miercuri, noiembrie 20, 2019

Celebrul doctor Ioan Lascar trimis in judecata de DNA! Alti sefi ai Spitalului Floreasca sunt acuzati

Pe acelasi subiect

Tudor Chirila: „Votez Iohannis. Că doar nu m-am tâmpit, după doi ani de stat în stradă”

Alături de Oana Pellea, Mihai Şora şi Victor Rebengiuc, de Mihai Călin, Medeea Marinescu sau Marius Manole, actorul şi...

Plangere penala dupa ce Guvernul Dancila s-a folosit de numele Simonei Halep pentru deturnare de fonduri publice

Pe masura ce trec zilele de la destituirea Guvernului Dancila, apar tot mai multe surprize neplacute cu privire la...

Gabriela Firea, umilita public de scriitorul Radu Paraschivescu. Toata sala a aplaudat

Scriitorul Radu Paraschivescu a fost prezent vineri seară la concertul trupei Taxi, la Sala Palatului, unde a fost invitat pe scenă...

Medicul Ioan Lascar, fostul sef al Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in legatura cu dotarea Unitatii de arsi de la Spitalul Floreasca. Alaturi de Ioan Lascar a fost trimis in judecata, in acelasi dosar, si Alexandru Radu Macovei, la data faptei managerul Spitalului de Urgenta Floreasca, pentru aceeasi acuzatie. Rechizitoriul intocmit de procurorii DNA arata ca sefii Spitalului Floreasca au semnat procese-verbale de receptie si procese-verbale de punere in functiune a barocamerei pentru pacientii cu arsuri grave fara ca aceasta sa fie functionala, scrie Hotnews.ro.

Procurorii DNA arata ca, dupa ce, la data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sanatatii a emis un ordin privind infiintarea unitatilor de arsi in cadrul spitalelor de urgenta, la Spitalul Floreasca „In urma procedurii de atribuire (licitatie deschisa) a fost declarata castigatoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrata de inculpatul Galea Aurel Catalin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost incheiat un acord cadru pe o perioada de 24 de luni. Ulterior, au fost incheiate (fara licitatie publica, aceasta procedura nemaifiind necesara), sapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate.”

Alaturi de cei doi a fost trimis in judecata si Marina-Magdalena Gontariu, la data faptei seful biroului de achizitii al spitalului, tot pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,  cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata si pe Aurel Catalin Galea, administratorul firmei S.C. Gemedica S.R.L. si S.C. GEMEDICA S.R.L. pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.

Ce spune rechizitoriul intocmit de procurori: 

„In anul 2013, inculpatii Macovei Alexandru Radu, in calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, Gontariu Marina-Magdalena, in calitate de sef Birou achizitii publice si de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor in cadrul spitalului si Lascar Ioan, in calitate de sef Clinica chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva si de membru in comisia de evaluare a ofertelor in cadrul spitalului, in urma unei licitatii fictive, au incheiat cu societatea GEMEDICA S.R.L., reprezentata de inculpatul Galea Aurel Catalin, un acord-cadru. Pe baza acestui acord cadru, s-au achizitionat, cu incalcarea prevederilor legii privind achizitiile publice si la preturi supraevaluate, un numar de 54 de echipamente medicale necesare dotarii ‘Unitatii de ingrijire a arsilor grav’.

Aceasta conduita a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care:
– 4.791.431 lei reprezentand diferenta dintre pretul platit de spital pentru echipamentele medicale si pretul la care au fost achizitionate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii sai,
– 3.422.400 lei reprezentand contravaloarea barocamerei (care nu a functionat vreodata).
Concomitent, s-a obtinut un folos necuvenit in favoarea societatii SC Gemedica SRL, echivalent cu valoarea prejudiciului.

Concret, la data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sanatatii a emis un ordin privind infiintarea unitatilor de arsi in cadrul spitalelor de urgenta.

In acest context, in cursul anului 2013, dupa edificarea spatiului ‘Unitatii de ingrijire a arsilor grav’, inculpatii Gontariu Marina-Magdalena si Lascar Ioan, in calitate de presedinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul S.C. Gemedica S.R.L., au intocmit documentatia necesara achizitionarii aparaturii medicale.

In cuprinsul acestei documentatii s-a prevazut printre altele:
– valoarea totala estimata stabilita ca suma a valorii fiecarui echipament medical in parte, fara sa se regaseasca in dosarul achizitiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care sa rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piata, oferte furnizori, etc.),
– atribuirea sa se faca intr-un singur lot, ceea ce a condus la ingradirea accesului altor firme la procedura de achizitie, avand in vedere numarul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achizitionate.

De asemenea, la baza intocmirii specificatiilor tehnice nu au existat documente din care sa reiasa o consultare a pietei, avand in vedere ca aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnica.

Documentatia respectiva, necesara atribuirii acordului-cadru, a fost aprobata intr-un singur lot si de managerul unitatii medicale, inculpatul Macovei Alexandru Radu, fapt ce a condus la imposibilitatea participarii la licitatie si a altor operatori economici, fiind astfel impiedicata concurenta intre acestia si ofertantul care a castigat licitatia, respectiv Gemedica S.R.L.

Astfel, in urma procedurii de atribuire (licitatie deschisa) a fost declarata castigatoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrata de inculpatul Galea Aurel Catalin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost incheiat un acord cadru pe o perioada de 24 de luni.

Ulterior, au fost incheiate (fara licitatie publica, aceasta procedura nemaifiind necesara), sapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate.

Barocamera nu este functionala si nici instalata. Cu toate acestea, reprezentanti ai autoritatii contractante, impreuna cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de receptie si procese-verbale de punere in functiune.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului si masurii asiguratorii a popririi, asupra unor bunuri apartinand inculpatilor: Macovei Alexandru Radu, Gontariu Marina-Magdalena, Lascar Ioan, Galea Aurel Catalin si S.C. Gemedica S.R.L. De asemenea, s-a mai dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, asupra unor sume de bani detinute in conturile bancare de inculpatul Galea Aurel Catalin.

Ministerul Sanatatii s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 8.213.831 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de inculpatii Galea Aurel Catalin si Baytar (fosta Bourosu) Andreea Maria, pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor.”

DNA precizeaza ca „aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Sursa: Hotnews.ro

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Concluzia lui Oreste Teodorescu: Doua întâlniri mediatizate in paralel… ne place sau nu, dar asta e realitatea românească… anormala!

Jurnalistul Oreste Teodorescu a concluzionat pe pagina personala de facebook, dupa dezbaterile celor doi candidati la presedintie, ca in...

Raspunsul presedintelui Iohannis la intrebarea lui Moise Guran: „Am reusit sa anulez 70% din masurile care ar fi compromis legile justitiei”

Moise Guran l-a intrebat pe Klaus Iohannis, in cadrul dezbaterii de la BCU, daca nu a amanat organizarea referendumului pentru a obtine un impact...

Dancila spune ca da mediatii la matematica, dar nu stie lucruri elementare din scoala generala!

Viorica Dancila a dat un raspuns gresit, marti seara, in momentul in care a fost intrebata cum se calculeaza aria cercului. Ea s-a laudat,...

Analiza pe care nu o vei vedea la nicio televiziune: Singura șansa a unei Romanii normale este punerea in aplicare de urgenta a unui...

Jurnalistul Oreste Teodorescu a postat pe pagina personala de facebook o interesanta analiza privind activitatea fiecarui presedinte al Romaniei dupa 1989 si ce a...

Moise Guran merge la dezbaterea cu presedintele Iohannis: Am acceptat invitatia in secunda doi!

Moise Guran i-a explicat lui Cristian Tudor Popescu, luni, intr-o emisiune la Europa FM de ce a acceptat invitatia lui Klaus Iohannis de a...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -