8,93 tone la hectar. Germania, cu 3,3 milioane tone pe 0,4 milioane hectare, a obținut o producție medie la hectar apropiată de cea a Franței, de 8,25 tone.

Randamentele inferioare celor două țări clasate după România sunt influențate de fermele mici, care nu pot obține o productivitate ridicată. De remarcat că, din totalul exploatațiilor mici și foarte mici din Europa, aproape 40% sunt din România, conform datelor de la INS. Micii fermieri ar trebui să treacă de la „sămânța din porumbar” la folosirea soiurilor hibride, spun specialiștii, iar costurile ar justifica rezultatele obținute.