vineri, noiembrie 15, 2019

Inca 400 de hectare din parcurile Bucurestiului, retrocedate si transformate in ansambluri rezidentiale!

Pe acelasi subiect

Gabriela Firea, umilita public de scriitorul Radu Paraschivescu. Toata sala a aplaudat

Scriitorul Radu Paraschivescu a fost prezent vineri seară la concertul trupei Taxi, la Sala Palatului, unde a fost invitat pe scenă...

Mesajul jurnalistul Oreste Teodorescu pentru toti romanii, in prag de alegeri: Avem o sansa istorica!

Cu doar doua zile inainte de alegerile pentru presedintele Romaniei, jurnalistul Oreste Teodorescu a tinut sa transmita un mesaj...

CTP: dumneavoastră ați vrea să vă întâlniți cu Dăncilă? Ce sa vorbesti cu cineva atât de jos din toate punctele de vedere?

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre anunțul președintelui Klaus Iohannis că nu va participa la o dezbatere...

În pericol de betonare sunt fostele pepiniere municipale, din nordul oraşului şi suprafeţe importante din parcuri publice situate în toate sectoarele, ce totalizeaza aproape 400 de hectare. Activiştii de mediu cer intervenţia urgentă a statului. Primăria Capitalei a înfinţat deja o comisie de lucru şi încearcă să recupereze zonele verzi pierdute în ultimii 16 ani, scrie digi24.ro.

Spaţiul verde din Bucureşti a dispărut încet dar sigur în utltimele două decenii! Dacă în anii 90 Capitala avea 3.500 de hectare de spaţii verzi, în 2016 nu mai avea nici jumate, ci… 1.600! Legea 10 din anul 2000, privind retrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist şi contestatul Plan Urbanistic Zonal din acelaşi an, emis de Municipalitate, au dus la dispariţia multor parcuri si locuri de joacă. Sectorul 1 a pierdut hectare întregi în parcurile Herăstrău, Bordei şi Clucerului. Și nu e tot. Sunt trei cereri de retrocedare în analiză şi pentru parcul Bazilescu!

Dan Trifu, vicepreşedintele Eco-Civica: Am fost asiguraţi și de primăria sectorului 1 că problemele sunt rezolvate, în principiu.

În impas este şi sectorului 2! După ce a suferit pierderi importante în parcurile Verdi, Circului şi Plumbuita, a ajuns la numai 11,5 metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor! Şi este la un pas să piardă şi Parcul „Motodrom” din Fundeni. Dar nici sectorul 3 nu stă bine!

Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3: În ultimii 20 de ani, în sectorul 3 au fost trecute în proprietate privată, aproximativ 23 de hectare de teren, de spaţiu verde! În principal, zona parcului Titan, unde există acea retrocedare de peste 12 hectare.

Retrocedările au ciopârţit și Parcul Tineretului, din sectorul 4, parcurile Izvor, Coşbuc şi Sebastian, din Sectorul 5 şi Parcul Grăzăveşti din Sectorul 6.

Mariana Perşunaru, dir. Direcţia Patrimoniu PMB: 30 – 36 de hectare de spaţiu verde amenajat, de pe raza Municipiului Bucureşti, care a fost retrocedat în baza dispoziţiilor de lege 10 sau a unor sentinţe judecătoreşti.

Bilanţul este alarmant! Parcul Titan a pierdut 12 hectare, Parcul Tineretului a rămas fără 7 hectare, Plumbuita fără 4, Circului fără unul, iar Parcul Verdi este privat aproape integral. Activiștii de mediu se tem de ce-i mai rău.

Dan Trifu, vicepreşedintele Eco-Civica: Riscăm o pierdere imediată de 200 de hectare, şi noi am estimat în final undeva la 400 de hectare de spaţiu verde. Numai pepinierele Tei Toboc, Nordului şi Pipera însumează peste 120 de hectare, cel puţin.

Cu peste un milion şi jumătate de puieţi în anii 90, din pepinierele aflate în nordul Capitalei s-a ales praful. Zeci de hectare au fost defrişate! Pe altele se construieşte masiv! Cei 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare cetăţean, minimul recomandat de Uniunea Europeană, Bucureştiul… nu-i are!

Conform ultimelor date ale Cadastrului Verde, Capitala României are doar 23,21 metri pătraţi.

Viena de exemplu are… 120 de metri pătrați de spaţiu verde, pe cap de locuitor. Cifrele au alertat municipalitatea! Primăria Capitalei a înfinţat o comisie specială care să recupereze spaţiile verzi pierdute. Şi deja s-au găsit variante în beneficiul oraşului.

Mariana Perşunaru, dir. Direcţia Patrimoniu PMB: Pentru Emil Gârleanu s-a propus un schimb de terenuri. Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în unanimitate aproape, a aprobat salvarea parcului.

Activiştii de mediu susţin că după Revoluție, Bucureştiul a pierdut din cauza defrişărilor aproape două milioane de puieţi şi arbori.

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Metrorex introduce plata contactless cu cardul la metrou

Metrorex si Banca Comerciala Romana inaugureaza maine, 14 noiembrie, plata cu cardul contactless a calatoriilor cu metroul printr-un eveniment...

Joburi de la partid: Sotia primarului PSD al Sectorului 5 primeste un salariu nesimtit la Transelectrica!

Soția primarului pesedist al Secotrului 5, Daniel Florea, Andreea Georgiana Florea, a fost numită în data de 17.09.2017 ca membru al Directoratului C.N.T.E.E. „Transelectrica”- S.A.  Ministrul...

Viceprimarul Sectorului 2 ii ia apararea lui Cornel Dinu: Lipsa de profesionalism a Gabrielei Firea

Primăria Municipiului București a reușit o nouă gafă de proporții. Într-un document oficial, semnat de doamna primar Gabriela Firea, legenda dinamovistă Cornel Dinu este...

Premierul Orban: „La nivelul Primăriei Capitalei e un management catastrofal”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a depus o cerere prin care solicită construirea sălii polivalente, aflată în plan de mai mulţi ani, cu fonduri de la Compania...

RADET e in faliment, Bucurestiul in pragul prapastiei si Firea: Lui Dragnea ii sta bine fara mustata!

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a afirmat, marți, referitor la faptul că Liviu Dragnea a fost scos din Penitenciarul Rahova pentru a fi...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -