miercuri, ianuarie 22, 2020

Campanie pentru promovarea igienei orale in scolile din Bucuresti

Pe acelasi subiect

Acuzatii grave la adresa Wizz Air, pe Otopeni: cum sa pierzi avionul stand la coada de imbarcare!

Situatia halucinanta relatata de un roman care trebuia sa calatoreasca cu compania Wizz Air. El sustine ca nu a...

Ministrul liberal al Mediului a invatat-o pe Firea ce este bunul simt. De la atacuri si plangeri fara sens, la conferinta de presa comuna!

Primarul Capitalei și ministrul Mediului au apărut miercuri într-o conferință de presă comună, după ce au fost protagoniștii unui...

Atentie la falsii politisti din Bucuresti! Cum incearca sa te talhareasca in plina strada?

Patru bărbaţi au fost prinşi în flagrant duminică, 19 ianuarie, de către poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale,...

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a început o campanie de promovare a sănătăţii orale în grădiniţele şi la clasele primare din Capitală, urmând ca, de anul şcolar viitor, ea să se adreseze şi elevilor din clasele V – VIII şi licee, a anunţat marţi Turkes Ablachim, directorul medical al ASSMB.

„Astăzi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Sănătăţii Orale, vă anunţ că împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti am demarat în şcolile şi grădiniţele din Capitală campania de promovare a sănătăţii orale. (…) De ce trebuie să facem promovarea sănătăţii orale? Toate studiile au arătat că apariţia cariilor dentare are o incidenţă ridicată la copii”, a afirmat Turkes Ablachim, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că această campanie a început pe data de 12 martie şi că s-a derulat deja în 97 de unităţi de învăţământ, iar aproximativ 21.000 de copii au primit recomandări de igienă orală.

Turkes Ablachim a menţionat că până în iunie toţi copiii din grădiniţele şi clasele primare din Capitală vor beneficia de această campanie, urmând ca, din anul şcolar 2018 – 2019, ea să se adreseze şi elevilor de clasele V – VIII şi licee.

Ea a precizat că în grădiniţele, şcolile, liceele din Bucureşti sunt 225.000 de elevi.

Potrivit directorului medical al ASSMB, campania se va derula, an de an, în cadrul cursurilor de educaţie pentru sănătate.

Ea spune că programul va fi derulat prin medicii şi asistentele medicale din cabinetele stomatologice din unităţile de învăţământ bucureştene.

„Începând cu sfârşitul lunii martie, în cabinetele şcolare stomatologice se vor achiziţiona 50 de unituri stomatologice împreună cu echipamentele de sterilizare pentru instrumentarul stomatologic. Acestea sunt în valoare de 2.250.000 de lei împreună cu sterilizatoarele, care sunt 756.000 de lei”, a informat directorul medical al ASSMB.

Turkes Ablachim a reamintit că în cabinetele stomatologice din unităţile de învăţământ de stat se pot realiza gratuit tratamente stomatologice necesare copiilor.

Directorul medical al ASSMB a precizat că nu există cabinet stomatologic în fiecare şcoală, însă toate unităţile de învăţământ sunt arondate unui cabinet stomatologic.

„Doamna primar general a sprijinit aprobarea şi semnarea unei ordonanţe de Guvern prin care Primăria poate să contribuie în mod direct la plata salariilor medicilor din medicina şcolară, pentru a putea acoperi acest deficit (de personal medical – n.r.)”, a declarat Turkes Ablachim, care a menţionat că ordonanţa a fost aprobată în urmă cu două săptămâni şi că până în 200 de posturi de medici şi asistente sunt vacante în sistemul de medicină şcolară.

De asemenea, directorul medical al ASSMB a susţinut că îşi doreşte un program mult mai amplu privind educaţia pentru sănătate.

„Noi am realizat şi un program în care am explicat copiilor importanţa spălatului pe mâini şi pentru scăderea riscului de boli transmisibile. Vom continua cu nişte cursuri pentru educaţie în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă şi stil de viaţă corect, de asemenea vom dedica copiilor din clasele mai mari (V – VIII şi licee) informaţii despre tuberculoză, alte boli transmisibile, campanii împotriva fumatului şi a utilizării de droguri, împotriva consumului de băuturi alcoolice. Dorim să subliniem importanţa donării de sânge, dorim să aducem nişte informaţii despre importanţa transplantului”, a adăugat Turkes Ablachim.

În opinia purtătorului de cuvânt al IŞMB, Marian Banu, campania de promovare a sănătăţii orale este binevenită. „Se desfăşoară la iniţiativa primarului general al Capitalei şi eu consider că sunt şi alte domenii de abordat, dar acesta avea un caracter de urgenţă, (…) statisticile, deocamdată, în general, sunt destul de negative. Aproximativ 90 şi ceva la sută dintre copiii care sunt la clasa pregătitoare şi la clasa întâi au cel puţin o carie, ceea ce e îngrijorător”, a declarat Marian Banu.

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Lider PNL: Pensiile speciale, inventate de PDSR, vor fi eliminate săptămâna viitoare!

Pensiile speciale au fost inventate de PDSR, actualul PSD, prin anul 2001, a spus Cristi Barbu, secretar general adjunct...

”Da oxigenului, nu jecmanirii noastre!”. Protest in fata Primariei Gabrielei Firea

Mai multe persoane nemultumite de Vinieta Oxigen, care a intrat in vigoare deja de la inceputul anului, dar devine obligatorie de la 1 martie,...

Dosar penal in cazul Scolii 113 dupa ce 18 elevi au ajuns la spital

Polițiștii au deschis un dosar penal in rem pentru vătămare corporală din culpă în cazul Școlii 133 din București care a fost evacuată marți,...

Metroul din Drumul Taberei, inaugurat in iunie

Lucrările de automatizări şi siguranţă pentru Magistrala 5 de metrou Eroilor - Râul Doamnei au termen de începere în luna aprilie, iar contractorul are...

Dezmat total in Primaria Bucuresti: 90% din bani merg pentru salarii, prime și bonusuri

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a prezentat, luni seara, un document din care reiese ca, in foarte multe dintre companiile infiintate de Gabriela Firea, „cheltuielile...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -