joi, noiembrie 14, 2019

Sute de scoli din Bucuresti sunt in pericol sa fie inchise pana la finalul anului! Ce face primaria?

Pe acelasi subiect

Gabriela Firea, umilita public de scriitorul Radu Paraschivescu. Toata sala a aplaudat

Scriitorul Radu Paraschivescu a fost prezent vineri seară la concertul trupei Taxi, la Sala Palatului, unde a fost invitat pe scenă...

Mesajul jurnalistul Oreste Teodorescu pentru toti romanii, in prag de alegeri: Avem o sansa istorica!

Cu doar doua zile inainte de alegerile pentru presedintele Romaniei, jurnalistul Oreste Teodorescu a tinut sa transmita un mesaj...

CTP: dumneavoastră ați vrea să vă întâlniți cu Dăncilă? Ce sa vorbesti cu cineva atât de jos din toate punctele de vedere?

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre anunțul președintelui Klaus Iohannis că nu va participa la o dezbatere...

Sute de şcoli din Bucureşti care nu au autorizaţie de a pompieri s-ar putea închide la finalul acestui an. Este avertismentul primarilor care spun că legea care este acum în vigoare îi scoate direct vinovaţi în cazul unei tragedii. Edilii se plâng că nu au bani să modernizeze şcolile, iar multe dintre ele nu pot fi schimbate pentru că sunt monumente istorice.

Şcolile şi grădiniţele care nu au autorizaţie de la pompieri funcţionează ilegal de la 1 octombrie. Ca să primească avizele, instituţiile de învăţământ trebuie să facă investiţii costisitoare pe care primarii, în calitate de finanţatori, le contestă vehement. De exemplu, spun edilii, „ISU nu face nicio diferenţă între şcolile nou construite şi cele aflate in clădiri istorice. Deşi legea interzice orice fel de intervenţie asupra arhitecturii exterioare a monumentelor istorice, primarii sunt obligaţi să construiască scări exterioare de urgenţă, trape de fum şi rezervoare exterioare de apă”.

„Nu respectăm toate prevederile! Ne cer nişte rezervoare mari de apă. Trebuie să ai spaţiu unde să-l amplasezi. Avem şcoli care n-au curte deloc. N-am unde să amplasez acel rezervor! Nişte lucruri am făcut! Nu putem să venim şi să punem toată responsabilitatea pe nişte umeri care n-au nicio vină că situaţia este, în momentul de faţă, aşa”, a declarat primarul sectorului 3, Robert Negoiță.

„Este absurd! Sunt costuri enorme pe care nu le putem suporta. Şi nu le putem realiza într-un termen atât de scurt. Discutăm de zeci de milioane de euro. Trebuie să corectăm inclusiv legea, dacă vrem să funcţionăm corect”, spune Gabriel Mutu, primarul sectorului 6.

„Legile de acest tip trebuie gândite mult mai temeinic. Făcute cu termene rezonabile, cu condiţii rezonabile”, spune și viceprimarul sectorului 2, Dan Popescu.

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă rămân pe poziţii şi citează legea:

„Punerea în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare sau schimbare de destinaţie atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale cu amenzi cuprinse între 20 de mii şi 50 de mii de lei”, a declarat pentru Digi24 cpt. Cătălin Chirică, purtător de cuvânt al IGSU.

Speriaţi că s-ar putea alege cu dosar penal în cazul un ei tragedii, primarii ameninţă că vor închide şcolile până la finalul anului.

„Vom închide şcolile, pentru că nimeni nu este dispus să îşi asume o răspundere care… Până la urmă, nu este vina mea că 27 de ani nimeni n-a făcut nimic să pregătească aceste unităţi de învăţământ”, spune Gabriel Mutu, edilul din sectorul 6.

„Vom fi puşi în situaţia de a aplica legea: pe 30 decembrie, dacă anumite unităţi de învăţământ nu au autorizaţia pentru securitate la incendiu, să le închidem. (Reporter: Câte şcoli ar fi posibil să fie închise în decembrie, când spuneţi dumneavoastră?) 42!”, a declarat, la rândul său, Dan Popescu, viceprimarul sectorului 2.

„Există pericolul ca unele administraţii locale să ia decizia că nu-şi asumă aşa ceva şi atunci ce facem? Închidem unităţile de învăţământ?”, se întreabă Robert Negoiță, primarul sectorului 3.

Situaţia este gravă în toată ţara. Conform Ministerului Educaţiei, din cele 32.000 de şcoli, doar 2.261 deţin autorizaţie de securitate la incendiu.

Subiectul va fi analizat la începutul săptămînii viitoare într-o şedinţă de urgenţă la care vor participa primarii sectoarelor, primarul Capitalei, prefectul şi secretarul de stat Raed Arafat.

Sursa: Digi24.ro

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Metrorex introduce plata cotactless cu cardul la metrou

Metrorex si Banca Comerciala Romana inaugureaza maine, 14 noiembrie, plata cu cardul contactless a calatoriilor cu metroul printr-un eveniment...

Joburi de la partid: Sotia primarului PSD al Sectorului 5 primeste un salariu nesimtit la Transelectrica!

Soția primarului pesedist al Secotrului 5, Daniel Florea, Andreea Georgiana Florea, a fost numită în data de 17.09.2017 ca membru al Directoratului C.N.T.E.E. „Transelectrica”- S.A.  Ministrul...

Viceprimarul Sectorului 2 ii ia apararea lui Cornel Dinu: Lipsa de profesionalism a Gabrielei Firea

Primăria Municipiului București a reușit o nouă gafă de proporții. Într-un document oficial, semnat de doamna primar Gabriela Firea, legenda dinamovistă Cornel Dinu este...

Premierul Orban: „La nivelul Primăriei Capitalei e un management catastrofal”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a depus o cerere prin care solicită construirea sălii polivalente, aflată în plan de mai mulţi ani, cu fonduri de la Compania...

RADET e in faliment, Bucurestiul in pragul prapastiei si Firea: Lui Dragnea ii sta bine fara mustata!

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a afirmat, marți, referitor la faptul că Liviu Dragnea a fost scos din Penitenciarul Rahova pentru a fi...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -