duminică, noiembrie 17, 2019

Ce face primaria Capitalei pentru locatarii din Greenfield? Interese imobiliare imense

Pe acelasi subiect

Gabriela Firea, umilita public de scriitorul Radu Paraschivescu. Toata sala a aplaudat

Scriitorul Radu Paraschivescu a fost prezent vineri seară la concertul trupei Taxi, la Sala Palatului, unde a fost invitat pe scenă...

CTP: dumneavoastră ați vrea să vă întâlniți cu Dăncilă? Ce sa vorbesti cu cineva atât de jos din toate punctele de vedere?

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre anunțul președintelui Klaus Iohannis că nu va participa la o dezbatere...

Mesajul jurnalistul Oreste Teodorescu pentru toti romanii, in prag de alegeri: Avem o sansa istorica!

Cu doar doua zile inainte de alegerile pentru presedintele Romaniei, jurnalistul Oreste Teodorescu a tinut sa transmita un mesaj...

Scandalul a izbucnit in februarie, anul acesta, când reprezentanţii proprietarilor din ansamblul rezidenţial de lux privat „Greenfield”, situat în Pădurea Băneasa, s-au prezentat la Primăria Capitalei pentru a cere deschiderea unui al doilea drum de acces către ansamblul rezidenţial, prin pădure, scrie bucuretifm.ro.

Din respectivul drum forestier, cunoscut în zonă şi ca „Vadul Moldovei”, 800 de metri sunt încadraţi în categoria „drum forestier”, iar 350 de metri sunt încadraţi în categoria de folosinţă „fond forestier”. Pe aceasta din urmă porţiune, drumul a fost creat în mod ilegal de către dezvoltatorul ansamblului rezidenţial de lux „Greenfield”, care a defrişat arbori, în pădure. În această acţiune, dezvoltatorul s-a folosit, în mod abuziv, de o ordonanţă preşedenţială şi a beneficiat de complicitatea autorităţilor, acuză Dan Trifu.

Istoricul scandalului „GREENFIELD”

După 9 ani de procese câştigate, ONG-urile de mediu au reuşit, în primăvara anului trecut, să forţeze Romsilva să închidă drumul forestier, în speţă cei 350 de metri din categoria de folosinţă „fond forestier”. Trebuie menţionat faptul că legislaţia în vigoare, Codul Forestier, interzice orice acces auto în zonele a căror categorie de folosinţă este de „fond forestier”, iar pe cei 800 de metri aflaţi în categoria „drum forestier” se permite doar accesul autovehiculelor Ocolului Silvic.

„GREENFIELD RELOADED”

Acum, scandalul în mijlocul căruia se află drumul forestier, stă să reizbucnească, după ce Autoritatea Locală a Sectorului 1 a iniţiat demersuri prin care cere schimbarea categoriilor de folosinţă de „drum forestier” şi, respectiv „fond forestier” de către guvern, iar drumul, care ar urma să fie declarat de interes local, ar urma să fie deschis pentru traficul auto general, spune şeful de la Ecocivica.

Desigur, acest drum ar urma să fie asfaltat pe cheltuiala Autorităţii Locale Sector 1 care ar urma să ducă şi utilitaţile, canalizarea şi apa, către ansamblul rezidenţial privat. Asta în timp ce dezvoltatorul de la „Greenfield” îşi asumase, iniţial, obligaţia de a aduce utilităţile şi de a asigura încă un acces dinspre Şoseaua de Centură, înainte de a începe să construiască. Printr-o hotărâre de guvern ar urma ca întreaga zonă de pădure să fie scoasă din categoria „fond forestier” şi să devină construibilă, a mai declarat Trifu.

Interesele imobiliare care presează asupra Pădurii Băneasa

„În spatele demersurilor inițiate de către Primăria Sectorului 1 s-ar ascunde, de fapt, enorme interese imobiliare, care presează asupra Pădurii Băneasa sau a ceea ce a mai rămas din aceasta”, spune președintele Asociației Ecocivica, Dan Trifu.

Astfel, pe partea dreaptă a drumului forestier, mergând spre „Greenfield”, pădurea a fost retrocedată. Printre proprietari se află persoane importante, de la politicieni, până la oameni de afaceri. Proprietarii acestor loturi au beneficiat de așa-numite „amenajamente sumare”, aprobate, în mod ilegal, de către Garda Forestieră București, prin care se împărțea pădurea în loturi de 1100 de metri pătrați. Pentru a crea drumuri de acces către aceste loturi, au fost făcute defrișări ilegale, a declarat Dan Trifu.

„Garda Forestieră a constatat defrișările și l-a sancționat pe pădurar”, mai susține el.

„Amenajările, însă, au expirat. Acum, acești oameni importanți fac presiuni pentru deschiderea drumului forestier, pentru a putea începe construcția unor cartiere „de vis”, spune șeful de la Ecocivica.

Mai mult decât atât, începând din anul 2005, mai mult de 60 de hectare de pădure au fost, deja, defrișate, dintre care 10 hectare chiar sub ochii pădurarilor, conform lui Trifu. Rperezentantul Ecocivica spune că este vorba despre circa 5000 de metri cubi de lemn care au fost tăiați în mod ilegal și furați, neexistând documente pentru valorificarea materialului lemnos.

Interese ar există și pentru partea stângă a pădurii, pe direcția către „Greenfield”,

O altă presiune asupra Pădurii Băneasa constă în extinderea ansamblului rezidențial de lux „Greenfield”. Dezvoltatorii acestuia refuză să facă încă un acces în cartier dinspre Șoseaua de Centură, așa cum își asumaseră, inițial, obligația, făcând presiuni pentru deschiderea drumului forestier, a declarat Trifu. După deschiderea drumului numit Vadul Moldovei, autoritățile locale ale Sectorului 1 ar urma să aducă și utilitățile către „Greenfield”, un ansamblu rezidențial privat, preluând, astfel, o altă obligație asumată, inițial, de către dezvoltator, acuză șeful de la Ecocivica.

Un alt element de presiune este dat de școala din „Greenfield”. La această „școală de fițe”, cum o caracterizează șeful de la Ecocivica, vin foarte mulți copii din „cartierul Pipera al orașului Voluntari”. Părinții acestor copii fac presiuni pentru deschiderea drumului forestier, deoarece își aduc copiii la școală cu mașinile, în fiecare dimineață, și îi iau de la școală, la terminarea cursurilor, ceea ce creează ambuteiaje pe Aleea Teişani. Problema şcolii din „Greenfield” ar putea fi rezolvată foarte simplu cu ajutorul unui microbuz care să aducă copiii, dimineața, și să-i ducă acasă, la terminarea cursurilor, crede șeful Ecocivica.

Ansamblul rezidențial de lux, dezvoltat de către firma privată „Impact”, a început să fie construit prin 2007-2008, în baza unui Plan de Urbanism Zonal, adoptat de către Consiliul General al Municipiului București, dar anulat definitiv de către o instanță de judecată, în anul 2014.

Folosindu-se, în mod abuziv de o ordonanța preşedenţială și beneficiind de complicitatea autorităților, dezvoltatorul imobiliar a defrișat, în mod ilegal, arbori în Pădurea Băneasa, și a amenajat 350 de metri de drum, în prelungirea drumului forestier existent, acuză Trifu.

Accesul către „Greenfield”, cartier care a ajuns, acum la circa 5000 de locuitori, se realizează, după închiderea drumului prin pădure, dinspre DN1, pe Aleea Teişani. Locuitorii ansamblului rezidențial de lux sunt nemulțumiți de faptul că au o singură cale de acces, care este foarte aglomerată și se poate bloca, în cazul unor fenomene meteorologice extreme. Ei solicita deschiderea unui al doilea drum, prin Pădurea Băneasa.

În luna februarie, când s-a pus pentru prima data problema redeschiderii „Vadului Moldovei”, reprezentantul Romsilva, care administreză Pădurea Băneasa, și cel al Ministerului Mediului au explicat că există o porțiune de 800 de metri de drum forestier, care este, însă, destinat numai accesului autospecialelor Ocolului Silvic, conform legii. O a doua porțiune, de 350 de metri lungime, este încadrată chiar în categoria de folosință „fond silvic”, iar Codul Silvic interzice accesul public.

Dan Trifu, reprezentantul Asociației Ecocivica, spune și că dezvoltatorul nu și-a îndeplinit obligațiile ce-i reveneau, aceea de a lărgi breteaua de acces dinspre DN1 și de a construi o cale de acces dinspre Șoseaua de Centură, deși știa de circa doi ani că drumul prin Pădurea Băneasa, denumit „Vadul Moldovei”, a fost declarat forestier, a spus Trifu. Această atitudine a dezvoltatorului nu își are nici un temei, deoarece și autoritățile locale din orașul Otopeni ar dori construcția unui pasaj peste calea ferată și asigurarea accesului din Centură și pentru locuitorii din „Greenfield” și pentru cei din Otopeni., reprezentantul Romsilva, care administreză Pădurea Băneasa, și cel al Ministerului Mediului au explicat că există o porțiune de 800 de metri de drum forestier, care este, însă, destinat numai accesului autospecialelor Ocolului Silvic, conform legii. O a doua porțiune, de 350 de metri lungime, este încadrată chiar în categoria de folosință „fond silvic”, iar Codul Silvic interzice accesul public.

De altfel, compania „Impact” nu și-a îndeplinit nici alte obligații , asumate la început, precum aceea de a îngrădi ansamblul rezidențial de lux, pentru a împiedica accesul animalelor sălbatice și obligația de a racorda cartierul Greenfield la rețelele de apă și canalizare, obligație prevăzută în documentațiile de urbanism. Fapt pentru care apele uzate de la ansamblul rezidențial sunt deversate într-un iaz din Pădurea Băneasa, care a și refulat, distrugând un hectar de pădure, a explicat Dan Trifu

La vremea respectivă, în luna februarie, primarul general Gabriela Firea a dispus formarea unui grup de lucru, din care să facă parte reprezentanții asociațiilor de proprietari din Greenfield, ai dezvoltatorului imobiliar, ai Romsilva, ai Ministerului Mediului, ai Primăriei Sectorului 1 și ai Municipalității. Acesta ar fi trebuit să caute soluții pentru accesul către „Greenfield”.

Șeful acestui grup de lucru, viceprimarul general Aurelian Bădulescu spunea, a două zi după dezbaterea din februarie, că dezvoltatorul imobiliar este cel care i-a indus în eroare pe cei care au achiziționat locuințe în ansamblul rezidențial de lux „Greenfield” și că aceștia ar trebui să se întoarcă împotrivă dezvoltatorului, pentru a-l forța să-și îndeplinească toate obligațiile asumate inițial.

Acum, pare că Municipalitatea a pasat cartoful fierbinte numit „Greenfield” către Primăria Sectorului 1, unde problema ar putea fi rezolvată în liniște, mai departe de ochii publicului și de cei ai ONG-urilor de mediu.

Firește, vom încerca să obținem puncte de vedere în legătură cu acest subiect, atât de la Primăria Sectorului 1, cât şi de la Garda Forestieră București.

Viceprimarul general Aurelian Bădulescu: Cetățenii din Greenfield au fost duși în eroare de către dezvoltator!

„Dezvoltatorul încearcă să forțeze mâna Primăriei Capitalei, introducând în discuție termenul de „problemă social㔄, spune Viceprimarul general Bădulescu.Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, care este șeful grupului de lucru pentru rezolvarea problemei Greenfield, a declarat, în exclusivitate pentru București Fm, că dezvoltatorul cartierului rezidențial i-a indus în eroare pe cei care au cumpărat locuințe în acest ansamblu, cu privire la căile de acces.

„Acest dezvoltator ar dori ca, printr-o dispoziție de Primar General, să deschidem drumul prin pădure, cunoscut drept Vadul Moldovei. Din punct de vedere juridic, nu putem face acest lucru, deoarece există o hotărâre judecătorească definitivă care interzice accesul pe acest drum, iar încălcarea acestei hotărâri ar constitui infracțiunea de abuz în serviciu”, explică Aurelian Bădulescu.

Viceprimarul general mai spune că problemă accesului în ansamblul rezidențial privat Greenfield nu este una socială, deoarece legea definește această noțiune drept o problemă pe care o are un grup de persoane și pe care nu o poate rezolva prin forțe proprii.

„Proprietarii din Greenfield ar trebui să se îndrepte împotriva dezvoltatorului și să-i ceară să le rezolve problema de acces”, spune Bădulescu.

„În același timp, cartierul mai are o problemă gravă. El nu este legat la rețeaua de canalizare și deversează dejecțiile umane pe terenurile limitrofe. Este o gravă problemă ecologică și dezvoltatorul trebuie să intervină urgent pentru rezolvarea ei”, este de părere Viceprimarul Capitalei.

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Inca un derapaj grotesc al viceprimarului Bucurestiului: Vezi-ţi de treaba dumitale, că eşti femeie cu burta la gură!

Vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, cere demiterea viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu. El face această solicitare către Partidul Social Democrat și...

Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu: PNL va câștiga detașat alegerile prezidențiale, locale și parlamentare!

Domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, ca reprezentant liberal, cum caracterizați rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale? Dar finala Klaus Iohannis-Viorica Dăncilă? Putem pleca, ca punct...

Viceprimarul din Sector 2, intalnire cu elevii in cadrul campaniei ”Be cool, not a fool”

Zilele trecute viceprimarul Sectorului 2, Dan cristian Popescu, am fost invitat în cadrul campaniei antidrog „Be cool, not a fool”, să discute cu elevii...

Toate promisiunile se transforma in minciuni: Metrou spre Drumul Taberei va fi inaugurat anul viitor!

Metroul din Drumul Taberei ar putea fi inaugurat la finele primului semestru din 2020, estimează Mariana Miclăuş, noul director general al Metrorex. Anterior, foşti...

Cristian Tudor Popescu: „Abjecta G. Firea a postat un fake news de un primitivism colosal!”

Cristian Tudor Popescu are o reactie dura fata de comportamentul manifestat de Viorica Dancila si Gabriela Firea in urma dezbaterii lui Klaus Iohanni cu...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -