duminică, noiembrie 17, 2019

Primarul Dan Tudorache: „Susţin închiderea Gropii Iridex, care pune în pericol sănătatea locuitorilor Capitalei”

Pe acelasi subiect

Gabriela Firea, umilita public de scriitorul Radu Paraschivescu. Toata sala a aplaudat

Scriitorul Radu Paraschivescu a fost prezent vineri seară la concertul trupei Taxi, la Sala Palatului, unde a fost invitat pe scenă...

CTP: dumneavoastră ați vrea să vă întâlniți cu Dăncilă? Ce sa vorbesti cu cineva atât de jos din toate punctele de vedere?

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre anunțul președintelui Klaus Iohannis că nu va participa la o dezbatere...

Mesajul jurnalistul Oreste Teodorescu pentru toti romanii, in prag de alegeri: Avem o sansa istorica!

Cu doar doua zile inainte de alegerile pentru presedintele Romaniei, jurnalistul Oreste Teodorescu a tinut sa transmita un mesaj...

Primăria Sectorului 1 intenţionează să depoziteze deşeurile din această zonă administrativă la Depozitul Ecologic Vidra

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, rămâne un aliat al cetăţenilor Sectorului 1, şi nu numai, în lupta acestora pentru închiderea Gropii de gunoi Iridex şi pentru asigurarea unui „Aer curat, Bun de respirat” în Capitală şi zonele limitrofe. Totodată, edilul a anunţat că, în prezent, cea mai bună opţiune pe care o au locuitorii Sectorului 1 este ca deşeurile din această zonă administrativă să fie depozitate la Depozitul Ecologic Vidra, în condiţiile în care Contractul nr.955/1999, încheiat, pe 20 de ani, între Municipiul Bucureşti şi S.C. Iridex Group Import Export S.R.L., expiră în data de 11 martie 2019, fără a avea clauză de prelungire.

Primarul Dan Tudorache a făcut aceste declaraţii la întâlnirea pe care a avut-o cu o serie de organizaţii neguvernamentale – Grupul de Iniţiativă Civică Bucureştii Noi, Grupul de Iniţiativă Civică Kiseleff, Asociaţia pentru Natură şi Protecţia Mediului şi Asociaţia 21% Oxigen- , precum şi cu deputaţi, consilieri generali şi consilieri locali din tot spectrul politic sau simpli cetăţeni.

Aceştia au protestat, în această dimineaţă, în parcarea din faţa Primăriei Sectorului 1, faţă de poluarea aerului din zona Capitalei şi a localităţilor din jurul Bucureştiului. Sub sloganul „Vrem AER CURAT, NU Hidrogen Sulfurat”, protestatarii au cerut insistent autorităţilor centrale şi locale să nu mai prelungească contractul cu Iridex pentru Groapa de Gunoi de la Rudeni.

„Doresc să-i asigur pe cetăţenii Sectorului 1 că au în continuare în mine şi în echipa mea un aliat în lupta lor împotriva otrăvirii aerului Bucureştiului de către Groapa de Gunoi Iridex. Am avut destulă răbdare, timp de mai bine de doi ani, pentru ca acest depozit de deşeuri să intre în legalitate şi să respecte normele de mediu. Este momentul să punem stop poluării, pentru ca sănătatea locuitorilor Capitalei să nu mai fie pusă în pericol. În condiţiile în care contractul dintre Municipiul Bucureşti şi Iridex expiră în martie, consider că cea mai bună soluţie pe care o avem în prezent este să depozităm deşeurile din Sectorul 1 la Depozitul Ecologic Vidra”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Acelaşi răspuns l-a dat Primăria Sectorului 1 şi la o adresă pe care a primit-o în data de 06.03.2019 din partea Primăriei Capitalei. Prin această adresă, Municipalitatea întreba Primăria Sectorului 1 dacă doreşte menţinerea în continuare în exploatare a depozitului de deşeuri administrat de Iridex sau dacă ia în calcul ca deşeurile din Sectorul 1 să fie depozitate la cel din Vidra, administrat de S.C.ECO SUD S.A, aflat în relaţii contractuale cu Primăria Municipiului Bucureşti.

Răspunsul Primăriei Sectorului 1 la această adresă a fost unul clar şi fără echivoc, ţinând cont de voinţa cetăţenilor Sectorului 1, şi nu numai, care, în număr de peste 45.000, au semnat în cadrul campaniei „Aer Curat, Bun de respirat”, pentru închiderea depozitului de deşeuri administrat de Iridex, care „otrăveşte” aerul din Nordul Capitalei.

„Ţinând cont de disponibilitatea legală de a elimina deşeurile din Sectorul 1 la depozitul Ecologic Vidra, care deserveşte Municipiul Bucureşti, potrivit contractului nr.22268/1999 dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi S.C.ECO SUD S.A., considerăm că aceasta este cea mai bună opţiune pentru locuitorii Sectorului 1”, se arată în răspunsul formulat de Primăria Sectorului 1 la adresa Primăriei Capitalei. Depozitul de la Vidra are capacitate disponibilă de 11.900.000 metri cubi şi, conform declaraţiilor ECO SUD, poate primi deşeurile Municipiului Bucureşti până în 2045.

Menţionăm că Groapa de Gunoi Iridex are capacitatea de stocare a deşeurilor depăşită, poluează cu gaze toxice, dintre care cel mai des menţionat de cetăţeni este hidrogenul sulfurat, aflat în compoziţia gazului de depozit provenit din fermentaţia deşeurilor.

În plus, Autorizaţia de Mediu emisă pentru Groapa de Gunoi Iridex este ilegală, pentru că administratorii acesteia nu au prevăzut un Fond pentru închidere şi post închidere, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar şi din cauza multor altor încălcări ale legislaţiei europene în materia depozitării deşeurilor preluată în legislaţia română prin Hotărârea Guvernului nr. 349/2009.

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Plangere penala dupa ce Guvernul Dancila s-a folosit de numele Simonei Halep pentru deturnare de fonduri publice

Pe masura ce trec zilele de la destituirea Guvernului Dancila, apar tot mai multe surprize neplacute cu privire la...

Inca un derapaj grotesc al viceprimarului Bucurestiului: Vezi-ţi de treaba dumitale, că eşti femeie cu burta la gură!

Vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, cere demiterea viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu. El face această solicitare către Partidul Social Democrat și către primarul Capitalei, Gabriela Firea....

Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu: PNL va câștiga detașat alegerile prezidențiale, locale și parlamentare!

Domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, ca reprezentant liberal, cum caracterizați rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale? Dar finala Klaus Iohannis-Viorica Dăncilă? Putem pleca, ca punct...

Viceprimarul din Sector 2, intalnire cu elevii in cadrul campaniei ”Be cool, not a fool”

Zilele trecute viceprimarul Sectorului 2, Dan cristian Popescu, am fost invitat în cadrul campaniei antidrog „Be cool, not a fool”, să discute cu elevii...

Toate promisiunile se transforma in minciuni: Metrou spre Drumul Taberei va fi inaugurat anul viitor!

Metroul din Drumul Taberei ar putea fi inaugurat la finele primului semestru din 2020, estimează Mariana Miclăuş, noul director general al Metrorex. Anterior, foşti...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -