marți, noiembrie 12, 2019

Academia Romana vrea sa ridice o cladire noua pe spatiul verde din fata sediului de pe Calea Victoriei

Pe acelasi subiect

Gabriela Firea, umilita public de scriitorul Radu Paraschivescu. Toata sala a aplaudat

Scriitorul Radu Paraschivescu a fost prezent vineri seară la concertul trupei Taxi, la Sala Palatului, unde a fost invitat pe scenă...

Mesajul jurnalistul Oreste Teodorescu pentru toti romanii, in prag de alegeri: Avem o sansa istorica!

Cu doar doua zile inainte de alegerile pentru presedintele Romaniei, jurnalistul Oreste Teodorescu a tinut sa transmita un mesaj...

Primar de trei ani si jumatate, Firea da vina pe Ludovic Orban pentru problemele Bucurestiului

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, reacţionează vehement la afirmaţiile premierului Orban care a susţinut miercuri că falimentul Regiei Autonome de...

Academia Romana vrea sa extinda sediul istoric aflat pe Calea Victoriei nr. 125-127, cu un corp nou de cladire ce va avea subsol, parter si patru etaje, dar si o noua aula, potrivit unui Plan Urbanistic Zonal pus in dezbatere publica de Primaria Capitalei. 

Cladirea Academiei este monument istoric,  Calea Victoriei este zona protejata, iar cele doua constructii vor fi edificate practic in parcul institutiei. Pentru solutia de arhitectura (felul in care vor arata cele doua cladiri) ar urma sa se faca un concurs de solutii, potrivit avizului de urbanism dat de municipalitate.

Proiectul a primit deja avizele necesare, acesta urmand sa fie supus aprobarii Consiliului General, dupa perioada in care va sta in dezbatere publica. Elaboratorul planului urbanistic este Ora Design Concept, iar beneficiar este Academia Romana.

Potrivit documentatiei afisate pe site-ul Primariei Capitalei, cladirea de 4 etaje va avea o inaltime de maxim 18 metri, suprafata construita de 200 mp, iar suprafata desfasurata de 1000 mp. Aula va avea o inaltime de maxim 16 metri, suprafata construita de 1.400 mp. Indicatorii urbanistici propusi sunt: POT – 40% si CUT 2 mp ADC/mp teren. Potrivit planului de situatie de pe site-ul Primariei, pe bucata de teren unde ar urma sa se construiasca aula sunt peste 30 de copaci.

Desi corpurile noi de cladire se vor construi practic pe un spatiu verde, Agentia pentru protectia Mediului Bucuresti a considerat ca proiectul nu necesita evaluare si aviz de mediu.

„Solutia spatial – volumetrica si de arhitectura se va definitiva prin concurs de solutii, cu avizul Ministerului Culturii si identitatii Nationale, la faza de autorizare, cu urmatoarele conditionari:
– fara afectarea vegetatiei cu valoare peisagistica mare, rezultata din Studiul peisagistic;
– tratarea cu atentie a alinierii constructiei propuse, in raport cu alinierea constructiilor existente, invecinate (printre care enumeram ᅡ Sediul Central al Academiei Romane, edificiile semnate de Duiliu Marcu, constructia din Str. Mihai Moxa nr. 3-5);
– organizarea intregii incinte, care sa corespunda unui spatiu cu caracter public, cu mentinerea/protejarea zonei centrale ( dinspre Calea Victoriei/B-dul Dacia), astfel incat sa fie in acord cu valoarea ridicata a Ansamblului”, se arata in avizul de urbanism dat de Primaria Capitalei, pe 5 februarie 2018, pentru proiect.

Roxana Wring, consilier general USR, membru in Comisia de Urbanism a Consiliului General, este de parere ca acest proiect distruge identitatea istorica a Bucurestiului si ca nu va vota pentru aprobarea sa.

„USR se va opune in Consiliul General adoptarii PUZ Calea Victoriei 125-127. Observ ca PMB sub conducerea Gabrielei Firea continua politica dezastruoasa a administratiei Oprescu de a ignora  valorile arhitecturale si culturale ale Bucurestiului. In cazul de fata este vorba despre imobilul Academiei Romane, monument istoric, de importanta maxima pentru patrimoniul bucurestean. Si asta, in anul centenar!  De ce ma opun PUZ Calea Victoriei 125-127?
1. Pentru ca documentatia  nu justifica oportunitatea construirii unui imobil in curtea Academiei.
2. PUZ-ul nu respecta conditiile avizului dat de Comisia tehnica de amenajare a teritoriului si urbanism din 14.06.2017.  Este vorba despre o propunere imprecisa care nu figureaza organizarea volumetrica a acceselor si a plantatiilor, nu integreaza contextul. Conditiile avizului erau ca PUZ-ul sa fie destul de precis incat sa permita elaborarea unei teme de concurs de arhitectura
3. Ilustrarea de tema ne arata ca arhitectii nu inteleg importanta imobilului istoric si a zonei sale de protectie si importanta plantatiei. Daca proiectul final va arata asa, valoarea culturala si urbanistica a monumenului istoric si a Caii Victoriei vor avea de suferit.
4. Din avizul sibilinic al Ministerului Culturii  reiese ca nu exista un studiu istoric destul de detaliat si ca fara acest studiu proiectul nu poate merge mai departe. Vrem sa vedem acest studiu istoric, daca  el  exista. Daca nu exista, iata un motiv in plus pentru Consiliul General sa nu aprobe PUZ Calea Victoriei 125-127.
Este regretabil ca PMB continua sa bifeze doar formal dezbaterea publica si sa promoveze planificarea urbana care distruge identitatea istorica a Bucurestiului. Oare cind  vor realiza cei ce conduc Primaria Municipiului Bucuresti ca traim in secolul 21 si facem  parte din Uniunea  Europeana”, a declarat Roxana Wring pentru HotNews.ro.

Dan Marin, arhitect, este de parere ca Academia Romana trebuie sa organizeze neaparat un concurs de arhitectura pentru a se stabili cum vor arata cele doua cladiri.

„Dincolo de modul absolut conventional – corect legal, dar irelevant calitativ – prin care este promovat acest proiect, cred ca Academia Romana, onorandu-si statutul de prima institutie de cultura a tarii, ar trebui sa organizeze, pe baza reglementarii de urbanism propusa prin PUZ, un concurs de solutii de arhitectura. Daca nu aici, pe un amplasament in vecinatatea Caii Victoriei si in incinta unui monument istoric de grupa A, atunci unde?¬, a declarat Dan Marin pentru HotNews.ro.

Sursa: Hotnews.ro

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Garda de Mediu s-a trezit ca Bucurestiul e sufocat de praf. Capitala e pe locul 7 in Europa la poluare

Zone întregi din Capitală sunt învăluite în praf zi și noapte. E praf pe trotuare, pe străzi, în case...

PNL o trimite pe Dancila la plimbare: „Ati putea discuta cu Mitraliera, Nicolicea, Bacalbasa sau Stefanescu?”

Prim-vicepresedintele PNL, Rares Bogdan, a comentat ironic solicitarile insistente ale Vioricai Dancila de a avea o „confruntare unu la unu” cu Klaus Iohannis. „Nu stiu...

ELCEN, mesaj pentru Primaria Capitalei: Daca platiti energia, nu vom opri incalzirea!

Deschiderea procedurii de faliment a RADET nu va determina sistarea furnizării energiei termice de către ELCEN atâta timp cât plata acesteia va fi asigurată...

Secretarul general adjunct, Cristi Barbu: PNL este va readuce echilibrul și va reclădi România! Multumim pentru incredere si sustinere!

Klaus Iohannis, candidatul PNL, este câștigătorul detașat al alegerilor de duminică. 8.683.681 de români au ieșit la vot, iar potrivit ultimelor rezultate ale exit-poll-urilor...

Decizie definitiva: Curtea de Apel anunta FALIMENTUL RADET! Firea o da din colt in colt…

Curtea de Apel București a decis luni falimentul RADET, respingând recursul făcut de Primăria Capitalei. Sentința este definitivă. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, dă asigurări...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -