joi, noiembrie 21, 2019

Pentru ca primariile Bucurestiului nu au facut nimic in vederea colectarii selective a gunoiului, bucurestenii vor plati amenzi!

Pe acelasi subiect

Tudor Chirila: „Votez Iohannis. Că doar nu m-am tâmpit, după doi ani de stat în stradă”

Alături de Oana Pellea, Mihai Şora şi Victor Rebengiuc, de Mihai Călin, Medeea Marinescu sau Marius Manole, actorul şi...

Plangere penala dupa ce Guvernul Dancila s-a folosit de numele Simonei Halep pentru deturnare de fonduri publice

Pe masura ce trec zilele de la destituirea Guvernului Dancila, apar tot mai multe surprize neplacute cu privire la...

Dancila reconfirma prostia: „Iohannis sa-si ceara scuze ca mi-a spus Vasilica”

Viorica Dancila i-a cerut, duminica, la Antena 3 presedintelui Klaus Iohannis sa isi ceara scuze pentru ca i-a spus...

Luna iunie a fost una dură pentru autoritățile locale în ceea ce privește colectarea selectivă. Asta deoarece, în această lună, a fost promulgată Ordonanța 68/2016 privind modificarea Legii 201/2011, care prevede obligativitatea aplicării principiului „plătește pentru cât arunci”, în ceea ce privește colectarea deșeurilor. Asta ar însemna că autoritățile locale ar trebui să-i taxeze suplimentar pe cei care nu colectează selectiv, anunta bucurestifm.ro.

Tot în luna iunie, a fost modificată Legea Fondului de Mediu, care instituie ca țintă reducerea cantității de deșeuri depozitate la gropile de gunoi cu 25% față de anul trecut. Această țintă nu este una ușor de îndeplinit. Spre exemplu, pentru anul trecut, cantitatea de deșeuri depozitată la gropile de gunoi ar fi trebuit redusă cu 15% față de 2015. Dar această țintă nu a fost atinsă.

Pentru cantitățile care vor depăși această țintă, se vor plăți penalizări de 100 de lei pe tonă, spune Magda Iuga, șefa Direcției de Utilități a Primăriei Capitalei și autoarea Strategiei de Salubrizare a Municipiului București.

Cum Legea salubrizării dă în competența celor șase primării de sectoare serviciul public de salubrizare, acestea vor trebui să raporteze cantitățile de deșeuri depozitate la gropile de gunoi și, dacă vor apărea depășiri ale țintelor, să plătească penalizările către Fondul de Mediu, până pe 25 noiembrie, anul acesta, explică Magda Iuga.

Deci, reglementări apărute sau modificate la mijlocul anului, instituie obligații de îndeplinit până la finele acestuia și sancțiuni aspre în caz de neîndeplinire. Cum ar putea primăriile de sectoare să se conformeze acestor cerințe, pentru a nu fi penalizate.

În aceste condiții, primăriile de sector par a nu avea, încă, o politică coerentă privind colectarea selectivă. Nu se știe, deși suntem trecuți de jumătatea anului, ce măsuri concrete se vor lua, pentru a încerca, măcar, atingerea țintei de reducere cu 25% a cantităților de deșeuri depozitate la groapa de gunoi.
Șefa Utilităților de la Capitală spune că ar fi necesară o adaptare a infrastructurii de colectare a deșeurilor. Astfel operatorii de salubritate ar trebui să înlocuiască actualele pubele cu unele cu microcip, care să permită cântărirea exactă a cantității de deșeuri preluate de la asociațiile de proprietari, de la persoane fizice, agenți economici sau instituții. Este vorba, însă, despre zeci de mii de pubele și un termen rezonabil pentru schimbarea lor ar fi de un an, un an și jumătate, apreciază Magda Iuga.

Specialista de la Primăria Capitalei mai spune că tot operatorii de salubritate ar trebui să pună la punct, împreună cu autoritățile locale, programe de colectare „Door-to-door” a deșeurilor reciclabile. Astfel firmele de salubritate ar trebui să distribuie saci de culori diferite, pe tipuri de deșeuri, inscripționați cu datele asociației de proprietari și ale apartamentului respectiv, pentru a se putea urmări cu precizie colectarea selectivă.
În colaborare cu asociațiile de proprietari, operatorii de salubritate ar trebui să stabilească programe de ridicare a deșeurilor reciclabile, în funcție de caracteristicile fiecărui cartier, mai spune Magda Iuga.
În plus, sunt necesare campanii de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă, crede experta de la Primăria Capitalei.

Pentru refuzul de a colecta selectiv, primăriile de sector pot aplica amenzi între 500 și 2000 de lei. Trebuie să înțelegem că legislația în ceea ce privește colectarea selectivă, valorificarea și reciclarea deșeurilor se va înăspri an de an, fiindcă, până în 2020, trebuie să atingem un nivel de valorificare și reciclare de 50%, avertizează șefa Direcției de Utilități a Municipalității, Magda Iuga. Ea spune că, de acum înainte, autoritățile nu vor mai putea să mai ia măsuri pe hârtie și să simuleze implementarea unor cerințe. Dacă te înregistrezi cu depășiri de cantități la deșeurile depozitate, vei lua sancțiune!

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Peroane improvizate din dale de beton, pe marginea sinelor de tramvai. STB: Nu e periculos!

Societatea de Transport București susține că peroanele provizorii de pe linia tramvaiului 41 sunt realizate în condiții de siguranță...

Un angajat al primariei Sectorului 1 s-a dezbracat, de trei ori, in fata elevelor de la diferite scoli din Bucuresti

Un bărbat de 33 de ani, angajat în subordinea Primăriei Sectorului 1, a fost arestat preventiv de polițiștii din Capitală, după ce ar fi...

Dancila atinge apogeul PROSTIEI! Se semneaza, din nestiinta, ”Bucatarul sef” in corespondenta internationala oficiala!

Viorica Dăncilă s-a semnat ”bucătar-șef” la sfârșitul scrisorii în care susținea OUG 13 și pe care a trimis-o colegilor europarlamentari. Captura foto a fost...

STB anunta ca va creste capacitatea de transport pe liniile 21 si 32

Primăria Capitalei, prin Societatea de Transport București – STB SA, va suplimenta cu 10% numărul tramvaielor de pe liniile 21 și 32 pentru a...

Pandele isi face televiziune pe bani publici in Voluntari

Primăria lui Florentin Pandele se pregătește să își facă un post de televiziune. Proiectul Consiliului Local Voluntari este coordonat de jurnaliștii Alex Căutiș și...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -